• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eksperts: Latvija cīņā pret terorismu sagatavota labi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2005., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aplēš iedzīvotāju ienākumus un to kontroli

Vēl šajā numurā

05.05.2005., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eksperts: Latvija cīņā pret terorismu sagatavota labi

Latvijas pretterorisma darbībās iesaistīto struktūru institucionālā sistēma ir kvalitatīva un profesionāla, tāpēc, pieļaujams, nākotnē pēc tās parauga varētu tikt veidotas līdzīgas sistēmas visā Eiropā.

BRAKE.PNG (125243 bytes)
Nīls Braks

Šādu viedokli pauduši Eiropas Savienības (ES) Komisijas eksperti, kas aizvadītajā nedēļā strādāja Latvijā, lai iepazītos ar pretterorisma darbībās iesaistīto struktūru institucionālo sistēmu un tās spējām. Seši dažādu valstu lietpratēji bija ieradušies, lai noskaidrotu, kā mūsu valstī notiek organizatoriskais darbs un vai normatīvie akti ir saskaņoti un atbilstoši ES direktīvām un likumdošanai pretterorisma jomā. Latvija bija trīspadsmitā no 25 ES dalībvalstīm, kas šādi izvērtēta.
Eiropas Padomes ģenerālā sekretariāta galvenais administrators Nīls Braks žurnālistiem atgādināja, ka pēc 11.septembra notikumiem ASV Eiropas Komisija nolēma izveidot darba grupu, kas apceļo visas ES dalībvalstis un sniedz rekomendācijas. Pamatideja – cīņai pret terorismu nepieciešamas kopējas pūles, tādēļ visiem jāstrādā saskaņoti.
Lietpratēji tikās ar Iekšlietu ministrijas, Drošības policijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes vadību, viesojās Rīgas brīvostā, tikās ar Ārlietu ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja, Ģenerālprokuratūras un Nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienestu pārstāvjiem, lai tuvāko mēnešu laikā sniegtu pretterorisma novērtējumu Latvijā.

TURLAIS.PNG (30786 bytes)
Dainis Turlais

Pēta nepilnības kopainā

Ekspertu grupas viesošanās Latvijā sakrita ar laiku, kad Latvija intensīvi gatavojas ASV prezidenta vizītei. Kā uzsvēra Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Dainis Turlais, eksperti nebija ieradušies, lai piedalītos vizītes gatavošanā vai pārbaudītu mūsu gatavību vizītei. Tā bija iepriekš plānota.
“Latvija ir pilntiesīga ES locekle un ir atbildīga par likumdošanas harmonizāciju, lai izpratne par teoriju, metodēm, ar kādām apkarot terorismu, būtu adekvāta ES likumdošanai,” skaidroja D.Turlais.
Lietpratēju grupā bija arī Eiropola pārstāvis. “Eiropols vizītēs piedalās, lai visu izvērtētu no policijas darba viedokļa,” skaidroja Eiropola pārstāvis Karls Freds Follmeks, tēlaini salīdzinot, ka tas līdzinās skatam no helikoptera lidojuma augstuma, kas ļaus gūt kopainu katrā konkrētā valstī un ES kopumā un nākt klajā ar tālredzīgiem ieteikumiem.

VOLMEKS.PNG (106631 bytes)
Karls Freds
Follmeks

Latvija ir uz pareizā ceļa

N.Braks neslēpa, ka bijis patīkami pārsteigts par darba kvalitāti un profesionalitāti visās apmeklētajās valsts institūcijās: “Visi dienesti dara visu iespējamo, lai gādātu par drošību valstī.” Latvija cīņā pret terorismu sagatavota labi, rezumēja eksperts.
Lietpratēju galīgais slēdziens vēl tikai top, taču, kā atzina Drošības policijas Pretterorisma centra priekšnieks Juris Leitietis, sarunās gūtā informācija liecina par pozitīvu vērtējumu Latvijai. Kopš 1.februāra Drošības policijā izveidots Pretterorisma centrs, kurā tiek apkopota un analizēta dažāda informācija par terorisma apdraudējumu pasaulē. Tas guvis atzinību, jo minētais darbs koncentrēts vienuviet.

LEITIETIS.PNG (103923 bytes)
Juris Leitietis


“No diskusijām varam secināt, ka eksperti uzskata: Latvija ir uz pareizā ceļa, un Latvijas modelis ir dziļāk pētāms visas Eiropas kontekstā. Pieļauju, ka tas varētu kļūt par vienu no iespējamiem attīstības modeļiem arī Eiropā,” skaidroja J.Leitietis.
Viņaprāt, ekspertu novērtējums palīdzēs pilnveidot darbu centrā, lai tas spētu veikt vēl dziļākas un izsmeļošākas pārbaudes un apskatus par terorisma situāciju pasaulē.
Savukārt D.Turlais apliecināja Latvijas gatavību reaģēt uz gaidāmajām rekomendācijām, lai valsts iekļautos kopējos ES tiesību aktos.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latviju apdraud starptautiskais terorisms, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS februārī veiktā aptauja.
Uz jautājumu, vai Latviju apdraud starptautiskais terorisms, apstiprinoši atbildēja 49% respondentu, bet 31,2% atbildēja noliedzoši. 20% norādījuši, ka viņiem grūti pateikt.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!