• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10732

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumprojektu

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

PAR DOKUMENTU

Veids: likumprojekts

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumprojekts

Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums

2000. gada 31. augustā izskatīts

ministriju valsts sekretāru sanāksmē

I nodaļa. Vispārīgie noteikumi

1. pants. Uzņēmumu reģistrs un komercreģistrs

(1) Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību reģistru (turpmāk tekstā — uzņēmumu reģistrs) un komercreģistru ved Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs.

(2) Jautājumiem, kurus neregulē Komerclikuma noteikumi par komercreģistru, piemēro likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" noteikumus, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu vai Komerclikumu.

(3) Līdz 2002. gada 31. decembrim Komerclikuma 10. panta trešās daļas noteikumus nepiemēro un lēmumus par ieraksta izdarīšanu komercreģistrā, atteikumu izdarīt ierakstu vai ieraksta izdarīšanas atlikšanu pieņem 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

 

2. pants. Jaunu komersantu ierakstīšana komercreģistrā

Jaunu komersantu ierakstīšana komercreģistrā ar Komerclikuma spēkā stāšanās dienu notiek tikai pēc Komerclikuma un šā likuma noteikumiem.

 

3. pants. Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) reģistrācija uzņēmumu reģistrā

(1) Likuma "Par uzņēmējdarbību" 2. nodaļā paredzēta jaundibināta vai reorganizācijas rezultātā izveidota uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācija uzņēmumu reģistrā ar Komerclikuma spēkā stāšanās dienu nav atļauta, izņemot šā panta otrajā un trešajā daļā noteiktos gadījumus.

(2) Līdz 2001. gada 15. februārim uzņēmumu reģistrā atļauts reģistrēt jaunu šā panta pirmajā daļā minētu subjektu, ja lēmums par tā dibināšanu pieņemts līdz 2000. gada 31. decembrim un reģistrācijas pieteikums iesniegts uzņēmumu reģistrā līdz 2001. gada 15. janvārim.

(3) Šā panta pirmās daļas noteikumi neattiecas uz kooperatīvajām sabiedrībām un to savienībām.

(4) Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ar Komerclikuma spēkā stāšanās dienu reorganizācija nav atļauta, izņemot šā likuma 2. nodaļā noteikto pārveidošanu un šā likuma 27. pantā paredzētos gadījumus.

(5) Uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pamatdokumentu grozījumu un citu izmaiņu reģistrācija līdz šā likuma 2. nodaļā minētajiem termiņiem notiek atbilstoši to likumu noteikumiem, kuri regulē attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) reģistrāciju, ar šajā likumā minētajiem izņēmumiem.

 

4. pants. Uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ierakstīšana komercreģistrā

(1) Uzņēmumu reģistrā reģistrētos uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības), kuri pēc formas neatbilst Komerclikuma noteikumiem, šā likuma 2. nodaļā paredzētajā kārtībā pārveido par kādu Komerclikumā paredzētu komersanta veidu un ieraksta komercreģistrā vai likvidē.

(2) Lēmumu par uzņēmējsabiedrības pārveidošanu pieņem dalībnieku (akcionāru) sapulcē ar vienkāršu klātesošo balsu vairākumu, nepiemērojot likumu noteikumus par sapulces tiesīgumu un balsu vairākumu.

(3) Uzņēmumu reģistrā reģistrētās uzņēmējsabiedrības, kuras pēc formas atbilst Komerclikumā paredzētajiem komercsabiedrību veidiem, šā likuma 2. nodaļā paredzētajā kārtībā ieraksta komercreģistrā vai likvidē.

(4) Uzņēmumu reģistrā reģistrētu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ieraksta komercreģistrā uz pieteikuma pamata, nepiemērojot Komerclikuma 10. panta otrās daļas noteikumus. Komercreģistrā atļauts ierakstīt tikai tādu pārveidotu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kura statūti un pārvaldes institūcijas atbilst Komerclikuma noteikumiem, un kurš iesniedzis visas komercreģistrā ierakstāmās ziņas.

(5) Ja komercreģistrā ierakstāmais komersants ir reģistrēts uzņēmumu reģistrā, tad ar šī komersanta ierakstīšanas brīdi komercreģistrā tas uzskatāms par izslēgtu no uzņēmumu reģistra. Par to izdara attiecīgu ierakstu uzņēmumu reģistrā.

(6) Valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizācijā piemērojami arī šā likuma 27. panta noteikumi.

(7) Šā panta noteikumi neattiecas uz kooperatīvajām sabiedrībām un to savienībām.

