• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Populisti dodas uzbrukumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Putins - lielais vājais"

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Populisti dodas uzbrukumā"

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.11.

Sestdien populistiskā opozīcija Slovākijā apvienojās, aicinot noturēt pirmstermiņa vēlēšanas un mēģinot panākt, lai jautājums par vēlēšanām tiktu iekļauts 11.novembrī paredzētā referenduma jautājumos.

Ārkārtas vēlēšanas īpaši noorganizētā preses konferencē pieprasīja populistiskās SMER partijas līderis Roberts Fico. Taisnība, partija eksistē tikai deviņus mēnešus, taču ar tās līdera milzīgo popularitāti tā aptaujās ir izvirzījusies otrajā vietā, saņemot gandrīz 20 procentu balsu. Savukārt prezidentam nācās noteikt referendumu, pakļaujoties cita populista, bijušā premjera Vladimira Mečiara prasībām. Mečiara atbalstītāji aptaujās vēl joprojām var nodrošināt viņam vairāk nekā 30 procentu aptaujāto atbalsta. Abi grupējumi, kuri vēlas panākt pirmstermiņa vēlēšanas, aptaujās iegūst vairāk nekā 50 procentu balsu.

Koalīcijai, kura jau divus gadus cīnās ar Mečiara un tā grupējuma atstāto mantojumu, šīs prasības nozīmē nāves draudus. Saskaņā ar konstitūciju referendums uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalās vismaz puse balsstiesīgo. Kad pirmstermiņa vēlēšanas pieprasīja tikai Mečiars viens pats, tad valdīja uzskats, ka pat tad, ja lieta nonāks līdz plebiscītam, viņa pretinieki, kuru skaitā tobrīd tika ieskaitīts arī Fico, boikotēs balsošanu un referendums neiegūs likumīgu spēku.

Fico līdz šim lielākos panākumus ir guvis, asi kritizēdams kā mečiariešus, tā arī valdošo demokrātu neizdarību un kļūdas. Sestdien viņš aicināja vēlētājus doties pie urnām, lai balsotu par parlamenta mandāta perioda samazināšanu. "Es nekad nenoslēgšu savienību ar Mečiaru," solīja Fico. "Tomēr Slovākijai ir nepieciešami jaunās paaudzes politiķi."

Referenduma rezultāti tagad nepavisam nav prognozējami. Referendumiem ir tikai ieteikumu funkcijas, un galavārds jautājumā par pirmstermiņa vēlēšanām ir jāsaka parlamentam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!