• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saules zemes dziesmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2005., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107274

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz izstādi atlido ziemeļu gulbis

Vēl šajā numurā

03.05.2005., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saules zemes dziesmas

Jauniešu koris “Kamēr...” kopā ar māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Māri Sirmo, diriģentu Aināru Rubiķi un prāvu bijušo dziedātāju pulku savu 15 gadu jubileju 29. un 30.aprīlī svinēja ar vērienīgiem koncertiem Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

“Kādu zemi es gribēju,/Tādu zemi es dabūju,/ Visapkārt upe tek,/ Vidū saule ritināj” – ar Valda Zilvera kompozīciju “Saules kāzas” jaunieši iedziedāja koncerta otro daļu “Latvija – Saules zeme”, kas veidota kopā ar Valsts prezidenti un dainu pētnieci Vairu Vīķi-Freibergu. Viņa ar dzīvesbiedra Imanta Freiberga līdzdalību un Kanādas Sabiedrisko zinātņu pētniecības padomes finansiālo atbalstu jau 1988.gadā publicēja “Saules dainas”, bet kopš 1997.gada apgāds “Karogs” ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu laiž klajā triloģiju “Trejādas saules”. Jau iznākusi pirmā daļa “Kosmoloģiskā saule” un otrās daļas pirmās divas grāmatas – “Hronoloģiskā saule” un “Siltā saule”. Publicēšanu gaida “Gaišā saule”, kas būs trešā no fiziskās saules apakštrijotnes, un trešā daļa – “Mitoloģiskā saule”.
Jau Kanādā sācies dziesmu melodiju pārrakstīšanas darbs, lai apkopotajiem dainu vārdiem zināmā stadijā varētu pievienot līdz šim publicētās dainu melodijas. Domu par saules dziesmu melodiju krājuma izdošanu rosinājusi tikšanās ar Māri Sirmo un viņa jauniešu kora jubilejas tuvošanās. Krājuma melnraksts ticis nodots septiņiem izciliem komponistiem, lai tas viņus iedvesmotu radīt katram savu kora dziesmu par saules tēmu. Un tā Lielajā aulā skanēja Andra Dzenīša “Rūtoj saule”, Imanta Zemzara un Jura Vaivoda līgodziesmas, Viļņa Šmīdberga un Ērika Ešenvalda kompozīcijas, bet starpbrīdī vestibilā varēja iegādāties kora jauno kompaktdisku un Vairas Vīķes-Freibergas grāmatu “Saules balsi” ar notīm, dziesmu tekstu un komentāriem latviešu un angļu valodā.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

KAMER.PNG (130221 bytes) GRAMATA.PNG (107737 bytes)

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, sniedzot autogrāfus grāmatas “Saules balsi” atvēršanas svētkos kora “Kamēr…” koncerta starpbrīdī
Foto: Gatis Diezņš, A.F.I.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!