• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katram ir gan tiesības, gan pienākumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2005., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas hokeja ceļotāju drošībai Austrijā

Vēl šajā numurā

29.04.2005., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katram ir gan tiesības, gan pienākumi

DZENIS.PNG (102883 bytes)
Andris Dzenis
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

gada maijs Latvijai ir ļoti nozīmīgs daudzējādā ziņā un pārpilns ar visdažādākajiem pasākumiem un notikumiem, kas Rīgas iedzīvotājiem radīs pārmaiņas ierastajā ikdienas ritmā. Par to, kas būtu jāzina un ar ko jārēķinās galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem dažādo pasākumu norises laikā, jautājām Rīgas Galvenās policijas pārvaldes priekšniekam Andrim Dzenim.

– Šogad maijā būs milzum daudz visdažādāko svētku un masu pasākumu. Kas būtu jāzina iedzīvotājiem, ar ko jārēķinās, un kas jāievēro?

– Jā, maijā galvaspilsētā patiešām būs visai daudz kultūras un izklaides pasākumu, kā arī valstiskas nozīmes svētku un vizīšu. Neapšaubāmi, šo pasākumu nodrošinājums prasīs zināmus ierobežojumus, ko izjutīs daudzi rīdzinieki. Tomēr es gribētu uzsvērt un atgādināt cilvēkiem, ka jebkurā pasākumā jebkuri ierobežojumi ir iepriekš rūpīgi izanalizēti, izsvērti un pamatoti, jo to uzdevums ir nodrošināt visoptimālāko un visdrošāko pasākuma norisi kopumā. Turklāt, domājot par visiem – gan konkrēta pasākuma dalībniekiem, gan pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.

– 4. maijs – Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena. Tradicionālā ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa – vai arī šajā pasākumā Rīgas policijai būs konkrēti uzdevumi?

– Protams! Augstāko valsts amatpersonu ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa ir tikai daļa no kopējā tās dienas pasākumu plāna, un arī Rīgas Galvenās policijas pārvaldes spēki tiek iesaistīti atbilstoši iepriekš izstrādātajai shēmai. Bet mēs rūpēsimies ne jau tikai par netraucētu pasākuma norisi pie pieminekļa vai tā apkārtnē, bet visā pilsētā, kur dažādas aktivitātes risināsies līdz pat vakaram. Jāpiebilst, ka neviens pasākums jau neatceļ arī ikdienas darbus.

– Pēc 16.marta notikumiem pie Brīvības pieminekļa, kur leģionāru atceres pasākumā cilvēku grupa centās izraisīt masu nekārtības, tika paziņots, ka vēl plašākas protesta akcijas, lai pievērstu plašsaziņas līdzekļu uzmanību, tikšot rīkotas tieši 4.maijā.

– Jā, mēs zinām par šīm aktivitātēm. Un esam gatavi tam, ka arī 4. maijā viņi varētu gribēt līdzīgā veidā pievērst sev uzmanību pasākumos pie Brīvības pieminekļa. Bet nepārprotami gribu uzsvērt – demokrātiskā valstī neapšaubāmi jebkuram ir tiesības paust savu viedokli individuāli vai iepriekš saskaņotos un pieteiktos piketos, bet – ievērojot vispārējās sabiedriskās kārtības normas un respektējot arī citu cilvēku tādas pašas demokrātiskas valsts sniegtās brīvības. Bez tiesībām ir arī pienākumi. Un viens no pilsoņa vai nepilsoņa pienākumiem ir respektēt valstī pastāvošo kārtību. Savukārt policijas uzdevums ir nodrošināt šo kārtību. Atgriežoties pie dažu organizāciju teiktā par publiskām protesta akcijām vai nepakļaušanos, varu piebilst – pat ja tādas būs, tās tikpat ātri un mierīgi tiks pārtrauktas. Martā par huligānismu vai nepakļaušanos pasākumā pie Brīvības pieminekļa mēs aizturējām 35 personas, un vēlāk Rīgas Centra rajona tiesa, izskatot šīs lietas, visiem ir piespriedusi naudas sodus. Tā ir normāla prakse demokrātiskā valstī – panākt, lai likumu ievēro visi un līdz ar tiesībām zina arī savus pienākumus.

– Kas rīdziniekiem un pilsētas viesiem īpaši būtu jāievēro dažādo pasākumu laikā galvaspilsētā?

– Kā jau minēju, būs dažādi satiksmes ierobežojumi, atsevišķos pasākumos un vietās, iespējams, arī citas kustības ierobežojumi, bet aicinu rīdziniekus un pilsētas viesus būt saprotošiem, korektiem un pilnībā respektēt konkrētās kārtībsargājošās iestādes prasības, jo, vēlreiz uzsveru, tās patiešām tajā brīdī ir argumentētas un pārdomātas. Respektēsim cits cita darbu un netraucēsim arī svinēt svētkus!

Una Andžāne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!