• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēl viens solis tuvāk Gaismaspilij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2005., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108055

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

13.05.2005., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēl viens solis tuvāk Gaismaspilij

Visi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvniecības teritorijā esošie 26 bijušie privātie nekustamie īpašumi beidzot ir reģistrēti uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā.

TALKA.PNG (124380 bytes)
Tur, kur sliesies Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka, un apkārtnē aizvakar bija sakopšanas talka, ko rīkoja Kultūras ministrija sadarbībā ar LNB Atbalsta fondu un projektu “Pēdas”. Talcinieki rosījās, lai teritoriju atbrīvotu no sadzīves atkritumu krāvumiem un citām drazām
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Kultūras ministrija LNB būvniecības teritorijā esošo nekustamo īpašumu reģistrāciju zemesgrāmatā un Valsts kadastra reģistrā veikusi, pamatojoties uz šā gada 14.janvārī Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem par nekustamo īpašumu atsavināšanu LNB projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā (publicēti “LV” 13.01.2005.).
Līdz ar īpašumu pārņemšanu valsts rīcībā Kultūras ministrija uzņēmusies atbildību un izdevumus par īpašumu apsaimniekošanu un sakopšanu. Kā norāda LNB projekta biroja sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Puhovs, valsts izdevumi par to dzīvokļu apsaimniekošanu un izmantošanu, ko izmanto bijušie īpašnieki, ar kuriem vēl nav panākta vienošanās par kompensācijas apmēru, tiks atskaitīti norēķina brīdī, izmaksājot kompensāciju.
Kultūras ministre Helēna Demakova uzskata, ka radīta “godīga sistēma īpašumu atsavināšanai sabiedriskajām vajadzībām, kur bijušais īpašnieks saņem tirgus cenai atbilstošu kompensāciju un valsts var sekmīgi īstenot sabiedrībai nozīmīgus projektus”.
Finanšu ministra Oskara Spurdziņa vadītā LNB projekta Uzraudzības padome atļāvusi Kultūras ministrijai piedāvāt taisnīgu atlīdzību nekustamo īpašumu 14 bijušajiem īpašniekiem. R.Puhovs skaidro, ka kompensācija noteikta konstruktīvas vienošanās procesā, izvērtējot iesniegumus par vēlamo atlīdzību un ņemot vērā Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas ieteikto metodiku. Par trim īpašumiem tiesā tiks sniegta prasība par atlīdzības noteikšanu, un vēl ar trim bijušajiem īpašniekiem tiks turpinātas sarunas.
Ēkā Kuģu ielā 8/10 vienošanās par taisnīgas atlīdzības izmaksu jāparaksta vēl par sešiem īpašumiem. To kompensācijas cena svārstās no 653 līdz 896 latiem par kvadrātmetru.
Savukārt ēkā Uzvaras bulvārī 2 apstiprinātas vienošanās cenas par četriem atsavinātajiem īpašumiem, kur diviem dzīvokļiem kompensācija par kvadrātmetru ir aptuveni 790 latu, mākslinieku darbnīcai – 150 latu un neapdzīvojamai platībai, kur ierīkots veikals, – 1000 latu par kvadrātmetru. Četru nekustamo īpašumu – zemju un dažādu ēku – kompensācija svārstās no 88 līdz 291 latam par kvadrātmetru.
Kultūras ministrija lūgs tiesu noteikt taisnīgas atlīdzības apjomu par trim dzīvokļu īpašumiem ēkā Uzvaras bulvārī 2, kuru bijušie īpašnieki vēlas saņemt atlīdzību, kas svārstās no 1888 līdz 2408 latiem par kvadrātmetru. Uzraudzības padome uzskata, ka šāda cena neatbilst sertificētu nekustamo īpašumu ekspertu viedoklim par atsavināto īpašumu tirgus vērtību un netiek vērtēta kā sabiedrības interesēm un valsts budžeta līdzekļu saprātīgas izlietošanas principiem atbilstoša.
Savukārt vēl ar triju dzīvokļu īpašumu ēkā Uzvaras bulvārī 2 bijušajiem īpašniekiem Kultūras ministrija turpinās sarunas par vienošanos.
Izmaksājot atlīdzību par šiem 14 atsavinātajiem īpašumiem, tiks iztērēti 1,8 miljoni latu. Kompensācijas par jaunās LNB ēkas būvniecības teritorijā esošajiem atsavinātajiem nekustamajiem īpašumiem ir izmaksātas jau par sešiem īpašumiem, iztērējot 346 471 latu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!