 

5. pants. Jēdzienu izpratne pārejas posmā

(1) Līdz brīdim, kad stājas spēkā attiecīgi grozījumi citos normatīvajos aktos, tajos lietotie jēdzieni saprotami šādi:

1) jēdziens "līgumsabiedrība" citos normatīvajos aktos atbilst jēdzienam "personālsabiedrība" Komerclikuma izpratnē;

2) jēdziens "līgumsabiedrība ar pilnu atbildību" citos normatīvajos aktos atbilst jēdzienam "pilnsabiedrība" Komerclikuma izpratnē;

3) jēdziens "komandītsabiedrība" citos normatīvajos aktos atbilst jēdzienam "komanditsabiedrība" Komerclikuma izpratnē;

4) jēdziens "uzņēmējdarbība" citos normatīvajos aktos atbilst jēdzienam "saimnieciskā darbība" Komerclikuma izpratnē;

5) jēdziens "uzņēmējsabiedrība" citos normatīvajos aktos aptver jēdzienu "komercsabiedrība" Komerclikuma izpratnē, kā arī jēdzienu "kooperatīvā sabiedrība" un jēdzienu "kooperatīvo sabiedrību savienība" Kooperatīvo sabiedrību likuma izpratnē;

6) jēdziens "statūtsabiedrība" citos normatīvajos aktos aptver jēdzienu "kapitālsabiedrība" Komerclikuma izpratnē, kā arī jēdzienu "kooperatīvā sabiedrība" un jēdzienu "kooperatīvo sabiedrību savienība" Kooperatīvo sabiedrību likuma izpratnē.

(2) Ja no cita normatīvā akta, kurā lietots jēdziens "uzņēmums", terminu skaidrojuma vai normas jēgas izriet, ka šis normatīvais akts (tiesību norma) attiecināms uz uzņēmumu kā tiesību subjektu vai organizatorisku vienību, Komerclikuma noteikumus par uzņēmumu nepiemēro.

 

6. pants. Valsts nodeva un maksa par pārreģistrāciju

(1) Valsts nodevas apmēru par uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ierakstīšanu komercreģistrā nosaka Ministru kabinets.

(2) Šā panta pirmajā daļā neminētās valsts nodevas un maksu par attiecīgu izmaiņu reģistrēšanu citos reģistros, nosaka tās institūcijas, kuras to jau veikušas iepriekš.

(3) Saskaņā ar šo pantu noteiktā valsts nodeva un maksa nedrīkst pārsniegt administratīvos izdevumus, kuri rodas komercreģistra iestādē un attiecīgajos reģistros, izdarot nepieciešamās izmaiņas.

 

7. pants. Firmas

(1) Komercreģistrā atļauts ierakstīt tikai tādu firmu, kura nepārprotami atšķiras (Komerclikuma 28. pants) no uzņēmumu reģistrā reģistrētas firmas (nosaukuma).

(2) Uzņēmumu reģistrā reģistrētu vienādu vai līdzīgu firmu (nosaukumu) gadījumā pirmtiesību uz firmu nosaka atbilstoši tās reģistrācijas brīdim uzņēmumu reģistrā.

(3) Ja pieteikumam par ierakstīšanu komercreģistrā pievienota tā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kuram ir pirmtiesība uz attiecīgo firmu (nosaukumu), notariāli apliecināta atteikšanās no tiesībām uz firmu, šā panta pirmās daļas noteikumus nepiemēro.

II nodaļa. Pārejas posms uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām)

8. pants. Piemērojamais likums pārejas posmā

(1) Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) līdz to ierakstīšanai komercreģistrā piemēro to likumu noteikumus, kuri regulē attiecīgos uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības), ja šajā likumā nav noteikts citādi.

(2) Pēc šā panta pirmajā daļā minēto subjektu ierakstīšanas komercreģistrā, tiem piemēro Komerclikuma noteikumus.

 

9. pants. Sabiedrības ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrības

(1) Uzņēmumu reģistrā reģistrētu sabiedrību ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrību līdz 2001. gada 31. decembrim piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar dalībnieku lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Pieteikumā par ierakstīšanu komercreģistrā norāda Komerclikuma 8. pantā paredzētās ziņas, kā arī reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā un pievieno nepieciešamos dokumentus (Komerclikuma 9. pants, 235. panta ceturtā daļa), ja tie nav iesniegti uzņēmumu reģistrā vai ja uzņēmumu reģistrā iesniegtie dokumenti neatbilst Komerclikuma noteikumiem.

(3) Līdz ierakstīšanai komercreģistrā valdes rezerves akcijas uz pilnsapulces lēmuma pamata sabiedrība atpērk, vai arī valdes locekļi kļūst par akcionāriem atbilstoši izpirkto akciju skaitam. Šīs darbības veic bez valdes locekļu atbrīvošanas no atbildības un gada pārskata apstiprināšanas. Valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās sabiedrībai jāatpērk valdes rezerves akcijas.

