• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbā pieņemšanu no 10 ES jaunajām dalībvalstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2005., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu Europe Direct ES informācijas tīklu izveidei Latvijā

Vēl šajā numurā

29.04.2005., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbā pieņemšanu no 10 ES jaunajām dalībvalstīm

Eiropas Komisija 26.aprīlī publicējusi rezultātus par darbā pieņemšanu no jaunajām dalībvalstīm vienu gadu pēc Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās. Eiropas Komisija kopumā ir sasniegusi 2004.gadam noteiktos mērķus, un process ir uzņēmis savu normālo gaitu. Tomēr panākumi ir nevienmērīgi, un jāveic daži konkrēti pasākumi iespējamu problēmu novēršanai.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass apsveica sasniegto, tomēr uzsvēra ievērojamās grūtības, ar kādām vēl būs jāsaskaras. “Šī ir vēl nebijuša mēroga paplašināšanās, un es esmu apņēmies ar ciešu uzraudzību un pastāvīgu sasniegtā izvērtēšanu nodrošināt, lai līdz 2010.gadam darbā pieņemšanas process nodrošinātu Eiropas Komisijai vislabāk kvalificētos darbiniekus, vienlaikus nodrošinot pienācīgu līdzsvaru starp valstīm visās pakāpēs un dienestos.”
Eiropas Komisija ir noteikusi kopējo Eiropas Savienības 10 jauno dalībvalstu (ES-10) indikatīvo darbā pieņemšanas mērķi septiņu gadu pārejas periodā (no 2004. līdz 2010.g) – 3441 štata vieta (ierēdņi un pagaidu darbinieki), kā arī indikatīvo līmeni katras dalībvalsts proporcijai.
Pirmos veiksmīgo kandidātu sarakstus ES-10 konkursos Eiropas personāla atlases birojs (EPSO) izplatīja 2004.gada jūlijā. Šo konkursu rezultātā visām ES iestādēm kļuva pieejami ap 2700 konkursu uzvarētāju. 2005.gada aprīļa sākumā Eiropas Komisija bija pieņēmusi darbā 1081 ierēdni un pagaidu darbiniekus no ES-10 dalībvalstīm, bet 2004. un 2005.gadam noteiktais mērķis ir 1529 personas (814 – 2004.gadā un 715 – 2005.gadā).
Eiropas Komisijas noteiktais mērķis – 3441 štata vieta – ietver ap 50 augstākā līmeņa un 189 vidējā līmeņa vadošā personāla vietas. Ģenerāldirektora vai ģenerāldirektora vietnieka līmenī ir pieņemti jau 5 no 10 iecelšanas amatā lēmumiem. Lai gan ir gūti panākumi direktoru un galveno padomnieku pieņemšanā (šobrīd iecelti 7), darbā pieņemšanas process ir bijis lēns, izskatot vairāk nekā 2400 pieteikumu un veicot vairāk nekā 260 pārrunu. Tādēļ Eiropas Komisijas centieni vēl vairāk jāpastiprina, paātrinot darba aprakstu publicēšanu un darbā pieņemšanas procesu, lai izpildītu 2004. un 2005.gadam noteiktos mērķus.
Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāju pieņemšana darbā (1 persona katrā dalībvalstī) norisinās, kā plānots, un pirmos iecelšanas lēmumus paredzēts pieņemt 2005.gada jūlijā. Attiecībā uz nodaļu vadītājiem (vidējā līmeņa vadošais personāls) 2004.gada mērķi nav bijis iespējams izpildīt, jo līdz 2005.gada aprīlim nebija pieejams pirmo konkursu uzvarētāju saraksts. Tagad pieejamais konkursu uzvarētāju skaits tikai daļēji atbilst apvienotajam 2004.gada (83) un 2005.gada (43) mērķim, pat ja 2005. gadā tiktu pieņemti darbā visi sekmīgie kandidāti. Tā kā otro konkursu rezultāti acīmredzot šogad nebūs pieejami, 2005.gada mērķi varēs izpildīt tikai 2006.gadā. Tomēr, ja otrajā konkursu ciklā būs plānotie rezultāti, mērķis visam periodam no 2004. līdz 2010.gadam tiks izpildīts.
Konkrētas problēmas, kas radušās šajā pirmajā konkursu ciklā, tiks uzmanīgi izskatītas un risinātas šā procesa attiecīgajā posmā:
• potenciālais nelingvistiskā personāla (viss personāls, izņemot tulkus un tulkotājus) trūkums no dažām valstīm sakarā ar to, ka lingvistiskā personāla skaits (ap 80 administratora pakāpes darbinieku) pārsniedz kopējo plānoto darbā pieņemšanas apjomu no dažām mazākajām dalībvalstīm;
• darbā pieņemšanas procesa paātrināšana, īpaši augstākā līmeņa vadošā personāla pieņemšanā darbā;
• ievērojamais konkursu uzvarētāju trūkums salīdzinājumā ar vajadzīgo skaitu dažos konkursos;
• ilgā un sarežģītā darbā pieņemšana nevadošos amatos un vidējā līmeņa vadošajos amatos, galvenokārt starpiestāžu jauno procedūru dēļ.
Sagatavošanās ES paplašināšanai nozīmēja, ka Eiropas Komisijai bija jānovērtē savas kopējās vajadzības pēc darbiniekiem un jāievēro Civildienesta noteikumi, “nodrošinot dienestiem personālu, kas atbilst visaugstākajām spēju, prasmīguma un godprātīguma prasībām un kas pieņemts ar visplašāko iespējamo ģeogrāfisko aptvērumu no dalībvalstu pilsoņu vidus”.
Mērķis ir pārejas perioda beigās panākt pienācīgu līdzsvaru starp personālu no katras jaunās dalībvalsts visās pakāpēs un visās personāla kategorijās. Galvenais faktors attiecībā uz darbā pieņemšanu ir katra kandidāta nopelni. Tomēr, ja no kādas dalībvalsts pieņemto ierēdņu skaits zināmā pakāpē nokrītas zem 2/3 no indikatīvā līmeņa, Eiropas Komisijai jāveic vajadzīgie koriģējošie pasākumi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!