Ģenētiski modificēti organismi pārtikā un mēs
Līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) mums vairs nav tiesību teikt “nē” pārtikai, kura satur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) un kuru atzinusi ES. Laikā no 1998. līdz 2003. gadam ES atzinusi vairākus produktus, kuri satur ĢMO un kurus var ievest Savienības teritorijā, arī Latvijā.
Lielākoties pārtikas produkti, kas satur ĢMO, ir iegūti no ģenētiski modificētas kukurūzas, sojas un rapša Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I |
Iebilstam, iebilstam, iebilstam…
Uzskati par ĢMO ietekmi uz cilvēka
veselību ir visai dažādi. Veselības ministrijas Sabiedrības
veselības departamenta direktora vietniece Gita Rūtiņa uzskata,
ka vēl nav pilnīgas skaidrības par to, kā pārtika, kas satur ĢMO
ietekmē cilvēka veselību. “Lai pil-nībā saprastu, kā ĢMO ietekmē
cilvēka veselību, jāpaiet ilgākam laikam.” Tāpēc, lemjot par
atļauju ievest ES tirgū jaunus pārtikas produktus, kas satur ĢMO,
Latvija vienmēr saka “nē”.
Savukārt zemkopības ministrs Mārtiņš Roze teic, ka ĢMO cilvēka
veselībai nav kaitīgi. “Pārtika, kas satur ĢMO, cilvēka veselībai
ir mazāk kaitīga nekā autoizplūdes gāzes.” Lai pierādītu pretējo,
nepieciešami zinātniski pētījumi, kas apstiprinātu izskanējušās
bažas. Tomēr šādi pētījumi izmaksā dārgi, un līdz šim ĢMO ir
salīdzinoši maz pētīti.
Latvijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs
norāda, ka Latvijā atļauts ievest un izplatīt aptuveni 50
produktus, kas satur ĢMO. ES ir atzīta viena ĢMO līnija, bet ASV
tās ir piecas sešas līnijas. Satraucoša ir arī pastāvošā iespēja,
ka ES tirgū no ASV varētu ienākt arī Savienībā neatzīti ĢMO
saturoši produkti. Tādēļ ES valstīm vajadzētu pastiprināt
kontroli, lai to nepieļautu.
Neatbilstoši produktu marķējumi
Pērn oficiāli Latvijā nav ievests
neviens pārtikas produkts, kas saturētu ĢMO. Tomēr veikalu
plauktos tādi ir atrodami. Lielākoties pārtikas produkti, kas
satur ĢMO, ir iegūti no ģenētiski modificētas kukurūzas, sojas un
rapša, taču uz iepakojuma nav iegūstama informācija par ĢMO
klātbūtni.
“Produkti, kas satur ĢMO, ir atbilstoši jāmarķē, un tas jānorāda
uz iepakojuma, bet pieredze liecina, ka tā nenotiek,” Saeimas
Eiropas lietu komisijas sēdē stāstīja Kārlis Rozenbergs. No pērn
izmeklētajiem simt pārtikas produktu paraugiem 14 gadījumos tika
konstatēta ĢMO klātbūtne virs pieļaujamās normas – viena
procenta. Uz produkta iepakojuma informācijas par to, ka produkts
satur ĢMO, nav bijis, stāsta K.Rozenbergs. Tās Pārtikas un
veterinārā dienesta apzinātās kompānijas, kas atbilstoši
normatīvos noteiktajām prasībām nav norādījušas, ka produkts
satur ĢMO, ir iekļautas “melnajā sarakstā”. Tomēr tiek atzīts, ka
izplatītāji šajā situācijā nav vainīgi. Informācija par ĢMO
klātbūtni pārtikas produktā jāsniedz ražotājam, kas šajos
gadījumos to gan nav darījis.
K.Rozenbergs brīdina, ka Latvijas Ģenētiski modificēto organismu
un jaunās pārtikas uzraudzības padomes ekspertiem, kā arī citām
kontrolējošām organizācijām trūkst finansējuma. Tādēļ iespējams,
ka Latvijas tirgū varētu nonākt arī ES oficiāli neatļauti ĢMO
saturoši pārtikas produkti. Kā piemēru var minēt neseno gadījumu,
kad Eiropas Komisija ES tirgū atklāja, ka no ASV kļūdas dēļ
ievesta neatļauta kukurūza.
Drauds bioloģiskai daudzveidībai
M. Roze norāda, ka ES un ASV
strīda pamatā par ĢMO saturošo pārtiku ir nevis cilvēka veselības
faktors, bet gan ekonomiskie aspekti. Eiropas galvenais arguments
sarunās ar ASV par ĢMO saturošu pārtiku esot vides aspekts,
proti, lai ar ĢMO lauksaimniecības kultūru gēnu pārnešanu netiktu
nodarīts kaitējums videi.
Lai gan Latvija iebilst pret ĢMO saturošas pārtikas ievešanu un
pret ģenētiski pārveidotas lauksaimniecības kultūras audzēšanu
valstī, Zemkopības ministrijā tiek izstrādāts normatīvais akts
par bioloģiskās, tradicionālās lauksaimniecības metožu un ĢMO
līdzāspastāvēšanu, skaidro M. Roze. “Ņemot vērā Latvijas
salīdzinoši tīro vidi, valstī būtu daudz izdevīgāk attīstīt
bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražošanu, nevis mēģināt
attīstīt ģenētiski pārveidotas kultūras audzēšanu,” uzskata
ministrs.
Viņš arī norādīja, ka, sākot audzēt ģenētiski modificētas
cukurbietes vai kukurūzu Latvijā, ko atļaus minētais normatīvā
akta projekts, galvenais risks būs auga gēns, kas ir izturīgs
pret herbicīdiem. Proti, nezāles herbicīdu pielietošanas gadījumā
ies bojā, bet ģenētiski modificētā lauksaimniecības kultūra
izdzīvos. Taču ģenētiski modificētā auga gēns apputeksnēšanās
laikā var nokļūt arī uz citiem līdzīgiem augiem, piemēram, no
ģenētiski modificēta rapša uz pērkoni. Tas nozīmēs, ka arī
pērkone būs izturīga pret herbicīdiem un tās ierobežošana ar
herbicīdu palīdzību – neiespējama. Līdz ar to var izveidoties
situācija, ka no pērkones vairs nevarēs tikt vaļā. Pēc vides
ministra Raimonda Vējoņa teiktā, tādējādi varētu tikt apdraudēta
Latvijas bioloģiskā daudzveidība.
Ilze Sedliņa, “LV”