(4) Līdz dibināšanai apmaksājamā pamatkapitāla minimālais lielums:

1) dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrībām — 1000000 latu, pārējām apdrošināšanas akciju sabiedrībām — 500000 latu;

2) biržu akciju sabiedrībām — 100000 latu;

3) lombardu akciju sabiedrībām — 25000 latu;

(5) Piecu gadu laikā no akciju sabiedrības dibināšanas apmaksājamā pamatkapitāla minimālais lielums:

1) dzīvības apdrošināšanas akciju sabiedrībām — 2000000 latu, pārējām apdrošināšanas akciju sabiedrībām — 1000000 latu;

2) biržu akciju sabiedrībām — 250000 latu;

3) lombardu akciju sabiedrībām — 50000 latu;

(6) Akciju sabiedrību atļauts pārveidot par sabiedrību ar ierobežotu atbildību atbilstoši Komerclikuma noteikumiem un pieteikt ierakstīšani komercreģistrā. Šādai reorganizācijai piemēro Komerclikuma noteikumus. Reorganizācija privatizācijas procesā notiek saskaņā ar šā likuma 27. panta noteikumiem. Citi akciju sabiedrību un sabiedrību ar ierobežotu atbildību reorganizācijas veidi līdz to ierakstīšanai komercreģistrā nav atļauti.

(7) Likvidācijai uz dalībnieku lēmuma pamata attiecīgi piemēro Komerclikuma noteikumus, izņemot Komerclikuma 331. panta noteikumus.

(8) Sabiedrības ar ierobežotu atbildību pirmajā pilnsapulcē, kurā tiek pieņemti statūtu grozījumi, veic visas nepieciešamās darbības, lai sabiedrības statūti un pārvaldes institūcijas pilnībā atbilstu Komerclikuma prasībām, un vienlaikus ar statūtu grozījumiem iesniedz pieteikumu par sabiedrības ierakstīšanu komercreģistrā. Pieteikumi par statūtu grozījumiem uzņēmumu reģistrā netiek reģistrēti.

(9) Šā panta astotās daļas noteikumi neattiecas uz tām pilnsapulcēm, kuras sasauktas līdz 2001. gada 1. janvārim un notiek līdz 2001. gada 1. februārim.

(10) Piemērojot Komerclikuma 11. sadaļas 4. nodaļas noteikumus, pēc sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā jāievēro arī šādi noteikumi:

1) Komerclikuma 163. panta ceturtās daļas noteikumi piemērojami arī tiem kreditoru prasījumiem, kas radušies pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā un 163. panta ceturtajā daļā paredzētais noilguma termiņš skaitāms no sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā;

2) Komerclikuma 164. panta noteikumi piemērojami arī tādiem darījumiem par mantas iegūšanu, kas noslēgti pēc sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā, ciktāl šādi darījumi noslēgti divu gadu laikā pēc sabiedrības reģistrēšanas uzņēmumu reģistrā;

3) ja sabiedrības ierakstīšanas dienā komercreģistrā Civillikumā vai citā likumā noteiktais noilguma termiņš nav notecējis, bet:

a) Komerclikumā noteikts garāks termiņš, piemērojams Komerclikumā noteiktais noilguma termiņš, ieskaitot notecējušo laiku;

b) Komerclikumā noteikts īsāks termiņš, piemērojams jaunais noilguma termiņš, kas skaitāms no sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā. Ja atbilstoši šādam aprēķinam noilguma termiņš iznāk garāks par līdzšinējo noilguma termiņu, tas notek tajā dienā, kad tas būtu notecējis saskaņā ar Civillikumu vai citu normatīvo aktu;

4) Komerclikuma 169. panta piektās daļas noteikumi piemērojami arī tādiem sabiedrības prasījumiem, kas radušies pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā un 169. panta piektās daļā paredzētais termiņš skaitāms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā;

5) Komerclikuma 170. panta noteikumi piemērojami arī tādiem prasījumiem, kas radušies pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā. Komerclikuma 170. panta trešajā daļā paredzētais termiņš skaitāms no sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā;

6) Komerclikuma 173. panta noteikumi attiecas arī uz tādu valdes vai padomes locekļu rīcību, kas izdarīta pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā.

 

10. pants. Līgumsabiedrības

(1) Līgumsabiedrību līdz 2001. gada 31. decembrim piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar dalībnieku lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Pieteikumā par ierakstīšanu komercreģistrā norāda Komerclikuma 8. pantā paredzētās ziņas kā arī reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā.

(3) Līgumsabiedrības likvidācijai uz dalībnieku lēmuma pamata attiecīgi piemēro Komerclikuma noteikumus.

(4) Pēc līgumsabiedrības ierakstīšanas komercreģistrā ievēro arī šādus noteikumus:

1) ja sabiedrības ierakstīšanas dienā komercreģistrā likuma "Par līgumsabiedrībām" 13. pantā paredzētais noilguma termiņš nav notecējis, piemēro Civillikumā vai citos likumos paredzēto noilguma termiņu, ieskaitot notecējušo laiku;

2) Komerclikuma 117. pantā paredzēto termiņu piemēro gadījumiem, ja līgumsabiedrības dalībnieks (personālsabiedrības biedrs) izstājas no līgumsabiedrības (personālsabiedrības) pēc sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā;

3) likuma "Par līgumsabiedrībām" 15. un 16. panta noteikumus piemēro tām saistībām, kas radušās pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā;

