• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ūdeni pārbauda gandrīz 300 Latvijas peldvietās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2005., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

06.05.2005., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ūdeni pārbauda gandrīz 300 Latvijas peldvietās

Sākot ar šo gadu, Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) peldvietu ūdens kvalitātes monitoringu veiks gan Baltijas jūras un Rīgas līča, gan arī iekšzemes peldvietās. Kopumā ūdens kvalitāti pārbaudīs 281 peldvietā.

GULBI.PNG (95219 bytes)
Peldsezonas laikā (no 1.maija līdz 30.septembrim) ūdens paraugus laboratoriskai pārbaudei ņem reizi divās nedēļās. Par izmeklējumu rezultātiem SVA sniedz ziņas iedzīvotājiem un peldvietu īpašniekiem. Šāda informācija iedzīvotājiem un pašvaldībām ir nozīmīga, jo peldūdeņu kvalitāte ir svarīga gan tūristiem, gan atpūtniekiem, gan ūdenssporta cienītājiem
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Iepriekšējos gados SVA peldūdeņu monitoringu veica tikai 32 Baltijas jūras un Rīgas līča oficiāli reģistrētās peldvietās, taču no šā gada peldūdeņu kvalitātes monitoringa programmā iekļautas arī 249 iekšzemes peldvietas visā Latvijā.
Kā skaidro SVA preses sekretāre Laura Bundule, uzsākot peldūdeņu kvalitātes monitoringu, tika apzinātas atpūtnieku iecienītākās peldēšanās vietas, kā arī tās, kuras paredzējušas labiekārtot vietējās pašvaldības.
Pirmie peldūdeņu paraugi paņemti 25.aprīlī. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte Rīgas līča un Baltijas jūras peldvietās ir laba un peldēties ir atļauts.
Savukārt, izvērtējot iekšzemes peldūdeņu testēšanas rezultātus, SVA speciālisti neiesaka peldēties Gulbenes dzirnavu dīķī, Preiļu rajona Gailīšu pagasta Feimankas ūdenskrātuvē, Daugavas upes peldēšanās vietā pie Līvāniem, jo mikrobioloģiskie rādītāji pārsniedz pieļaujamos robežlielumus. Pārējās peldūdeņu monitoringa programmā ietvertajās peldēšanās vietās peldēties atļauts.
SVA atgādina, ka piesārņots peldvietu ūdens ir būtisks riska faktors infekcijas slimībām, alerģiska rakstura slimībām, kā arī ķīmiskā piesārņojuma ierosinātām slimībām. Visbiežāk iegūtās slimības izpaužas kā kuņģa–zarnu trakta darbības traucējumi.
Dažas stundas pēc peldēšanās sliktas kvalitātes ūdenī cilvēkam uz ādas var parādīties izsitumi, nieze vai dedzināšanas sajūta. Retāk sastop ādas, auss infekcijas, acu iekaisumus un elpošanas ceļu infekcijas.

“LV informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!