• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Grozījumi Krimināllikumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10806

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem"

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likumprojekts

"Grozījumi Krimināllikumā"

Saeimas dok. Nr.2226; likumprojekts Nr.664

Saeimas Tautas partijas frakcijas deputātu

(J.Lagzdiņš, M.Vītols, V.Paegle, A.Rugāte, M.Emsiņš, H.Demakova)

2000.gada 14.septembrī iesniegts Saeimas izskatīšanai

 

Izdarīt Krimināllikumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 199.nr.; 2000, 12.nr.; 2000, 13.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 260. pantu šādā redakcijā:

"260.pants. Ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšana

(1) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls miesas bojājums ar veselības traucējumu vai vidēja smaguma miesas bojājums, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

(2) Par šā panta pirmajā daļā norādīto noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi,—

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem.

(3) Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzēto nodarījumu, ja tas izdarīts alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošu vielu iespaidā, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot transporta līdzekļa vadītājam piederošo transporta līdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums un atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz mūžu."

2. Izteikt 262. pantu šādā redakcijā:

"262.pants. Transportlīdzekļa vadīšana alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo un citu apreibinošu vielu iespaidā

Par transportlīdzekļa vadīšanu, kā arī par transportlīdzekļa praktiskās vadīšanas apmācību alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošu vielu iespaidā, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, konfiscējot transporta līdzekļa vadītājam piederošo transporta līdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums, un atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz mūžu."

 

Par likumprojektu

1. Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Likumprojekts nepieciešams, lai samazinātu nelaimes gadījumus, kas atkārtoti izdarīti alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā.

a) Pašreizējā likuma redakcijā paredzētie sodi nespēj atturēt autovadītājus no automobiļu vadīšanas alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā.

b) Ar šo likumprojektu tiek stimulēta autovadītāju atteikšanās no automobiļu vadīšanas alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā, kā arī iespējamība izdarīt šos pārkāpumus atkārtoti.

2. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz tautsaimniecības attīstību? Vai likums var ietekmēt apkārtējo vidi?

Likuma iespējamā ietekme uz tautsaimniecības attīstību ir pozitīvi vērtējama, jo ar šo likumprojektu tiek palielināta iedzīvotāju drošība un samazināts iespējamo autoavārijās cietušo skaits.

3. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz valsts budžetu?

Likumprojekta ieviešanai nav nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta.

4. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu, vai nepieciešami grozījumi citos normatīvajos aktos?

Likumprojekts šo jomu neskar.

5. Vai likumprojekts atbilst Latvijas starptautiskajām saistībām?

Likumprojekts šo jomu neskar.

6. Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

Likumprojekts šo jomu neskar.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!