4) ja sabiedrības ierakstīšanas dienā komercreģistrā likuma "Par līgumsabiedrībām" 18. pantā paredzētais noilguma termiņš nav notecējis, piemēro Komerclikuma 82. panta ceturtajā daļā paredzēto noilguma termiņu, kas skaitāms no sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā. Ja atbilstoši šādam aprēķinam noilguma termiņš iznāk garāks par likuma "Par līgumsabiedrībām" 18. pantā paredzēto noilguma termiņu, noilguma termiņš notek tajā dienā, kad būtu notecējis likuma "Par līgumsabiedrībām" 18. pantā paredzētais noilguma termiņš;

5) ja līgumsabiedrības dalībnieks izstājies no līgumsabiedrības pirms sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā un saskaņā ar likuma "Par līgumsabiedrībām" 26. pantu viņam nav izmaksāta viņa daļa vai arī viņam (vai viņa mantiniekiem) nav atdota tā līgumsabiedrībā ieguldītā manta, kas saglabājusies natūrā, galīgajam norēķinam piemēro Civillikuma 2278. panta un Komerclikuma attiecīgos noteikumus;

6) Komerclikuma 116. pantā paredzēto noilgumu piemēro arī tiem prasījumiem, kas radušies sabiedrības ierakstīšanas dienas komercreģistrā un šo noilguma termiņu skaita no Komerclikuma spēkā stāšanās dienas.

 

11. pants. Sabiedrības ar papildu atbildību

(1) Sabiedrību ar papildu atbildību līdz 2001. gada 31. decembrim pārveido par kapitālsabiedrību ar papildu atbildību un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar dalībnieku lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Sabiedrības ar papildu atbildību ierakstīšanai komercreģistrā piemēro šā likuma 9. panta otrās daļas noteikumus.

(3) Reorganizācijai un likvidācijai uz dalībnieku lēmuma pamata attiecīgi piemēro Komerclikuma noteikumus, izņemot Komerclikuma 331. panta noteikumus.

(4) Pēc ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumus.

 

12. pants. Valsts un pašvaldību uzņēmumi

(1) Valsts un pašvaldību uzņēmumu līdz 2002. gada 31. decembrim pārveido par kapitālsabiedrību un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar īpašnieka lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Valsts un pašvaldību uzņēmumu likvidācijas kārtību nosaka Komerclikuma 313.,317.–330. panti, 332. un 333. panti.

(3) Pēc ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumus.

 

13. pants. Paju sabiedrības

(1) Paju sabiedrību līdz 2002. gada 31. decembrim pārveido par komercsabiedrībām un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā, vai ar dalībnieku lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Paju sabiedrību reorganizācijas kārtību nosaka Komerclikuma 337., 339., 340., 341., 342., 343., 346. pants, 348. panta trešā un ceturtā daļa, 349. panta ceturtā daļa, 350. panta pirmā daļa, ceturtās daļas pirmais teikums, piektā daļa un septītā daļa, 351. panta pirmā daļa, 352. pants, 357., 358., 360., bet likvidācijas kārtību — Komerclikuma 313., 317.–330. panti., 332. un 333. panti.

(3) Pēc ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumus.

 

14. pants. Sabiedrisko un reliģisko organizāciju uzņēmumi

(1) Sabiedrisko un reliģisko organizāciju uzņēmumu līdz 2001. gada 31. decembrim pārveido par kapitālsabiedrību un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar īpašnieka lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Sabiedrisko un reliģisko organizāciju uzņēmumu reorganizācijai un likvidācijai attiecīgi piemēro šā likuma 13. panta otrās daļas noteikumus.

(3) Pēc ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumi.

 

15. pants. Uzņēmējsabiedrību uzņēmumi

(1) Uzņēmējsabiedrību uzņēmumu, kuram nav juridiskas personas statuss, pēc 2001. gada 1. janvāra ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu izslēdz no uzņēmumu reģistra.

(2) Uzņēmējsabiedrības uzņēmumam, kuram ir juridiskas personas statuss, un kurš līdz Komerclikuma spēkā stāšanās dienai nav reorganizēts par statūtsabiedrību vai likvidēts, piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(3) No uzņēmumu reģistra izslēdzot uzņēmuma īpašnieku, vienlaicīgi izslēdz arī uzņēmumu.

 

16. pants. Filiāles un pārstāvniecības

(1) Šā panta noteikumus piemēro tiktāl, ciktāl šā likuma 17. pantā nav noteikts savādāk.

(2) Filiāli līdz 2001. gada 31. decembrim piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar īpašnieka lēmumu slēdz.

(3) Lai filiāli ierakstītu komercreģistrā komercreģistra iestādē iesniedz pieteikumu, norādot Komerclikuma 8. un 23. pantā minētās ziņas kā arī tās reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā.

(4) Ja filiālei ir juridiskas personas statuss, šā panta otrajā daļā minēto noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus, bet ja nav juridiskas personas statusa — pēc 2001. gada 1. janvāra ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu izslēdz no uzņēmumu reģistra.

