• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gaisma naktī - muzeju pavasaris. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2005., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108277

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ugunsdzēsēju 140.dzimšanas diena

Vēl šajā numurā

17.05.2005., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gaisma naktī – muzeju pavasaris

No akadēmiskas atturības līdz emocionāli piesātinātai un saturiski plašai atvērtībai. Tā īsi varētu raksturot Latvijā notikušo muzeju akciju “Gaisma naktī” 14.maijā, pievienojoties muzejiem visā Eiropā, lai darītu pazīstamu, visiem pieejamu savas valsts kultūras mantojumu.
Pasākums, pēc šobrīd pieejamās informācijas, izvērties negaidīti plašs, ļoti apmeklēts un pozitīvi uzlādēts. Tādējādi “Gaisma naktī” apgāzusi divus izplatītus un iesīkstējušus mītus. Pirmais no tiem: cilvēki Latvijā ir depresīvi, inerti un kūtri, tos neinteresē nekas jauns, sevišķi jau nu kultūrā. Otrais: kultūras iestādes, sevišķi muzeji, nespēj saistoši uzrunāt normālu mūsdienu cilvēku, kura attiecības ar šīm iestādēm it kā raksturo cieņas pilnā attieksme: es lieku svētu mieru muzejiem, un lai tie liek mierā mani.
Muzeju nakts akcija pierādījusi, ka atliek vien likt lietā zināmu izdomu un iekļaut savu devu romantikas, lai bez lieliem resursiem nodrošinātu gana plašu pozitīvu publicitāti, kas ne tikai vispārīgos vilcienos vairo kultūras mantojuma popularitāti, bet arī nodrošina tā konkrētu atpazīstamību. Turklāt iespēja kaut reizi gadā apmeklēt muzejus bez maksas ir laba iespēja ieinteresēt to potenciālās auditorijas daļu, kurai ieejas biļetes cena citādi ir vienīgais šķērslis spert soli pār muzeja slieksni.
Kas, ja neskaita nakti un bezmaksas ieeju, bijis muzeju akcijas panākumu pamatā? Liepājā pasākuma apmeklētājiem piedāvāts noskatīties kultūras nama amatieru studijas filmas par pilsētu pagājušā gadsimta 70.gados. Videomateriālus par pilsētu demonstrēja arī Valkā, piedevām muzeja dārzā digitāli eksponējot muzeja krājumus un sniedzot folkloras priekšnesumus. Ar igauņu tautasdziesmām uzstājies Valgas kultūras centra jauniešu koris. Cēsīs akcijai pieskaņota tūrisma sezonas atklāšana un fotoorientēšanās sarīkojums vecpilsētā, dziedājis koris, uzstājusies pilsētas tautas teātra jauniešu trupa un noritējuši citi jau savā nosaukumā ieintriģējoši pasākumi. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā akcijas laikā atklāta izstāde “No skala līdz disko gaismām…” un noticis pasākums “Gaisma cauri laikiem”, kurā muzicēts un dziedāts, spēlēts teātris, iets rotaļās un lasītas pat skolēnu esejas par gaismu. Savukārt Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā sarīkots ne tikai teatralizēts uzvedums, bet arī došanās spoka meklējumos, izstaigājot pils telpas.
Kopumā Eiropas muzeju akcijai “Muzeju pavasaris”, kas pēc Francijas Kultūras un komunikācijas ministrijas iniciatīvas notiek jau septīto reizi, Latvijā pievienojušies 53 muzeji. Ir skaidrs, ka vienmēr muzeji naktīs un par velti nestrādās. Taču, ņemot vērā gūtos panākumus, visticamāk, iespēju ik pa laikam vai pat regulāri rīkot atraktīvus kultūrizglītojošus pasākumus apsvērs arvien vairāk muzeju. Un acīmredzot tā ir skaidra iespēja muzejiem, nenolaižoties līdz balagāna līmenim, ar cieņu piedāvāt savas vērtības, bet cilvēkiem – atsaukties visnotaļ derīgai iniciatīvai.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!