• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2005.gada 5.maija sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2005., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienā

Vēl šajā numurā

09.05.2005., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2005.gada 5.maija sanāksmē

Satiksmes ministrija

– pieteica noteikumu projektu “Autotransporta inspekcijas nolikums” un rīkojuma projektu “Par tiešās pārvaldes iestādes ”Autotransporta inspekcija” izveidošanu”.

Nolikuma projekts paredz, ka Autotransporta inspekcija ir satiksmes ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kura izveidota saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu un citiem normatīvajiem aktiem, lai nodrošinātu autopārvadājumu uzraudzību un kontroli valstī.
Autotransporta inspekcijai ir šādas funkcijas: nodrošināt autopārvadājumu kontroli uz ceļiem un uzņēmumos; apzināt ar autopārvadājumu kontroli saistītās problēmas, sagatavot priekšlikumus kontroles efektivitātes uzlabošanai un iesniegt tos Satiksmes ministrijā; izstrādāt priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai autopārvadājumu kontroles jautājumos; kā arī sniegt konsultācijas, ieteikumus un citu palīdzību ieinteresētajām institūcijām konkrētu ar autopārvadājumu kontroli saistītu problēmu risināšanā, piedaloties darba grupās un konferencēs, kā arī veicinot informācijas apmaiņu; sadarboties ar valsts, pašvaldību, ārvalstu un starptautiskajām institūcijām, kā arī nodrošināt savstarpēju informācijas apmaiņu inspekcijas darbības jomā, īpaši starp valsts kontroles iestādēm; piedalīties starptautiskajos sadarbības projektos autopārvadājumu kontroles uzlabošanas jomā; nodrošināt valsts budžeta ietvaros piešķirtā finansējuma mērķtiecīgu un efektīvu izlietošanu un veikt citas normatīvajos aktos noteiktās un Satiksmes ministrijas deleģētās funkcijas.
Lai izpildītu noteiktās funkcijas, inspekcija atbilstoši savai kompetencei veic šādus likumos un citos normatīvajos aktos noteiktus uzdevumus: kontrolē komercpārvadājumu un pašpārvadājumu noteikumu ievērošanu; kontrolē pasažieru pārvadājumu noteikumu ievērošanu (regulārie un neregulārie starptautiskie un tālsatiksmes pārvadājumi); kontrolē starptautiskajos līgumos par autopārvadājumiem noteikto prasību ievērošanu; kontrolē bīstamo kravu pārvadājumu noteikumu ievērošanu; kontrolē kravas izvietošanas un nostiprināšanas noteikumu ievērošanu; kontrolē transportlīdzekļa faktisko masu, ass slodzi un gabarītus; kontrolē autovadītāju darba un atpūtas režīma un tā reģistrēšanas ierīces lietošanas noteikumu ievērošanu; veic administratīvo pārkāpumu lietvedību; veic inspektoru apmācību; veic citus ar autopārvadājumu kontroli saistītos uzdevumus.
Lai izpildītu noteiktos uzdevumus, inspekcijai ir tiesības: normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieprasīt no fiziskām un juridiskām personām uzdevumu veikšanai nepieciešamo informāciju; slēgt līgumus inspekcijas darbības nodrošināšanai; īstenot citas autopārvadājumu uzraudzību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktās tiesības.
Šobrīd autopārvadājumu kontroli Latvijas Republikā veic valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Autotransporta direkcija” Transporta uzraudzības dienests. Valsts pārvaldes iekārtas likuma principi noteic, ka normatīvo aktu noteikumu ievērošanas kontrole un administratīvo sodu piemērošana ir jānodrošina tiešajai pārvaldes iestādei. Līdz ar to situācija, kad šādu kontroli un sodīšanu veic kapitālsabiedrības amatpersonas, nav atbilstoša valsts pārvaldes attīstības plānam un nevar būt ilglaicīga. Nav atbalstāms arī tas, ka viena un tā pati iestāde sniedz publisku pakalpojumu un tajā pašā laikā nodrošina sniegtā pakalpojuma kvalitātes kontroli.
Pieņemot noteikumu projektu, tiek nodrošināta: noteikumu izdošana uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma pamata; ar 2006.gada 1.janvāri uz valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Autotransporta direkcija” Transporta uzraudzības dienesta bāzes tiks izveidota satiksmes ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde “Autotransporta inspekcija”, tiks noteikts tās statuss, funkcijas un uzdevumi.
Rīkojuma projekts paredz, pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 15.panta pirmo daļu, ar 2006.gada 1.janvāri uz valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību ”Autotransporta direkcija” Transporta uzraudzības dienesta bāzes izveidot tiešās pārvaldes iestādi “Autotransporta inspekcija”. Satiksmes ministram uzdots izveidot komisiju, kurai jānodrošina valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Autotransporta direkcija” Transporta uzraudzības dienesta vajadzībām izmantojamās mantas inventarizācija, jāprecizē kustamais īpašums un jānodrošina tā pārņemšana valsts īpašumā. Noteikts, ka ar Autotransporta inspekcijas izveidošanu saistītie izdevumi jāsedz no valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību ”Autotransporta direkcija” finanšu līdzekļiem.

Aivis Freidenfelds,

Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!