(5) Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārstāvniecību līdz 2001. gada 31. decembrim pārveido par filiāli un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar īpašnieka lēmumu slēdz. Ja šīs darbības nav veiktas pēc 2001. gada 1. janvāra ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu pārstāvniecību izslēdz no uzņēmumu reģistra.

(6) Lai uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārstāvniecību pārveidotu par filiāli, komercreģistra iestādē iesniedz pieteikumu atbilstoši Komerclikuma 23. pantam, papildus norādot pārstāvniecības reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā.

(7) Komercreģistrā nav atļauts ierakstīt uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) filiāli, ja tās īpašnieks nav ierakstīts komercreģistrā.

(8) No uzņēmumu reģistra izslēdzot īpašnieku, vienlaicīgi izslēdz arī filiāli vai pārstāvniecību.

 

17. pants. Ārvalsts komersanta pastāvīgās pārstāvniecības

(1) Ārvalsts komersanta pastāvīgo pārstāvniecību, kura nodarbojas ar komercdarbību līdz 2002. gada 31. decembrim pārveido par filiāli vai kapitālsabiedrību un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai ar īpašnieka lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(2) Lai ārvalsts komersanta pastāvīgo pārstāvniecību pārveidotu par filiāli, komercreģistra iestādē iesniedz pieteikumu atbilstoši Komerclikuma 25. pantam, papildus norādot tās reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā, un pievieno Komerclikuma 25. pantā minētos dokumentus, ja tie nav iesniegti uzņēmumu reģistrā.

(3) Ārvalsts komersanta pastāvīgās pārstāvniecības reorganizācijai un likvidācijai attiecīgi piemēro šā likuma 13. panta otrās daļas noteikumus.

(4) Pēc ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumus.

 

18. pants. Individuālie (ģimenes) uzņēmumi, zemnieka un zvejnieka saimniecības un individuālā darba veicēji

(1) Likums "Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu" ir spēkā līdz Aroddarbības likuma spēkā stāšanās dienai. Esošie individuālie (ģimenes) uzņēmumi, zemnieka un zvejnieka saimniecības, kā arī individuālā darba veicēji darbojas atbilstoši likumam, saskaņā ar kuru tie ir nodibināti, ar izņēmumiem, kas noteikti šajā pantā.

(2) Uzņēmumu reģistrā reģistrētu individuālā uzņēmuma, kurš atbilst Komerclikuma 75. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem, īpašnieks piesaka sevi ierakstīšanai kā individuālo komersantu līdz 2002. gada 31. decembrim, vai individuālo uzņēmumu pārveido par komercsabiedrību. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(3) Šā panta otrās daļas noteikumu nepiemēro attiecībā uz zemnieka un zvejnieka saimniecībām, kā arī individuālajiem uzņēmumiem, kuru galvenais darbības veids ir amatniecība likuma "Par amatniecību" 1. panta izpratnē.

(4) Ģimenes uzņēmumu līdz 2002. gada 31. decembrim pārveido par komercsabiedrību vai ar īpašnieku lēmumu uzsāk likvidāciju, reģistrējot to uzņēmumu reģistrā. Šo noteikumu neizpildes gadījumā piemēro šā likuma 20. panta noteikumus.

(5) Pieteikumu par ierakstīšanu komercreģistrā sastāda atbilstoši Komerclikuma 75. pantam, papildus norādot reģistrācijas numuru uzņēmumu reģistrā.

(6) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto individuālo uzņēmumu, zemnieka un zvejnieka saimniecību īpašnieki var pieteikt sevi par individuālo komersantu vai pārveidot savu uzņēmumu par komercsabiedrību arī tad, ja nepastāv šā panta otrajā daļā minētie apstākļi. Ja individuālais uzņēmums ir pārveidots par kapitālsabiedrību, pēc tās ierakstīšanas komercreģistrā attiecīgi piemēro arī šā likuma 9. panta desmitās daļas noteikumus.

(7) Šā panta kārtībā individuālā komersanta statusu ieguvusī persona vai pārveidotā komercsabiedrība ir visu uzņēmuma tiesību un saistību pārņēmēja, ieskaitot visus ar likumu vai uz likuma pamata šim uzņēmumam piešķirtos atvieglojumus un garantijas. Šis noteikums neietekmē attiecīgo likumu un citu normatīvo aktu piemērošanu.

(8) Individuālā uzņēmuma reorganizācijai par komercsabiedrību un likvidācijai attiecīgi piemēro šā likuma 13. panta otrās daļas noteikumus.

(9) Viena fiziskā persona nevar vienlaicīgi būt gan individuālais komersants, gan individuālā uzņēmuma, zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks.

 

19. pants. Pieteikumi, kuri, iesniegšanas termiņam beidzoties, nav izlemti vai atteikti

(1) Ja pieteikums par ierakstīšanu komercreģistrā iesniegts komercreģistra iestādē šajā likumā noteiktajā termiņā, bet, šim termiņam beidzoties, komercreģistra iestādē vēl nav izskatīts, šā likuma 20. panta noteikumi piemērojami ar nākamo dienu pēc lēmuma par atteikumu pieņemšanas.

