• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Somijas Sociālās apdrošināšanas institūta delegācijas vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2005., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Reinzemes-Pfalcas Landtāga delegācijas vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

12.05.2005., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Somijas Sociālās apdrošināšanas institūta delegācijas vizīti Saeimā

Otrdien, 10.maijā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Jevgēnija Stalidzāne un komisijas deputāti tikās ar Somijas Sociālās apdrošināšanas institūta pārstāvjiem Somijas parlamentā, kuri ieradušies Latvijā triju Baltijas valstu apmeklējuma ietvaros.
Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja J.Stalidzāne viesus iepazīstināja ar komisijas darbības virzieniem – sociālās nodrošināšanas, veselības aprūpes un darba likumdošanas jautājumu risināšanu parlamentā.
Sarunas gaitā J.Stalidzāne Somijas Sociālās apdrošināšanas institūta pārstāvjiem īsumā pastāstīja par Latvijā 90. gadu sākumā uzsāktās pensiju sistēmas reformas būtību, norādot, ka tās mērķis bija pārveidot šo sistēmu atbilstoši jaunajiem valsts sociālajiem un ekonomiskajiem apstākļiem. Kā labu paraugu komisijas priekšsēdētāja minēja pašlaik pastāvošo mazo pensiju indeksāciju divas reizes gadā atkarībā no inflācijas līmeņa valstī.
Savukārt somu delegācijas vadītāja Maija Perho īsumā raksturoja Somijas Sociālās apdrošināšanas institūta darbību, kas saistīta ar sociālās apdrošināšanas pamatgarantēšanu visiem Somijas iedzīvotājiem dažādās dzīves jomās. Institūts dibināts 1937.gadā, to pārrauga Somijas parlaments, un tas institūtam nodrošina ievērojamas autonomas administratīvās un finansiālās tiesības.
M.Perho arī īsumā raksturoja Somijas pensiju sistēmu un uz mūsu parlamentāriešu jautājumiem par vidējās pensijas apmēru Somijā norādīja, ka tā ir 1000 eiru, bet minimālā – 500 eiru mēnesī. Viņa arī minēja dažādus citu pabalstu veidus, kurus var pieprasīt un saņemt atkarībā no konkrētās situācijas, – ikdienas pabalsts, tautas pensija, bērnu pabalsts, dienas nauda vecākiem u.c.
Viesu delegācijas pārstāvji iepazīstināja mūsu deputātus arī ar Somijas nacionālo veselības aprūpes koncepciju “3-3-3”, kas paredz nodrošināt: 3 diennakšu laikā pieeju speciālistam; 3 nedēļu laikā pacienta veselības aprūpes projektu un 3 mēnešu laikā nepieciešamās medicīniskās manipulācijas.
Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Valdis Ģīlis arī īsumā pastāstīja par šogad sāktās veselības aprūpes reformas būtību un interesējās par Somijas modeli “3-3-3” un pacientu tiesību regulējumu normatīvajos aktos.
Pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar dažādām riska saslimšanām un veselīgu dzīvesveidu. Bet, uzklausot mūsu pieredzi jautājumā par obligātajām veselības pārbaudēm, somu kolēģi pauda apņemšanos ieteikt Somijā ieviest obligātās veselības pārbaudes visiem cilvēkiem, kuri vecāki par 50 gadiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!