• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apaļā galda diskusiju paaudžu rīcības vienotībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10726

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielbritānijas premjerministra ārlietu padomnieka vizīti Rīgā

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apaļā galda diskusiju paaudžu rīcības vienotībai

Vakar, 14.septembrī, Labklājības ministrijā notika apaļā galda diskusija "Jaunieši par pensiju un vecumdienām", kurā piedalījās ministrijas speciālisti, demogrāfi un jaunieši no nevalstiskajām organizācijām.

Diskusijā tika runāts par šābrīža demogrāfisko situāciju un prognozējamo demogrāfisko situāciju nākotnē, to saistot ar sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem un to, ko tas nozīmē pensiju sistēmai.

Pensiju 1.līmenis — paaudžu solidaritātes princips, kad strādājošie maksā par pensionāriem, kā atzina demogrāfi, visā Eiropā nākotnē var radīt problēmas, tādēļ tiek meklēti dažādi risinājumi. Latvijā kā alternatīva tiek piedāvāts pensiju sistēmas 2. līmenis — fondētās pensijas — un 3.līmenis — privātie pensiju fondi, kuros katrs indivīds varēs ieguldīt savus līdzekļus, lai nodrošinātu sev lielāku pensiju.

Īpaša uzmanība diskusijā tika veltīta 2.pensiju līmenim — fondētajām pensijām, par ko jaunieši izrādīja īpašu ieinteresētību, vēloties pēc iespējas vairāk un precīzāk izzināt nianses no ministrijas speciālistiem. Interesi vēl vairāk veicināja fakts, ka pensiju 2.līmenis stāsies spēkā jau no nākamā gada 1.jūlija, un jaunieši, kas piedalījās diskusijā, ir vecuma grupā, kas obligāti pievienosies šim līmenim. Diskusijas dalībnieki atzina, ka katrs indivīds pats ir personīgi atbildīgs par savu pensiju, bet valstij ir jānodrošina stingra uzraudzība un kontrole.

Sarunā skarts arī jautājums par cilvēku vecuma un dzimuma diskrimināciju, kā arī meklēti iemesli un risinājumi, lai situāciju uzlabotu un mainītu. Galvenā atziņa, par ko vienojās diskusijas dalībnieki: ir jāmaina sabiedrības attieksme daudzos ļoti būtiskos jautājumos, piemēram, primārais ir darba kvalitāte, nevis strādājošā vecums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!