(2) Ja šajā likumā norādītais termiņš pieteikuma iesniegšanai par ierakstīšanu komercreģistrā beidzas pirms komercreģistra iestādes amtpersonas lēmumā par ieraksta izdarīšanas atlikšanu norādītā termiņa, kā arī, ja šā panta pirmajā daļā minētajā gadījumā tiek pieņemts lēmums par ieraksta izdarīšanas atlikšanu, šā likuma 20. panta noteikumi piemērojami ar nākamo dienu pēc:

1) lēmumā norādītā termiņa notecēšanas, ja lēmumā norādītajā termiņā nav iesniegti precizētie dokumenti;

2) lēmuma par atteikumu pieņemšanas, ja iesniegtie dokumenti atkārtoti neatbilst likumu noteikumiem

(3) šā panta otrajā daļā minētajos gadījumos atkārtots lēmums par ieraksta izdarīšanas atlikšanu nav atļauts.

 

20. pants. Likvidācija uz komercreģistra iestādes lēmuma pamata

(1) Ja šajā nodaļā noteiktajā termiņā uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nav ierakstīts komercreģistrā vai pieņēmis lēmumu par likvidāciju, to likvidē šajā pantā noteiktajā kārtībā, ievērojot šā likuma 19. pantā noteiktos izņēmumus.

(2) Ar nākamo dienu pēc šajā nodaļā minētā termiņa notecēšanas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) uzskatāms par darbību izbeigušu. Šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sarakstu komercreģistra iestāde publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", norādot:

1) reģistrācijas numuru un nosaukumu (firmu);

2) to, ka trīs mēnešu laikā no publikācijas dienas visi attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) kreditori var paziņot komercreģistra iestādei par saviem prasījumiem pret uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību);

(3) Ja šā panta otrās daļas 2. punktā minētajā termiņā kreditori nav pieteikušies, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu izslēdz no uzņēmumu reģistra.

(4) Ja šā panta otrās daļas 2. punktā minētajā termiņā kreditori ir pieteikušies, ar nākamo dienu pēc šā termiņa notecēšanas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nav tiesīgs nodarboties ar komercdarbību, un par šo noteikumu pārkāpumiem var tikt saukts pie likumā noteiktās atbildības par komercdarbību bez reģistrācijas.

(5) Šā panta ceturtajā daļā paredzētajā gadījumā ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) var iecelt likvidatoru, kurš veic likvidāciju atbilstoši Komerclikuma 319., 322., 323., 326., 327., 328., 329. pantiem, 330. panta pirmo, otro un ceturto daļu, 332., 333. pantiem 320. panta pirmās daļas 2. un 3. punktu. Šādi iecelto likvidatoru var atcelt tikai ar komercreģistra iestādes amatpersonas lēmumu, vienlaikus ieceļot jaunu likvidatoru.

(6) Manta, kas palikusi pēc uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) izslēgšanas no uzņēmumu reģistra, pāriet dalībniekiem (īpašniekiem) proporcionāli to ieguldītajai daļai.

III nodaļa. Īpašie noteikumi

21. pants. Nepabeigtie likvidācijas procesi

(1) Līdz Komerclikuma spēkā stāšanās dienai uzsāktajiem un reģistrētajiem uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) likvidācijas procesiem piemēro tos likumu un statūtu noteikumus, kuri bija spēkā lēmuma pieņemšanas dienā.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētie likvidācijas procesi jāpabeidz līdz 2002. gada 31. decembrim, un jāreģistrē šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) izslēgšana no uzņēmumu reģistra. Ja šajā termiņā likvidācijas process nav pabeigts, piemēro šā likuma 20. panta ceturtās un piektās daļas noteikumus.

(3) Ja saskaņā ar šā likuma 2. nodaļu uzsāktais likvidācijas process uz dalībnieku (īpašnieku) lēmuma pamata nav pabeigts divu gadu laikā pēc šā likuma 2. nodaļā minēto termiņu notecēšanas un uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) nav izslēgts no uzņēmumu reģistra, piemēro šā likuma 20. panta ceturtās un piektās daļas noteikumus.

 

22. pants. Uzsāktie maksātnespējas procesi

(1) Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš pēc formas neatbilst Komerclikuma noteikumiem, un kurš atzīts par maksātnespējīgu līdz 2002. gada 31. decembrim, visu maksātnespējas procesa laiku ir tiesīgs saglabāt savu līdzšinējo uzņēmējdarbības formu, izņemot šā panta otrajā daļā paredzēto gadījumu.

(2) Ja šā panta pirmajā daļā minētā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrība) maksātnespējas process tiek izbeigts citādi kā ar bankrota procedūru, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pārveido par Komeclikumā paredzētu komersanta veidu, pirms tiesa ir lēmusi par maksātnespējas procesa izbeigšanu. Pārveidošanai piemēro Komerclikuma noteikumus.

