• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Visam savs mērs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2000., Nr. 325/326 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pār Baltijas jūru ar lielāko prāmi

Vēl šajā numurā

19.09.2000., Nr. 325/326

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Visam savs mērs"

"Megapolis – Ekspress"

— 2000.08.09.

• Savdabīgu pasaules rekordu uzstādījis klubs "Jūras lauku gardēži" Landshutas pilsētiņā Vācijā. Pieci pavāri vienlaikus aplēja ar spirtu un uz 50 gāzes plītīm 500 viesiem sagatavoja vispirms galveno ēdienu un pēc tam vēl desertu.

• Visvairāk gulaša zupas pasaulē vienlaikus 40 000 ēdājiem pasniedzis šefpavārs Klauss Bullingers. No peldbaseina lieluma zupas katla tika izsmelti 800 litru ungāru nacionālā ēdiena. To, ka 12 stundās tapušās zupas kvalitāte nav cietusi kvantitātes dēļ, apliecinājis Ungārijas vēstnieks Holandē.

• Vislielāko kāzu torti izcepis kādas Hamburgas viesnīcas konditors starptautiskam 13 valstu turnīram, kura dalībnieki bija uzaicināti uz tā dēvēto "tortu kauju". Torte "Keiser" par veseliem 5 metriem pacēlās pāri citiem izstrādājumiem. Tās pagatavošanai bija nepieciešamas 970 olu, 48 kg miltu, 54 kg rozīņu un sacukurotu augļu, kā arī vēl citas garšvielas.

• Pasaulē vislielākais cepumu namiņš sastāvējis no 9000 kraukšķīgu sirdsveida "ķieģelīšu". Šī būve, kas atgādinājusi "mājiņu uz vistas kājas", svērusi 300 kg.

• Vislielāko nēgerkusu (burtiski — nēģera skūpsts ) un visgarāko cukura vati izgatavojis Luncera kungs no Burgenlandes. Pirmo izstrādājumu, kurš svēris 83 kg un kura diametrs bijis viens metrs, notiesājis kāds saldummīlis bez citu mielasta biedru līdzdalības. 4,2 m garo cukura vati viņš apēdis vienā acumirklī.

• Lai pagatavotu pasaulē vislielāko paelju (spāņu nacionālais ēdiens), 19 pavāriem bija vajadzīga panna 12 metru diametrā. Viņi pārstrādāja 2500 kg rīsu, 900 kg kalmāru, 600 kg austeru un 500 kg tomātu. Ēdiens cepās un sautējās 400 litros olīveļļas. 30 000 ēdājus pat netraucēja 125 kg ķiploku smarža, kas vēdīja no savircotā ēdiena.

• Pasaulē visvecāko vīnu atraduši ķīniešu arheologi 3000 gadu vecu kapeņu izrakumos Ķīnas provincē Henenā. Bronzas krūzē uzietais dzēriens saturējis alkohola paliekas. Par aizvēsturiskās dziras garšas īpašībām ķīniešu zinātnieki nav izteikušies.

• Par visstiprāko vīnu pasaulē uzskata Durotālas ielejā Ziemeļportugālē ražoto portvīnu. Parastajos vīnos alkohola saturs nepārsniedz 13%, bet portvīnā tas sasniedz 20%. Augļu saldumu un aromātu it īpaši portvīna karaļa vintažē markas vīnā iegūst, rūgšanas laikā tam pievienojot konjaku.

• Pasaulē ir pudele, kurā ir iepildītas divas dažādas sarkanā un baltā vīna šķirnes. Fendana markas baltvīnu plāna stikla šķērssieniņa atdala no tāda paša daudzuma dole markas sarkanvīna. Pudeles korķis speciāli izgatavots tā, lai, piepildot glāzi, abi vīni nesajauktos.

• Pasaulē vislielākā degvīna pudele, kuras augstums ir 1,45 m un tilpums 85 litri, ir piepildīta, protams, ar krievu nacionālo dzērienu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!