• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu sadarbību aizsardzības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2005., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Moldovas parlamentu sadarbību

Vēl šajā numurā

06.05.2005., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu sadarbību aizsardzības jomā

Viens no Latvijas aktīvākajiem sadarbības partneriem aizsardzības jomā ir ASV, kas jau kopš 1992. gada ir valsts stratēģiskais partneris. ASV atbalstīja mūsu valsts pievienošanos NATO un sniedz ievērojamu ieguldījumu mūsu bruņoto spēku attīstībā. Dažādu sadarbības programmu ietvaros Latvija kopš 1992. gada ir saņēmusi no ASV arī ievērojamu finansiālu atbalstu – gandrīz 83 miljonus ASV dolāru – mūsu valsts aizsardzības spēju attīstībai.
Kopš 1992. gada aktīva sadarbība notiek starptautiskajā militārās izglītības un mācību programmā (IMET). Aizsardzības sistēmas speciālisti mācās ASV augstākajās militārajās mācību iestādēs, apmeklē dažādus specializētos kursus un apgūst angļu valodu. ASV piedāvāja arī Latvijas amatpersonām papildu izglītības iespējas Džordža Māršala Drošības studiju centrā, to absolvējuši gan valsts vadošās amatpersonas, gan Aizsardzības, Ārlietu un Iekšlietu ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji.
Kopš 1996.gada nozīmīgākā sadarbība ar ASV notiek ārvalstu finansiālās un materiāli tehniskās palīdzības programmā (FMF – Foreign Military Funding). Viens no svarīgākajiem FMF projektiem ir ASV ekspertu grupas piesaiste Latvijas aizsardzības sistēmas reformu īstenošanā. Šīs programmas līdzekļi tiek izmantoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komunikāciju sistēmas pilnveidošanai, mīnu meklēšanas radara un karavīru individuālā ekipējuma iegādei, NBS vienību bruņojuma papildināšanai, kā arī vienotas Baltijas valstu gaisa telpas kontroles (BALTNET) projekta īstenošanai.
1995. gadā Latvija aktīvi iesaistījās ASV izveidotajā un atbalstītajā programmā “Partnerattiecības mieram”, kas būtiski veicinājusi Latvijas bruņoto spēku profesionālo attīstību. Šogad jūnijā Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiks kārtējās šīs programmas starptautiskās mācības BALTOPS 2005, kuras kopīgi vadīs ASV un Latvija.
Mūsu valsts aizsardzības struktūru izveides pirmsākumos deviņdesmito gadu sākumā Mičiganas Nacionālā gvarde sāka aktīvu sadarbību ar Latvijas Zemessardzi un palīdzēja tās struktūras izveidē un karavīru apmācībā. Tagad, kad Latvija jau ir pilntiesīga NATO dalībvalsts, sadarbība savu intensitāti nav zaudējusi un turpina attīstīties.
Sadarbībā ar ASV plānots izveidot un attīstīt arī Latvijas Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, kas piedalīsies gan NATO vadītajās, gan citās starptautiskajās operācijās – sākot ar karadarbības un beidzot ar krīzes novēršanas operācijām Latvijā un arī ārpus mūsu valsts robežām. ASV sniedz atbalstu arī Latvijas vienībai Irākā: Latvijas kontingents ir saņēmis 11 bruņotas apvidus automašīnas un 6 civilās mašīnas – 4 džipus un 2 medicīnas mašīnas.
No 2005.gada oktobra līdz decembrim ASV nodrošinās Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijas kārtējo rotāciju, izvietojot savas kaujas lidmašīnas Šauļu militārajā lidlaukā Lietuvā.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!