Bioritenis vairs nav jāizgudro
Nobeigums.
Sākums – “LV”, 18.05.2005.
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I. |
Ceicas uzņēmuma speciālisti
atzīst, ka lielām iekārtām bioetanola ražošanā ir ievērojamas
priekšrocības specifisko fiksēto izmaksu ziņā, rēķinot uz vienu
ražojamās produkcijas vienību. Tajās var pārstrādāt gan graudus,
gan cukurbietes. Šīs lielās iekārtas ir konkurētspējīgākas ar
ražotājiem Eiropā un ar aizjūras importētajiem. Protams, risks ir
tas, ka visi ieguldījumi, tajā skaitā arī infrastruktūrā, prasa
vairāk nekā 100 miljonus eiru.
Tuvākajos gados bioetanola ražošana paplašināsies Vācijas
austrumdaļā, orientējoties uz rudzu tonnas apmaksu ap 80 eiru/t
un kviešu 90 eiru/t. Šim nolūkam varētu likt lietā 1,6 miljonus
tonnu labības, tas pozitīvi ietekmētu graudu tirgus cenu.
Bioetanola ražošanas jaudu kapacitāti Vācijā, vērtējot sāktos
projektus, gada laikā paredzēts pieckāršot. Viena kubikmetra
bioetanola iegūšanai vajadzīgas 2,8 tonnas graudu, bet 1 miljonam
kubikmetru – ap 400 000 ha graudaugu sējumu. Atšķirībā no rapša
graudaugiem nav augu sekas ierobežojuma.
Mazo spirta dedzinātavu izredzes
Vācu lauksaimnieku nelielo spirta
dedzinātavu īpašnieki ar sasprindzinājumu vēro bioetanola tirgus
attīstību. Vācijā uzskata, ka perspektīvas ir arī vairāk nekā 900
spirta dedzinātavas ar vidējo ražošanas kapacitāti gadā 80 m³. No
šīm 900 kā apjomu un efektivitātes ziņā spēcīgākās tiek
uzskatītas apmēram 600. Tās arī paralēli pārtikas alkoholam var
ražot biodegvielu. Tajās produkcijas izlaidi var desmitkāršot, ja
gadā strādā 300 dienas visas 24 stundas diennaktī. Turklāt tā nav
konkurence lielajām bioetanola rūpnīcām, jo noteikta darba
dalīšana. Mazās spirta dedzinātavas saražoto jēlalkoholu var
piegādāt lielajām rūpnīcām, kur to var atūdeņot un pārdot.
Protams, mazām spirta dedzinātavām nav pietiekamas efektivitātes.
Taču šādām nelielām iekārtām ir arī vairākas priekšrocības,
salīdzinot ar centralizētām rūpnīcām:
• nelielo spirta dedzinātavu iekārtas jau ir vairākkārt
norakstītas, un ir nepieciešamas tikai kapitālā remonta izmaksas.
Tāpēc arī mazās bioetanola ražotnēs var iegūt produkciju par 65
centiem litrā;
• lauksaimniekiem ir pašu, uz vietas saražota izejviela bez
lieliem transporta izdevumiem, un apgrozība notiek apkārtējā
reģionā;
• arī blakusprodukts – šķiedenis – decentralizētās ražotnēs tiek
saimnieciski izmantots.
Dienā iegūstot ap 60 m³ bioetanola, kā blakusprodukts būs 540 m³
šķiedenis. Saimniecībā līdztekus jābūt arī lopkopības nozarei.
Alternatīva ir šķiedeņa raudzēšana biogāzes iekārtās, ražojot
elektrību, kas ilgtermiņā tiek iepirkta kopējā elektrotīklā par
atbilstoši garantētiem tarifiem. Vienlaikus biogāzes iekārtas
piegādā apsildei siltumu, kas sekmē spirta dedzināšanas procesa
norisi. Biogāzes un bioetanola ražošanas procesa kombinācija
tieši decentralizētajās iekārtās var būt saimnieciski
interesanta. Šajā modelī īsāki ir arī transporta ceļi. Tātad arī
lauku spirta dedzinātavas turpmāk var gūt sekmes degvielas
tirgū.
