• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muzeju nakts gaismas ceļos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2005., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Sēlijas nākotni

Vēl šajā numurā

17.05.2005., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muzeju nakts gaismas ceļos

Vairāk nekā piecdesmit Latvijas muzeji atsaucās uz franču kolēģu aicinājumu svinēt muzeju nakti, un 14.maija vakarā svētki sākās visos novados.

VALMIERA2.PNG (120435 bytes)
Valmieras muzeja saime aicina apmeklētājus jaunajā mājā
Foto: Aleksejs Koziņecs
SULCS.PNG (109429 bytes)
Aldis Ermanbriks pasniedz Andrejam Šulcam Lībiešu pateicības zīmi
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Dzimumdiena

Rīgas Latviešu biedrības namā tika godināts pats cienījamākais muzejnieks Andrejs Šulcs, kam tieši šajā dienā palika 95. Viņš ir zars no lībiešu ciltskoka, laivu meistara mazdēls, zvejnieka dēls. Ar paša sapelnītu naudu devies uz Rīgu, lai studētu Mākslas akadēmijā. Izturējis konkursu un ticis Vilhelma Purvīša Ainavu meistardarbnīcā, kuru absolvējis 1938.gadā. Viņa diplomdarbs “Rīga”, kas glabājas Valsts Mākslas muzejā, pašlaik greznojas jubilejas izstādē Māmuļā. Līdztekus maizes darbam un daudzajiem sabiedriskajiem pienākumiem viņš visu mūžu gleznojis, un šī meistaram ir jau 17.personālizstāde. Gleznās – Latvijas daba un cilvēki, jūra un ziedi. Pats jubilārs ziedus saņēma no jūrniekiem, māksliniekiem, muzejniekiem un dabas draugiem.
Savulaik Imants Ziedonis “Kurzemītē” dižo jūrmalnieka nosauca par trešo tēva dēlu, jo “viņš ir ļoti jocīgs – vienmēr fantazē, izdomā kaut ko, kas nav paredzēts ne tāmēs, ne normatīvos, ne plānos”. Uz fantāzijas spārniem viņš lidojis, atjaunojot karā iznīcināto Ventspils muzeju, izveidojot Ventspils Jūras zvejniecības muzeju un Jūrmalas brīvdabas muzeju pie Lielupes ietekas jūrā.
Par pašaizliedzīgo darbu tradicionālās kultūras vērtību saglabāšanā un jaunatnes audzināšanā Līvu savienības valdes priekšsēdis Aldis Ermanbriks gaviļniekam pasniedza sudraba pateicības nozīmi ar kodolīgi izteiktu jaundibinātās balvas saturu: “Paldies!”

Jurģi

Valmierā kopā ar muzeja ļaudīm priecājās visa pilsēta, priecājās kolēģi no Latvijas malu malām. Durvis vēra muzeja jaunais nams. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pirmais visā valstī!
“Tēvu tēvi laipas meta,/ bērnu bērni laipotāji” – valmieriešu ģimenes un tuvus un tālus ciemiņus jaunajā namā sagaidīja ar dziesmu, ar rudzu maizi – stiprumam, sāli – pret visu ļaunu, ūdens malku – dvēseles skaidrībai. Pirmo ekspozīciju plašajā izstāžu zālē iekārtojuši Valmieras novada mākslinieki. Kā tika atgādināts - tieši pirms simt gadiem dzimtajā pilsētā atgriezies Teodors Ūders, ar kura atnākšanu Valmierā arī sākusies mākslas dzīve.

Pretim jaunai dienai

Gaismas moto, kas bija izraudzīts šai muzeju naktij, Turaidas muzejrezervāta saimi bija rosinājis sarīkot arheoloģiskajos izrakumos atrasto seno gaismekļu un 18.gadsimta lukturu izstādi Turaidas pils Dienvidu tornī un pavasara ziedu izstādi baznīcā. Dzīvās, vitālās balsīs gaismu palīdzēja saukt Alūksnes, Apes un Siguldas jauniešu kori. Kopā ar savu novadnieku Zigfrīdu Muktupāvelu un diriģentu Jāni Baltiņu viņi ieskandināja nu jau tuvos skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkus, kuru repertuārs, kā izrādījās, ir gluži kā šai reizei radīts. “Gaisma nāk, gaisma nāk,/ Gaisma nevar savādāk!” – gavilēja jaunās balsis, liekot ļoti labu akcentu Muzeju naktij.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!