• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sākums daudzsološai sadarbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2005., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107537

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Retāk pieminēts, bet Latvijas un Vācijas kultūrvēsturei piederīgs

Vēl šajā numurā

06.05.2005., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sākums daudzsološai sadarbībai

IZSTADE.PNG (129837 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā 5.maijā tika atklāta izstāde “Tradicionālās un laikmetīgās tekstilmozaīkas no Kentuki”. Ekspozīciju papildina amerikāņu keramikas kolekcija no muzeja fondiem. Tie ir 30 mākslinieku simt darbi, kurus pēc 1991. gadā Latvijā notikušā starptautiskā simpozija mākslinieki uzdāvināja mūsu Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejam.

Izstādes pirmos viesus uzrunāja muzeja direktore Alīda Krēsliņa, ASV vēstniece Latvijā Ketrina Toda Beilija, Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova un Kentuki Mākslas un amatniecības muzeja direktora vietnieks Braiens Klinkinbērds.
Kentuki Mākslas un amatniecības muzejs, kas dibināts 1981.gadā, aktīvi popularizē vietējo amatnieku darbus. Muzeja galerijā ir pārdošanā ap 200 dažādu amatniecības izstrādājumu, sākot ar tautiskās tradīcijās darinātiem suvenīriem un beidzot ar mēbelēm. Lai uzturētu amatniecības un tautas mākslas tradīcijas, sistemātiski tiek apmācīti jaunie amatnieki un interesenti. Divdesmit gadu laikā vairākās izglītības programmās dažādas prasmes apguvuši ap 500 tūkstoši skolēnu. Muzejs katru gadu piedāvā vairākus desmitus izstāžu, kas pulcina lielu apmeklētāju skaitu.
ASV vēstniece Ketrina Toda Beilija priecājās, ka izstāde nāk tieši no viņas dzimtā štata, un uzsvēra, ka tā ir labs ievads gaidāmajai ASV prezidenta Džordža Buša vizītei, kas pavērs jaunas iespējas dibināt kontaktus, veicināt ideju apmaiņu un stiprināt Latvijas un ASV sadarbību arī kultūras nozarē. Kentuki štata Mākslas un amatniecības muzejs kā nevalstiska organizācija rāda labu paraugu. Muzeja attīstību sekmē gan Kentuki štata valdība un Luisvilas pilsētas pašvaldība, gan biznesa sadarbības partneri un privātpersonas.
Kultūras ministre Helēna Demakova izteica pārliecību, ka ASV un Latvijas politiskās attiecības nekad nav bijušas tik ciešas kā pašlaik, tāpēc ir īstais laiks veidot un stiprināt arī abu valstu kultūras saites. “Amatniecības tradīcijas ir viena no lielākajām Latvijas kultūras mantojuma bagātībām. Tās joprojām plaukst un zeļ visā valstī, tādēļ esam ļoti ieinteresēti tieši šajā jomā veidot ciešas saites ar partneriem. Es apsveicu šo saglabāto Kentuki mākslas un amatniecības mantojumu un raugos uz šo izstādi arī kā uz daudzsološas sadarbības sākumu.”

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

KENTUKI.PNG (102956 bytes)
Izstādes “Tradicionālās un laikmetīgās tekstilmozaīkas no Kentuki” atklāšanā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!