Taču ir arī dažas problēmas. Vācijā diskutē par degvīna monopola
beigām 2010.gadā, tādēļ tiek rosināts produkcijai meklēt citus,
jaunus realizācijas ceļus. Problēma ir tā, ka dedzinātavā
jēlalkohols tiek saražots maksimāli ar 87,5 % koncentrāciju,
kamēr lielos industriālajos uzņēmumos nodrošina 99% alkohola. Lai
lauku spirta dedzinātavas pārietu 87,5% robežu, uzņēmumā
vajadzīgi drošības pasākumi un papildinvestīcijas.
Alkoholam, kas tiek ražots degvīna monopola ietvaros, ražošanas
izmaksas ir aptuveni 1 eira par litru. Lai sacenstos un konkurētu
ar cenu zem 50 centiem par litru 99% alkoholam, pēc vācu
speciālistu aprēķiniem, jēlalkohola cenai jābūt ap 40
centiem.
Lai ar cenām konkurētu bioetanola tirgū, pieaugot pieprasījumam,
lauku spirta dedzinātavām neizbēgami jāpaaugstina efektivitāte,
lai varētu jēlalkohola litru piedāvāt zem 60 centiem. Sākti
pētījumi, lai šādu izmaksu samazinājumu nodrošinātu. Nav izslēgta
arī iespēja rast jaunas efektīvas tehnoloģijas jēlalkohola
ražošanai decentralizētajos apstākļos.
Jāpiebilst, ka arī mūsu zemē pirms Otrā pasaules kara darbojās
vairāk nekā 60 nelieli spirta brūži izejvielu ražošanas tuvumā
visā Latvijā.
Atsevišķu izejvielu izdevīgums
Vācijā pirms dažiem gadiem veica
pētījumu par izdevīgākiem substrātiem bioetanola ieguvei,
izmantojot dažādu uzņēmumu datus.
Labība. Saimnieciskāk bioetanolu ir iegūt no rudziem. Taču, ja
rudzu iegādes cena būs augstāka (arī ražības ziņā tie atpaliek no
kviešiem), tad priekšrocību Latvijas apstākļos, salīdzinot ar
citām graudu kultūrām, vairs nav. Arī blakusprodukta kvalitāte ir
zemāka. Visneizdevīgāk bioetanolu iegūt no kartupeļiem, ņemot
vērā arī šīs izejvielas prāvās transporta un glabāšanas
izmaksas.
Enerģijas bilance šajā graudu izlietošanas ķēdē no izejvielu
ražošanas līdz degvielas izmantošanai ir salīdzinoši pozitīva.
Kviešiem perspektīvā enerģijas bilance tiek rēķināta no 1 līdz
1,3. Tas nozīmē, ka viens megadžouls fosilās enerģijas, kas tiek
izlietots visā šajā ražošanas ķēdē, dod iespēju iegūt 1,3
megadžoulu (MJ) enerģijas bioetanola veidā. Enerģijas bilanci var
būtiski uzlabot, ja enerģētiski izmantotu arī blakusprodukciju –
salmus un brāgu, tas tuvinātos efektivitātes koeficientam, kas
tiek sasniegts, ražojot biodīzeļdegvielu no augu eļļas.
Bioetanola ražošana Vācijā ir konkurētspējīga, ja pastāv
atbrīvojums no akcīzes nodokļa degvielai un ir atbalsts agrārās
politikas ietvaros. Pēc cenu izmaksām priekšroka ir cukurbietēm,
dārgāki iznāk kartupeļi. Lai saražotu 1000 litru alkohola, vajag
ap 0,4 ha graudaugu platību. Taču pasaules vadošo bioetanola
ražotāju (Brazīlija, ASV) izmaksas ir zemākas nekā Vācijā.