 

23. pants. Bezpeļņas organizācijas

(1) Uzņēmumu reģistrā reģistrētu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kurš nodibināts kā bezpeļņas organizācija, atbilstoši šā likuma 2. nodaļas noteikumiem pārveido par kapitālsabiedrību un piesaka ierakstīšanai komercreģistrā vai likvidē.

(2) Pēc Komerclikuma spēkā stāšanās dienas komersantu atļauts dibināt kā bezpeļņas organizāciju tikai kapitālsabiedrības veidā.

(3) Kapitālsabiedrībai, kura nodibināta kā bezpeļņas organizācija, piemēro Komerclikuma noteikumus, izņemot 158., 159., un 160. pantus, ievērojot likuma "Par bezpeļņas organizācijām" noteikumus par:

1) statūtos paredzamo rezerves fonda izmantošanas kārtību;

2) īpašajiem nosacījumiem likvidācijas gadījumā;

3) daļu atsavināšanas kārtību;

4) nosaukumā ietveramo informāciju.

(4) Izņēmumus no likuma "Par bezpeļņas organizācijām" 5. panta pirmās daļas noteikumiem attiecībā uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kā arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām nosaka Ministru kabinets.

(5) Šā panta noteikumi neattiecas uz kooperatīvajām sabiedrībām un to savienībām.

 

24. pants. Valsts un pašvaldību statūtsabiedrības

Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību dibināšanas un darbības īpatnības nosaka īpašs likums.

 

25. pants. Valsts un pašvaldību uzņēmumu noma un noma ar izpirkumu

(1) Pēc Komerclikuma spēkā stāšanās jaunus valsts un pašvaldību uzņēmumu nomas un nomas ar izpirkumu līgumus slēgt nav atļauts.

(2) Ja valsts un pašvadību uzņēmuma nomas vai nomas ar izpirkumu līguma termiņš beidzas līdz 2002. gada 31. decembrim, līgumu pagarināt nav atļauts.

(3) Ja valsts un pašvadību uzņēmuma nomas vai nomas ar izpirkumu līguma termiņš beidzas līdz 2001. gada 31. decembrim, līgumu atļauts pagarināt uz laiku ne garāku par sešiem mēnešiem. Pēc šā termiņa beigām līgumu pagarināt nav atļauts.

(4) Ja valsts un pašvadību uzņēmuma nomas vai nomas ar izpirkumu līguma termiņš atbilstoši līguma noteikumiem beidzas pēc 2002. gada 31. decembra, līgums izbeidzas 2003. gada 1. janvārī.

 

26. pants. Uzņēmējdarbības ierobežojumi

Līdz brīdim, kad stājas spēkā attiecīgi normatīvie akti (Komerclikuma 4. panta pirmā daļa), visi normatīvie akti, kuri izdoti uz likuma "Par uzņēmējdarbību" 32. panta pamata, pēc Komerclikuma stāšanās spēkā paliek spēkā.

 

27. pants. Valsts un pašvaldības īpašuma objektu privatizācija

(1) Ja valsts un pašvaldību īpašuma objekts tiek privatizēts ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 2. panta otrās daļas 5. punktā minēto reorganizācijas metodi, tad:

1) šajā privatizācijas procesā var tikt iesaistītas tikai sabiedrības ar ierobežotu atbildību, akciju sabiedrības un sabiedrības ar papildu atbildību;

2) reorganizācija jāveic saskaņā ar Komerclikuma noteikumiem;

3) šajā privatizācijas procesā iesaistītās sabiedrības jāieraksta komercreģistrā līdz Komerclikuma 343. pantā minētā lēmuma par reorganizāciju pieņemšanai.

(2) Ja valsts un pašvaldību īpašuma objekts tiek privatizēts ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 3. panta trešās daļas 5. punktā minēto privatizācijas paņēmienu, tad:

1) valsts vai pašvaldības uzņēmumu var pārveidot tikai par sabiedrību ar ierobežotu atbildību vai akciju sabiedrību, kas darbojas saskaņā ar Komerclikuma noteikumiem;

2) valsts un pašvaldības uzņēmuma pārveidošana notiek likuma "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās" 2. nodaļā paredzētajā kārtībā.

(3) Ja valsts uzņēmuma privatizācijas noteikumi vai pašvaldības uzņēmuma privatizācijas projekts, kurā paredzēts, ka statūtsabiedrība tiek privatizēta ar šā panta otrajā daļā minēto privatizācijas paņēmienu, ir apstiprināts līdz Komerclikuma spēkā stāšanās dienai, šo privatizāciju var veikt, piemērojot to likumu noteikumus, kuri bija spēkā privatizācijas noteikumu vai privatizācijas projekta apstiprināšanas dienā, ja sabiedrība, kura tiek izveidota privatizācijas rezultātā, tiek reģistrēta uzņēmumu reģistrā līdz 2001. gada 1. oktobrim.

(4) Ja privatizāciju veicošā institūcija atceļ līgumu, ar kuru tika pārdots privatizējamais valsts vai pašvaldības uzņēmums, šā uzņēmuma darbība netiek atjaunota, bet uz tā bāzes jāveido kapitālsabiedrība.

