• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzbekistānas Republikā akreditēto ārvalstu vēstnieku un žurnālistu vizīti Andižanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2005., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Starpparlamentu savienības Nacionālo parlamentu priekšsēdētāju konferences sagatavošanā

Vēl šajā numurā

19.05.2005., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Uzbekistānas Republikā akreditēto ārvalstu vēstnieku un žurnālistu vizīti Andižanā

Trešdien, 18. maijā, pēc Uzbekistānas Republikas prezidenta Islama Karimova uzaicinājuma ārvalstu vēstnieki un Uzbekistānā akreditētie žurnālisti apmeklēja nemieru skarto Andižanu. Delegāciju pavadīja Uzbekijas Republikas (UR) iekšlietu ministrs Zakirs Almatovs. Trīs stundu ilgās vizītes laikā vēstnieki un žurnālisti varēja apskatīt 13.maija traģisko notikumu vietas: milicijas iecirkni, pilsētas cietumu, pilsētas domes ēku.
Iekšlietu ministrs, vietējie drošības struktūru un pilsētas administrācijas pārstāvji atkārtoja UR ģenerālprokurora 17.maija preses konferencē pausto oficiālo versiju par minētajiem notikumiem:
“13. maijā pulksten 00.20 pēc vietējā laika bruņotu cilvēku grupa Andižanā uzbruka milicijas nodaļai, nogalinot 4 cilvēkus un nolaupot 264 ieroču vienības. Pēc tam šī grupa uzbruka militārai bāzei, nogalinot 2 cilvēkus, 9 ievainojot un sagrābjot vienu ķīlnieku, kas vēlāk nogalināts. Trijos naktī nemiernieki uzbruka pilsētas cietumam, kur nogalināti 3 cilvēki un 5 ievainoti. Uzbrukuma dēļ no cietuma izbēga aptuveni 526 ieslodzītie. Izbēgušajiem tika izdalīti iepriekš nolaupītie ieroči. Nemiernieki tālāk devās uz pilsētas centru, pa ceļam sagrābjot ap 50 ķīlniekus. Tālāk tika sarīkots uzbrukums Andižanas Iekšlietu ministrijas un Nacionālās drošības dienesta ēkām, kuras ieņemt tomēr neizdevās. Sešos no rīta tika sagrābta pilsētas domes ēka, kurā tika izvietoti visi ķīlnieki. Vēlāk uzbrucēji aicināja ķīlnieku radiniekus, paziņas pulcēties pie domes ēkas, kur sanāca ap 400 cilvēki. UR drošības spēki aplenca domes ēku un uzsāka pārrunas ar nemierniekiem. Sarunas, kuras prezidenta vārdā vadīja iekšlietu ministrs Z.Almatovs, notika 12 stundas un beidzās bez rezultāta. Nemierniekiem mēģinot atstāt domes ēku vairākās grupās, sākās apšaude ar UR drošības spēkiem. Apšaudē nogalināti 169 cilvēki, no tiem 32 UR drošības spēku pārstāvji. Visiem no nemiernieku vidus nogalinātajiem bija ieroči. 81 persona aizturēta, no tiem daudzi ārzemnieki, t.sk. Kirgizstānas pilsoņi. Vēlāk 309 izbēgušie brīvprātīgi atgriezās cietumā.
Izmeklēšana turpinās. Nemieru scenārijs ir bijis iepriekš rūpīgi saplānots. Daļa ieroču ievesti no ārzemēm.
Pēc prezidenta rīkojuma, lai samazinātu iespējamo upuru skaitu, Uzbekistānas robežsargi atvēra robežu ar Kirgizstānu un atļāva 530 cilvēku nemiernieku grupai, kuras sastāvā bija arī civiliedzīvotāji, nokļūt Kirgizstānā, kurā viņi izveidoja bēgļu nometni. Kirgizstānas robežsargi nodeva UR robežsargiem 73 nemierniekiem konfiscētos automātus. UR puse neuzskata viņus par bēgļiem un ir paziņojusi, ka minētās personas jebkurā brīdī var atgriezties Uzbekistānā.”
Delegācijai dažādos objektos UR varas pārstāvji organizēja tikšanās ar atsevišķiem notikumu aculieciniekiem. Ārpus minētajām tikšanām delegācijas dalībniekiem nebija iespējas kontaktēties ar citiem pilsētas iedzīvotājiem.
Situācija Andižanā šobrīd izskatās mierīga, strādā veikali, kafejnīcas, ielās sāk atgriezties civiliedzīvotāji. Pilsētā redzami daudzi milicijas un citu valsts bruņoto struktūru pārstāvji.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!