Saimnieciski visizdevīgāk bioetanolu ir iegūt no cukurbiešu
melases vai biešu biezsulas. Cukurbiešu izmantošana šajā ziņā ir
labākā vērtē. Bioetanola ražošanā augos esošie ogļhidrāti caur
vairākiem starpproduktiem (samalšana āmuru dzirnavās, fermentu
pievienošana sašķidrināšanai un pārcukurošanai, raudzēšana,
destilācija) tiek pārveidoti alkoholā (etanolā). Visvienkāršāk ir
pārveidot cukurbietes, jo alkoholu var tieši iegūt no cukura.
Ciete, kas, piemēram, ir graudos, vispirms ir jāpārcukuro, pirms
tam veicot alkoholisku raudzēšanu.
Salīdzināšanai, kā zināms, Brazīlijā bioetanola iegūšanai izmanto
cukurniedres. No 1 ha šā auga brazīlieši iegūst ap 5000 litru
biodegvielas. Viduseiropas apstākļos 1 ha cukurbiešu dod ap 4600
l bioetanola. Arī viena litra pašizmaksa bioetanolam Brazīlijā ir
zemāka nekā Eiropā. Ņemot vērā Brazīlijas un Vācijas apmēru pēc
ekvivalenta (15% no benzīna patēriņa sedzot ar bioetanolu),
iznāktu, ka visu valsti vajadzētu pārvērst par cukurbiešu
plantāciju bioetanola ražošanai.
Kā jau minēts, par optimālākām atzīst iekārtas, kuru ražošanas
kapacitāte gadā ir 120 000 kubikmetru. Šādas jaunās rūpnīcas ar
100 000 – 260 000 kubikmetru kapacitāti arī pēdējā laikā tiek
celtas. Tās strādā ar graudu un cukura izejvielu. Vadošā vieta
izejvielās ir graudiem, jo ar tiem var labāk izmantot iekārtas,
un labība visu gadu ir labi uzglabājama. Cukurbietes izmantojamas
tikai to novākšanas kampaņas laikā, vai jāuzglabā biešu sula.
Taču vienalga cukurbietes šajos apstākļos lielā mērā var izmantot
degvielas ražošanai, jo bioetanola ražošanas izmaksas ir zemākas
par bioetanola ražošanu no graudiem. Šajā sakarībā arī Latvijā
Jēkabpils cukurfabrikas slēgšanas nepieciešamība savā laikā
netika vispusīgi ekonomiski izvērtēta. Un ir vērts izpētīt arī
Jelgavas un Liepājas cukurfabriku iespējas, ja nākotnē
globalizācijas tendenču ietekmē nāktos sašaurināt baltā cukura
ražošanas apjomus.
Kopsavilkuma vietā
Bioetanola ražošanas un lietošanas
pieredze atsevišķās valstīs var būt visai noderīga un pamācoša,
paplašinot šo saimniecisko darbību Latvijā. Kā saka, ritenis no
jauna nav jāizgudro. Izmantojot produktīvas tehnoloģijas,
bioetanola ražošanas izmaksas galvenajās biodegvielas ieguves
Eiropas Savienības valstīs ir ap 45 – 55 c/l un ETBE ražošanas
izmaksas ap 40 c/l, bet salīdzinoši biodīzeļdegvielas ražošanas
izmaksas – ap 50 –55 c/l.
Vēl jāatzīmē specifiska pieeja bioetanola ražošanā arī tādās
attālākās valstīs kā Francijā un Spānijā. Kā zināms, Francijā kā
obligātu piemaisījumu fosilam benzīnam neizmanto vienkārši
bioetanolu, bet gan ETBE, ko pagatavo no bioetanola un
izobutilēna – naftas pārstrādes produkta (reaģējot abiem
produktiem). To var ražot tikai naftas pārstrādes rūpnīcās (pie
mums pagaidām tuvumā esošajā rūpnīcā Mažeiķos, kamēr Latvijā nav
savas pārstrādes rūpnīcas). Vispār Eiropas Padomes Direktīvā
2003/30/EK (2003.gada 8.maijs) lieto “bio–ETBE
(etil–terc–butilēteris)”, ko iegūst no bioetanola, un bio–ETBE
tilpuma daļa, ko uzskata par bioedegvielu, ir 47%.
