• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Eihels nav augstās domās par ES Komisiju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2000., Nr. 323/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Gaidas uz zviedru prezidentūru"

Vēl šajā numurā

15.09.2000., Nr. 323/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Eihels nav augstās domās par ES Komisiju"

Eiropas finansu ministru jaunais priekšlikums var no jauna aktivizēt strīdu par ES paplašināšanu uz austrumiem, kā arī par ES Komisijas politisko varu Briselē.

Jau iepriekšējos mēnešos desmit Viduseiropas un Austrumeiropas ES kandidātvalstīs pastiprinājās nervozitāte, jo, pēc to domām, sarunas uz priekšu virzās pārāk lēni. Paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena spēlēšanās ar ideju par referenduma sarīkošanu Vācijā jautājumā par ES paplašināšanu uz austrumiem apjukumu vēl pastiprināja, tagad arī finansu ministri.

Vācijas finansu ministrs Hanss Eihels tikšanās laikā ar kolēģiem Versaļā apgalvoja, ka viņš nevēlas radīt "jaunas barjeras". Runa neesot par iestāšanos, tomēr finansu ministri uz galveno lomu pretendējot jautājumā par "kad un kā", Eihels teica tonī, kam bija jāatgādina par vāciešu nepiekāpību strīdā par pievienošanās eiro noteikumiem. Pēc austrumeiropiešu uzskatiem, šeit veidojas jauna instance, kas grib piedalīties lēmuma pieņemšanā par jaunu dalībvalstu uzņemšanu.

Līdz šim kandidātvalstīm bija jāturas pie Komisijas, kur komisārs Ferhoigens sagatavo praktiskās sarunas un sacer ikgadējos "progresa ziņojumus", un tad pēc dažiem gadiem to vai citu valsti pasludinās par formāli gatavu iestāties. Noteikumi tam ir ES likumdošanas pārņemšana un 1993. gadā noteikto Kopenhāgenas kritēriju izpilde. Līdz ar politisko piemērotību tiek prasīta arī "funkcionējoša tirgus ekonomika" un spēja izturēt ES iekšējā tirgus "konkurences spiedienu".

Svarīgākie sarunu partneri līdz ar ES Komisijas kandidātiem līdz šim bija 15 ES dalībvalstu valdību vadītāji un ārlietu ministri, kuriem ir politiskā suverenitāte. Turpretī finansu ministri aprobežojās ar vēlāko jaunu dalībnieku uzņemšanu Valūtas savienībā. Tagad, kā saka Eihels, finansu ministriem ir jāspēlē "galvenā loma".

ES Komisija Romano Prodi vadībā jaunos finansu ministra plānus uzskata par nākamo šaha gājienu, kam Komisija, par labu dalībvalstīm, ir jāpavirza tālāk aizsardzības pozīcijās. Spriedze starp "Briseli" un galvaspilsētām sāka pastiprināties jau pirms vairākiem mēnešiem.

Romano Prodi tuvu stāvoši padomnieki Eihela priekšlikumu vērtē kā Vācijas valdības iekšējo problēmu: pirmām kārtām ārlietu ministrs Joška Fišers augstāko politisko iemeslu dēļ pieprasa, lai Polija būtu iekļauta pirmajā uzņemšanas kārtā. Taču valsts ekonomiskie rādītāji un sarunās panāktais progress norāda, ka, piemēram, Slovēnija, Igaunija un Ungārija varētu būt gatavas iestāties pat vairākus gadus agrāk. Tādējādi Eihela "politiskās laipnības" noraidījums ir arī cīņas pieteikums Fišeram.

"Die Welt"

— 2000.09.11.

Nikolauss Blome

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!