 

28. pants. Atvieglojumu saglabāšana uzņēmumiem ar ārvalstu ieguldījumiem

(1) Uzņēmumi ar ārvalstu ieguldījumiem, kuri atbilstoši likumam "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" ir tiesīgi izmantot nodokļu atvieglojumus, turpina tos izmantot līdzšinējā kārtībā.

(2) Šā panta pirmajā daļā minēto atvieglojumu maksimālais izmantošanas termiņš ir 2010. gada 31. decembris.

Pārejas noteikumi

1. Likums stājas spēkā 2001. gada 1. janvārī.

2. Ar 2002. gada 1. janvāri spēku zaudē:

1) likums "Par uzņēmējdarbību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 42.nr.; 1991, 27./28.nr; 1992, 22./23.nr.; 1993, 3./4., 12./13., 18./19., 20./21., 22./23.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru kabineta Ziņotājs, 1994, 6., 14.nr.; 1995, 10., 24.nr.; 1996, 21.nr.; 1997, 13.nr.; 1998, 1.nr.; 2000, 10.nr.; Latvijas Vēstnesis 20. jūn., nr. 148/150);

2) likums "Par līgumsabiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 11./12.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 22.nr.);

3) likums "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 9./10., 23./24.nr.; 1992, 22./23.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 3.nr.; 1996, 21.nr.; 1997, 13.nr.; 2000, nr.10);

4) likums "Par akciju sabiedrībām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24./25/nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 17.nr.; 1995, 3., 20.nr.; 1996, 21.nr.; 1997, 13.nr.; 1998, 7.nr.; 1999, 18.nr.; 2000, 2., 10.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2000, 230.nr.);

5) likums "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46.nr.; 1993, 10./11.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 13.nr.; 1995, 9.nr. Ziņotājs, 10. 10. 96. 19.nr.);

6) likums "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 16.nr.; 2000, 2.nr.);

7) likums "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 16.nr.; 1997, 3., 22.nr.; 1998. 15.nr.).

3. Ar 2003. gada 1. janvāri spēku zaudē:

1) likums "Par paju sabiedrībām" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 22.nr.; 2000, 10.nr.);

2) Latvijas Republikas likums par valsts uzņēmumu (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 29./31.nr.; 1993, 22./23.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 17.nr.; 1996, 1.nr.; 1996. nr.13.);

3) likums "Par pašvaldības uzņēmumu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 17./18.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3.nr.; 1996. nr.22.);

4) likums "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 8./9.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996. nr.21.);

5) likums "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 31./32.nr.; 1992, 39./40./41.nr.; 1993, 5./6.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 1., 22.nr.; 1998, 1.nr.);

6) Augstākās Padomes Prezidija 1992. gada 5. marta lēmums "Par valsts kapitāla daļas apstiprināšanu specializētajos lauksaimniecības uzņēmumos";

7) Augstākās Padomes Prezidija 1992. gada 12. augusta lēmums "Par zvejnieku kolhozu privatizācijas īpatnībām"; (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 35.nr.);

8) Augstākās Padomes Prezidija 1992. gada 7. maija lēmums "Par Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likuma "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" 19. panta piemērošanu"; (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 22.nr.);

9) Augstākās Padomes Prezidija 1992. gada 9. janvāra lēmums "Par Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likuma "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" atsevišķu pantu piemērošanu"; (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 6.nr.)

10) Augstākās Padomes Prezidija 1991. gada 3. decembra lēmums "Par pagaidām neprivatizējamo specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu saraksta apstiprināšanu";

11) Augstākās Padomes Prezidija 1991. gada 24. oktobra lēmums "Par specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu saraksta apstiprināšanu un par šo uzņēmumu privatizācijas īpatnībām"; (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 45.nr.);

12) Augstākās Padomes Prezidija 1991. gada 26. septembra lēmums "Par Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likuma "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" atsevišķu pantu piemērošanu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 41.nr.);

13) Augstākās Padomes Prezidija 1991. gada 9. maija lēmums "Par selekciju, izmēģinājumu, zinātniskās pētniecības, mācību un atsevišķo specializēto valsts saimniecību saraksta apstiprināšanu";

14) Augstākās Padomes Prezidija 1993. gada 11. februāra lēmums "Par Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likuma "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" atsevišķu pantu piemērošanu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 8.nr.);

15) Augstākās Padomes Prezidija 1993. gada 9. jūnija lēmums "Par grozījumiem Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija 1991. gada 9. maija lēmumā "Par selekcijas, izmēģinājumu, zinātniskās pētniecības, mācību un atsevišķu specializēto valsts saimniecību saraksta apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1993, 45.nr.);

4. Ministru kabinetam:

1) sagatavot šā likuma 18. panta pirmajā daļā, 24. pantā un 26. pantā, paredzētos likumprojektus;

2) pieņemt šā likuma 6. panta pirmajā daļā paredzētos Ministru kabineta noteikumus.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!