• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Brīvības piemineklis skaistāko pulkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija stiprina savas pozīcijas Lietuvā

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Brīvības piemineklis skaistāko pulkā

MILDA.PNG (148773 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

5.maijā ievērojamo Eiropas celtņu un pieminekļu parkā Briselē “Minieiropa” apmeklētāju apskatei tiks izstādīts Brīvības pieminekļa makets, kas tapis, parka vadībai sadarbojoties ar Latvijas institūtu, Latvijas vēstniecību Beļģijā un Rīgas pieminekļu aģentūru.

Kā informē Latvijas institūta pārstāvji, par godu šim notikumam no 5.maija līdz 8.maijam tiks rīkota arī plašāka kultūras programma ar “Senās vides darbnīcas” un bērnu deju ansambļa “Bitīte” līdzdalību. Darbu pie Latvijas projekta aizsāka jau 2002.gada vasarā. Lai noskaidrotu, ar kuru celtni Latvija būtu jāpārstāv Minieiropas parkā, Latvijas institūts veica vairākas aptaujas, kur arhitektūras, kultūrvēsturiskā mantojuma, vēstures, mākslas, tūrisma profesionāļi un profesionāļu savienības, kā arī redzami sabiedrības darbinieki izvērtēja piemērotāko objektu.
Lai gan līdz šim valstis pašas finansējušas savu modeļu izveidi, 2004.gadā pieminekļu parka “Minieiropa” izpilddirektors Tjerī Meuss nāca ar piedāvājumu izveidot Brīvības pieminekļa maketu par parka līdzekļiem. Maketa izveidošanai bija nepieciešamas precīzas Brīvības pieminekļa uzmērījumu skices, kuras atvēlēja Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonds, bet fotomateriālus nodrošināja Rīgas pieminekļu aģentūra.
Kā norāda Latvijas institūts, pateicoties Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres morālajam un materiālajam atbalstam, finansējot eksperta vizīti uz Briseli, varēja nodrošināt pieminekļa atveida atbilstību oriģinālam. Ar savu profesionāļa padomu novēršot kļūdas un neprecizitātes, kas Briseles parka meistaram radās, strādājot pēc skicēm un fotomateriāla, līdzēja Brīvības pieminekļu aģentūras direktors Eižens Upmanis.
Atklāšanas svētki 5.maijā notiks, pateicoties EP deputātu Ģirta Valda Kristovska, Valda Dombrovska un Riharda Pīka atsaucībai, liecina Latvijas institūta sniegtā informācija.

“LV” informācija

Uzziņai

2,5 hektārus lielais “Minieiropas” parks Briselē ļauj apskatīt 350 skaistāko Eiropas celtņu un pieminekļu maketus, kuri pārstāv vairāk nekā 70 Eiropas pilsētas. Katrs modelis mērogā 1:25 ir identisks oriģinālās celtnes vai vietas atveidojums. Visu triju Baltijas valstu modeļiem vieta paredzēta kopā, un lietuvieši par saviem līdzekļiem gatavo Viļņas universitātes ēkas modeli, bet igauņiem top Tallinas pilsētas mūra modelis.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!