Taču bio–ETBE piejaukšanai fosilajam benzīnam ir arī viens
trūkums: jo apritē ienāk lieks tehnoloģiskais posms – pārstrādes
fāze, salīdzinot ar bioetanola piejaukšanu 5% vai citādā
procentuālā daļā pie fosilā benzīna. Tāpēc Francijā par šo lietu
sāk diskutēt.
No ekonomiskā viedokļa bio–ETBE ražošana, pirmkārt, sakarā ar
papildenerģiju prasošu konversijas soli enerģijas bilanci padara
nelabvēlīgāku, salīdzinot ar bioetanola ražošanu un lietošanu,
un, otrkārt, izmaksas, lai izvairītos no CO2, pie
bio–ETBE dubultojas salīdzinot ar bioetanolu. Protams, naftas
pārstrādes rūpnīcām ir saimnieciski izdevīgi no rafinācijas
procesa palikušo produktu – izobutilēnu – izmantot kopā ar
bioetanolu bio–ETBE ražošanā.
Francijā bez graudiem kā bioetanola izejvielu izmanto arī
cukurbietes, no pēdējām iegūstot ap 75% no visa saražotā
bioetanola (tam ierādot ap 3,2% no visām cukurbiešu platībām).
Paredzams, ka turpmāk graudu īpatsvars pieaugs.
Savukārt Spānija relatīvi īsā laikā kļuva par lielāko bioetanola
ražotāju Eiropā. Tagad bioetanola ražošanas jaudas tuvojas 500
000 m³ gadā. Tur bioetanolu ražo no kviešiem un miežiem.
Vienlaikus valstī veic intensīvus pētījumus par bioetanola
iespējamu piejaukšanu dīzeļdegvielai, kā arī bioetanola iegūšanu
no biomasas, piemēram, no graudaugu salmiem, mīkstās koksnes,
mājsaimniecības atkritumiem. Bioetanola ražošanu Spānijā uzskata
arī kā vienu no papildienākumu iespējām lauksaimniekiem, it
sevišķi nabadzīgākajos valsts reģionos.
Pirms dažiem gadiem pasaulē etanola ražošana mazliet pārsniedza
30 miljonus m³, bet 2006.gadā paredz saražot ap 43 miljonus m³
etanola jeb par 37% vairāk. To veicina daudzās valstīs pieņemtās
bioetanola ražošanas programmas. Jau tagad aptuveni divas
trešdaļas saražotā etanola realizē degvielas sektoram. Divas
trešdaļas no kopapjoma pienākas Dienvidamerikai un
Ziemeļamerikai, bet Eiropai – vēl tikai septītā daļa no pasaules
kopējā ražotā etanola.
Dr. habil.oec.
Arnis Kalniņš
Bioetanola ražošanas izmaksas atkarībā no iekārtu lieluma Vācijā, c/l
Izejviela |
Izejvielas |
Neliela |
Vidēja |
Liela |
Ļoti liela |
Cukurbietes – melase |
85 |
60,2 |
50,5 |
48,3 |
47,7 |
Cukurbiešu biezsula |
202 |
58,8 |
49,3 |
47,2 |
46,7 |
Kvieši |
120 |
75,0 |
61,6 |
57,7 |
55,5 |
Rudzi |
85 |
68,3 |
54,9 |
51,0 |
48,9 |
Tritikāle |
105 |
72,4 |
59,1 |
55,2 |
53,2 |
Kukurūza |
105 |
70,6 |
57,1 |
53,0 |
50,7 |
Kartupeļi |
50 |
97,8 |
87.3 |
84,3 |
83,0 |