• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"ANO reformu diktē laiks". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10820

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Baltkrievijas tanki dodas Lietuvas virzienā"

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"ANO reformu diktē laiks"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.09.08.

Vladimirs Putins izteicies par ANO un televīzijas problēmām.

Būtībā ANO "Tūkstošgades sanāksmes" dalībniekiem bija trīs uzdevumi. Pirmkārt, tās biedriem bija jānolemj, kā veikt organizācijas reformu, lai tā ātrāk spētu reaģēt uz tā saucamajiem tūkstošgades izaicinājumiem. Globalizācijai, neņemot vērā visas tās priekšrocības, ir ievērojami mīnusi. Tirgus vēl joprojām nedarbojas pēc noteikumiem, kas balstīti un "kopējiem sociāliem mērķiem", un iespējas izmantot globalizācijas ekonomiskās priekšrocības ir tikai industriāli attīstītajām valstīm. Tomēr ANO ietilpst valstis ar dažādu ekonomisko situāciju un nereti pat ar savstarpēji izslēdzošām interesēm. Un šajā sakarā ANO gatavojas uzturēt sava veida kompromisa panākšanas orgāna lomu.

Un, ja runājam nevis par jēdzieniskajiem reformas uzdevumiem, bet par tās tehnisko pusi, tad šeit priekšplānā izvirzās finansiālais jautājums. Daudzas dalībvalstis vai nu vispār nemaksā biedra naudu, vai arī kavē tās iemaksu. Turklāt tie, kas to dara regulāri, sākuši runāt par iemaksu skalas izmaiņām. Pēc Bila Klintona atzīšanās, ASV kongress izdala ievērojamu spiedienu uz viņu sakarā ar līdzekļu piešķiršanu miera uzturēšanas kontingenta atbalstīšanai. Un vispār, pēc "NG" avotiem, pats Bils Klintons nav apmierināts ar to, ka daudzas bagātākās valstis miera uzturētāju atbalstīšanai dod daudz mazāk naudas nekā ASV, lai arī tām vienā vai otrā reģionā ir tādas pašas intereses kā Vašingtonai.

Otrs sanāksmes uzdevums bija mērķis palielināt DP lomu. DP pastāvīgo biedru piecinieka kopīgajā paziņojumā, kurā ietilpst arī ASV, faktiski ir noteikts, ka tikai DP ir tiesības, kuras tai piešķīrusi visa pasaules sadraudzība, pielietot spēku. Tomēr, neviens papīrs nevar sniegt nekādas garantijas. Pēc Krievijas prezidenta domām, par tādu var kļūt tikai godbijīga attieksme pret ANO principiem. Turklāt neviena starptautiskā organizācija nav gatava uzņemties ANO DP funkcijas. Un valstu vadītāji to lieliski saprot.

Padome kā ANO struktūra arī tiks reformēta. Runa ir par tās pastāvīgo biedru skaita palielināšanu. Pievienoties to skaitam pirmām kārtām pretendē Japāna un Vācija. Krievija, pēc prezidenta vārdiem, atbalsta šo ideju. Taču jaunu DP biedru parādīšanās nav vienas dienas process. Pagaidām nekādu sensacionālu sakustēšanos šajā virzienā sanāksme nedeva.

Trešais Krievijas vadītāja, kā arī visu pārējo uzdevums tika novērtēts kā pakārtots. Vadītājiem tika atvēlēta vietiņa veikt neskaitāmas divpusējas tikšanās.

Venecuēlas prezidents piedāvāja Krievijai kā novērotājam piedalīties OPEK sanāksmē, kas mūsu valstij, kuras ekonomika lielā mērā ir atkarīga no pasaules konjunktūras un naftas cenām, ir ļoti svarīgi.

Marina Volkova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!