• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Amerikas Savienoto Valstu tieslietu darbinieku delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2005., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/107942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Mazākumtautību konvencijas ratifikāciju

Vēl šajā numurā

12.05.2005., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Amerikas Savienoto Valstu tieslietu darbinieku delegācijas vizīti Latvijā

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa trešdien, 11.maijā, tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Teksasas štata tieslietu sistēmas darbiniekiem, kuri Latviju apmeklē pieredzes apmaiņas nolūkos.
Tieslietu ministre ASV viesiem pauda, ka starp Eiropas Savienību (ES) un ASV izveidojušās labas attiecības tieslietu jomā un pašlaik prezidējošās valsts Luksemburgas pārstāvis ir izteicis priekšlikumu uz Eiropas tieslietu un iekšlietu ministru padomēm Briselē aicināt arī ASV tieslietu ministru.
S.Āboltiņa uzsvēra, ka būtiskas ir arī Latvijas un ASV divpusējās attiecības tieslietās, un pauda cerību, ka tās kļūs vēl ciešākas.
ASV pārstāvji izjautāja ministri par Latvijas tieslietu sistēmu. Teksasas juristus interesēja, kāpēc tieslietu jomā Latvijā ir zems atalgojums, kā arī valsts ieņēmumu avoti, valsts sodu politika un tieslietu ministra amata pienākumi. Amerikāņus pārsteidza lielais sieviešu īpatsvars vadošos amatos Latvijā.
Ministre paskaidroja, ka atalgojuma jautājums ir problemātisks ne tikai tieslietu jomā, bet visiem valsts darbiniekiem un ierēdņiem un valdība strādā pie tā, lai varētu palielināt algas valsts sektorā strādājošiem.
Savukārt uz jautājumu par sievietēm, kas ieņem vadošus amatus, S.Āboltiņa atbildēja, ka tas ir saistīts ar konkrētu sieviešu sasniegumiem, nevis kādu īpašu valsts politiku dzimumvienlīdzības veicināšanai. “Sievietes, kas atrodas šajos amatos, to ir sasniegušas ar savu darbu, nevis pateicoties savam dzimumam vai vecumam,” pauda S.Āboltiņa.
Tikšanās nobeigumā ASV juristi ministrei uzdāvināja piemiņas velti, kas atgādinātu par viņu vizīti Latvijā. Dāvana bija no koka darināta koka plāksnīte ar Teksasas ģerboni un uzrakstu „With Grateful Appreciation Texas Bench & Bar 2005” (Patiesā cieņā – Teksasas tiesa un advokatūra).
Latvijā ieradusies vairāk nekā 30 ASV Teksasas štata juristu delegācija. Šie cilvēki galvenokārt saistīti ar krimināltiesību jomu, viņu vidū ir gan tiesneši, gan advokāti, gan zvērināto tiesas pārstāvji.
Latvijas apmeklējuma iniciators, tiesnesis Lerijs Gists informē, ka ideja par iepazīšanos ar citu valstu tieslietu sistēmu klātienē radusies pirms vairāk nekā 20 gadiem. Šā apmeklējuma laikā Teksasas juristi iepazīst citu valstu tieslietu sistēmas un dalās pieredzē ar ārvalstu kolēģiem.
Teksasas juristiem ik gadu jāturpina mācības savā jomā, un došanās šādos pieredzes braucienos arī ir veids, kā ASV juristi papildina zināšanas.
Pirmdien ASV juristi apmeklēja Latvijas Universitāti un Valsts policiju, bet otrdien – Saeimu, Centrālcietumu un Valsts probācijas dienestu.
Trešdien juristu delegācija tikās ar ministri, apmeklēja Rīgas apgabaltiesu un advokātu biroju “Kļaviņš un Slaidiņš”, bet ceturtdien dodas atpakaļ uz dzimteni.

Sandris Sabajevs, tieslietu ministres preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!