• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aplēš iedzīvotāju ienākumus un to kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brīvības piemineklis skaistāko pulkā

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aplēš iedzīvotāju ienākumus un to kontroli

Latvijas iedzīvotāju ienākumi ir par trešdaļu lielāki, nekā oficiāli zināms. Šāds secinājums radies pēc ekonomisko faktoru pētījuma, kas veikts saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izstrādāto koncepciju par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanu.

PIUKJIS.PNG (79469 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Minētās koncepcijas ieviešanas ekonomiskais efekts būtu vairāk nekā 300 miljonu latu gadā, secināts pētījumā, kuru pēc KNAB pasūtījuma ekonomikas doktores Raitas Karnītes vadībā veicis Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Ekonomikas institūts un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents Jānis Grasis.
Rēķināts, ka iedzīvotāji neiemaksā visus nodokļus no zemes un nekustamā īpašuma pārdošanas, ienākumiem ārzemēs un citiem avotiem, kas neparādās statistikā. Tādējādi gadā, iespējams, nodokļi netiek iekasēti no summas, kas pārsniedz miljardu latu, skaidro R.Karnīte, kas pētījumā vadījusies no oficiāli pieejamajiem datiem. Tiesa, kā LZA pārstāve atzina “Latvijas Vēstnesim”, minētajos aprēķinos nav ņemts vērā ekonomiskais labums, ko iedzīvotāji gūst no nedeklarētajiem darījumiem, ienākumus no tiem iepludinot savas dzīves kā valsts ekonomikas sastāvdaļas nodrošināšanai.
Pie KNAB izstrādātās koncepcijas ieviešanas netiešajiem ieguvumiem pētījuma autori pieskaita valsts iekšējās un ārējās drošības palielināšanos, ko dotu precīzāku informāciju par privātpersonu finanšu līdzekļiem. Koncepcijas ieviešana arī vairotu iespējas ierobežot korupciju valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī izkontrolēt citas nelikumīgas darbības, tajā skaitā kontrabandu, ieroču un narkotiku tirdzniecību.
Par labāko koncepcijai atbilstošo iedzīvotāju ienākumu un izdevumu kontroles veidu R.Karnīte atzīst īpašas informācijas sistēmas veidošanu sociāli ekonomiskās programmas “e–Latvija” ietvaros. Savukārt J.Grasis pieļauj iespēju legalizēt pēdējos desmit gados gūtos līdzekļus, par kuriem nav nomaksāti nodokļi. Tiesa, ieturot no tiem 25%.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!