• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku attīstības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.61-7/127

Par piemērojamiem standartiem atbilstoši Iekārtu elektromagnētiskās saderības noteikumiem

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku attīstības plānu

Eiropas Komisija (EK) Briselē akceptējusi Latvijas Lauku attīstības plānu, kas nepieciešams, lai Latvija saņemtu Eiropas Savienības (ES) pirmsstrukturālā fonda "Sapard" līdzekļus. Eiropas Savienība atzinīgi vērtē izstrādāto dokumentu, uzsverot, ka tas ir viegli saprotams, tajā veiksmīgi sabalansēti dažādi pasākumi, kas paredzēti piešķirtā finansējuma izmantošanai. Pozitīvi par Latvijas veikumu atsaucās Vācijas, Francijas un arī Spānijas pārstāvji.

Jāatzīmē, ka Latvija ir viena no tām Eiropas Savienības kandidātvalstīm un pirmā no Baltijas valstīm, kam tika apstiprināts iesniegtais Lauku attīstības plāns. Labvēlīgu balsojumu par šo jautājumu vēl izdevās panākt Čehijai, Slovēnijai, Ungārijai, Polijai un Bulgārijai. Pārējo kandidātvalstu izstrādātos lauku attīstības plānus EK plāno izskatīt oktobrī. Savukārt jau EK akceptētie lauku attīstības plāni vēl ir jāapstiprina visiem ES komisāriem, arī ES lauksaimniecības komisāram Francam Fišleram. Tikai pēc ES augsto ierēdņu apstiprinājuma Lauku attīstības plāns būs galīgi akceptēts. Briseles amatpersonas solījušas sniegt savu vērtējumu divu nedēļu laikā. Tādējādi Latvija būs veikusi pirmo priekšnosacījumu, lai mūsu lauksaimnieki saņemtu paredzētos "Sapard" programmas līdzekļus lauku attīstībai. Būtiski, ka Latvijai vairs nav jāuztraucas par to, ka tā varētu zaudēt šim gadam paredzēto "Sapard" finansējumu. Šogad paredzētos līdzekļus Latvijas lauksaimnieki varēs izmantot nākamajā gadā.

Lauku attīstības plāna akcepts nozīmē arī to, ka Latvija jau drīzākajā laikā varēs veikt nepieciešamos pasākumus Lauku atbalsta dienesta sagatavošanai akreditācijai. Reāli, ka pēc šī darba veikšanas tiks noslēgts finansu līgums starp Latviju un ES. Jau tagad skaidrs, ka Latvijas zemnieki šogad nesaņems solīto ES naudu. Tomēr nav pamata īpašām bažām par to, ka "Sapard" finansējuma vispār nebūs. Zemkopības ministrs Atis Slakteris atzīst, ka Latvija ir viena no tām ES kandidātvalstīm, kas vislabāk sagatavojusies šim procesam.

Tā kā "Sapard" programma turpināsies līdz 2006.gadam, Latvija saskaņā ar programmas nosacījumiem ik gadu saņems aptuveni 22 miljonus eiro, bet līdz programmas noslēgumam — ap 155 miljonus eiro. Paredzēts, ka līdzekļus izmantos lauksaimniecības tehnikas un iekārtu modernizācijai, dažādām pārstrādes programmām, kā arī projektu finansēšanai integrētajā lauku attīstībā. Zemkopības ministrija noteikusi, ka finansējums tiks sadalīts starp trim mērķprogrammām — lauksaimniecības attīstībai, lauku attīstībai un vides attīstībai. Savukārt atbalsta programmas paredzētas investīcijām lauksaimniecības uzņēmumos, lauksaimniecības un zivsaimniecības pārstrādē, mārketinga uzlabošanā, lauku ekonomikas dažādošanā, vispārējās lauku infrastruktūras uzlabošanā, kā arī vides attīstībā. Finansiālais atbalsts paredzētajām programmām būs līdzīgs.

Dagnija Muceniece — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!