• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra dalību Eiropas Savienības Konkurētspējas ministru padomē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2005., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107728

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisijas Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs Saeimas Eiropas lietu komisijas sanāksmē 2005.gada 9.maijā

Vēl šajā numurā

10.05.2005., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra dalību Eiropas Savienības Konkurētspējas ministru padomē

Šodien, 10.maijā, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš pārstāvēs Latvijas intereses Eiropas Savienības Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē Briselē.
Vakar, 9.maijā, Ministru kabinets apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas par ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem – par Lisabonas stratēģijas īstenošanu un Konkurētspējas un inovāciju programmu. 2005.gada pavasara Eiropadomē ES valstu vadītāji vienojās par veicamajiem pasākumiem Lisabonas stratēģijas efektīvākai īstenošanai un par stratēģijas galvenajiem mērķiem noteica izaugsmes un nodarbinātības veicināšanu Eiropā. Lai šo mērķi sasniegtu, Eiropas Komisija izstrādājusi dokumentu “Integrētās vadlīnijas izaugsmei un nodarbinātībai (2005–2008)”, kas ietver rekomendācijas vispārējām ekonomikas politikas un nodarbinātības politikas vadlīnijām dalībvalstīm un Kopienai. Balstoties uz šīm integrētajām vadlīnijām, būs jāizstrādā rīcības plāni nacionālā un ES līmenī trīs gadu ciklam. Dalībvalstu nacionālajām rīcības programmām jābūt sagatavotām līdz 2005.gada rudenim, ko Latvija apņēmusies izdarīt.
Latvija kopumā atbalsta integrētās vadlīnijas izaugsmei un nodarbinātībai, jo tās nodrošina, ka pasākumi ekonomikas un nodarbinātības politikā tiek veikti vienotas sistēmas ietvaros. Vadlīnijas ir būtisks instruments, lai veicinātu četru Kopienas ekonomiskās zonas pamatbrīvību – pakalpojumu, personu, kapitāla un preču – iedzīvināšanu Kopienā. Latvija uzskata, ka par prioritārajām vadlīnijām Latvijas ekonomiskās konkurētspējas stiprināšanai būtu jāizvirza pievilcīgākas uzņēmējdarbības vides radīšana; uzņēmējdarbības kultūras un labvēlīgas vides radīšana maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU); visu veidu inovāciju veicināšana; investīciju pētniecībā un attīstībā palielināšana un uzlabošana; kā arī ES rūpniecības bāzes stiprināšana.
Lai sasniegtu mērķi Eiropai kļūt par konkurētspējīgāko un dinamiskāko uz zināšanām balstīto ekonomiku pasaulē, nepieciešams aktivizēt uzņēmējdarbības iniciatīvu, piesaistīt atbilstošu riska kapitālu uzņēmējdarbības uzsākšanai, stiprināt Eiropas rūpniecības pamatus, vienlaikus veicinot inovācijas (jo īpaši ekoinovācijas), vairāk un labākas investīcijas izglītībā un apmācībā, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju pārņemšanu, kā arī resursu atbilstošu izmantošanu.
Konkurētspējas un inovāciju programma (KIP) apvienos kopējā ietvarā specifiskas Kopienas atbalsta programmas jautājumos, kas ir būtiski Eiropas produktivitātes, inovāciju kapacitātes un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai, vienlaikus ņemot vērā attiecīgos vides aspektus. KIP ir izveidota, lai pielāgotos nākamās Finanšu perspektīvas (2007–2013) ietvaram, un tajā ietilps specifiski pasākumi uzņēmējdarbības, MVU, rūpniecības konkurētspējas, inovāciju, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, vides tehnoloģiju un inteliģentās enerģijas jomā, kurus līdz šim regulēja vairāki citi Padomes tiesību akti.
Latvija kopumā atbalsta Komisijas sagatavoto priekšlikumu jaunajā Konkurētspējas un inovāciju programmā apvienot tās rīcībā esošos instrumentus.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!