• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvības zinātņu attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2005., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltija: humanitāro pētījumu perspektīvas

Vēl šajā numurā

19.05.2005., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīvības zinātņu attīstībai

ZINATNE3.PNG (103938 bytes)
Pēc stipendiju pasniegšanas (no labās): vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš, LZA prezidents Juris Ekmanis, Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga, “L’Oreal” Latvijas stipendiātes Anna Zajakina, Aija Linē un Ruta Muceniece, “L’Oreal” ģenerāldirektors Baltijas valstīs Pērs Akerlunds, akadēmiķe Vija Kluša, akadēmiķis Raimonds Valters, žūrijas komisijas locekle Laima Tihomirova, akadēmiķis Elmārs Grēns
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 18.maijā, Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) svinīgā ceremonijā trīs izcilas Latvijas zinātnieces saņēma firmas “L’Oreal” Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un LZA atbalstu.

Zīmīgi, ka pasaules lielākais kosmētikas ražotājs “L’Oreal”, kas pārstāvēts 130 pasaules valstīs, nodarbojas arī ar zinātnisko pētniecību. 3000 zinātnieku (no tiem 55 procenti ir sievietes) veic pētījumus 30 dažādās zinātņu nozarēs. Koncerns kopā ar UNESCO 1998.gadā iedibināja balvu “Sievietēm zinātnē”, un 2005.gada 5.janvārī Rīgā “L’Oreal” Baltijas ģenerāldirektors Pērs Akerlunds, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidente Ina Druviete un LZA prezidents Juris Ekmanis parakstīja Sadarbības protokolu par nacionālo stipendiju piešķiršanu. Saskaņā ar konkursa nolikumu stipendijas paredzētas, lai atbalstītu nozīmīgus zinātniskos pētījumus dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā.
Juris Ekmanis, pasākumu nodēvējis par zinātnes svētkiem, bija gandarīts par pasaulslavenās firmas izpratni un atbalstu arī Latvijas zinātniecēm. Latvijas izglītības un zinātnes ministre profesore Ina Druviete konstatēja, ka “noticis tas, kas būtu jāuzskata par normu – privātais kapitāls atbalsta zinātni”. Ministre izteica cerību, ka sabiedrībā mainīsies attieksme pret zinātni, zinātne tiks uzskatīta par attīstības dzinējspēku un ikviens sapratīs, ka zinātne spēj dot labumu visiem un par normālu uzskatīs zinātnes ienākšanu ražošanas jomā un katrā mājā.
Latvijas Valsts prezidente, LZA īstenā locekle, stipendiju goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga savā uzrunā bija sirsnīga un sieviešu zinātnieču problēmas izprotoša. “Balva ir nozīmīga mūsu zinātnes attīstībai Latvijā, tā iesaista zinātnes darbiniekus starptautiskā apritē, cels viņu pašapziņu un lepnumu,” sacīja Valsts prezidente. “Lai šī diena paliek atmiņā kā uzmundrinājums tām dienām, kad pētniecība nonāk strupceļā.” Valsts prezidente apsveica LZA piedalīšanos ar savu spriedumu, vērtējumu un ar augstiem prasību standartiem. Un pateicās Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijai un UNESCO par gatavību sadarboties. “L’Oreal” spējusi pierādīt, ka liela firma sapratusi – ir būtiski atbalstīt zinātniskos pētījumus tās pielietojamos aspektos. Neorientēta, brīvā pētniecība ir būtiska zinātnei, tā nāk ar neparedzētiem atklājumiem, konstatēja Valsts prezidente.
Pērs Akerlunds raksturoja savu firmu un tās rūpes par sievietēm zinātniecēm un produkcijas patērētājām un, sveicot stipendiātes, latviski nolasīja katrā diplomā ierakstīto motivāciju.
Jānis Stradiņš, vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs, paziņoja autoritatīvo žūrijas komisijas sastāvu un darīja zināmus konkursa uzvarētāju vārdus. Katras stipendiātes dzīves gājumu raksturoja akadēmiķis Raimonds Valters.

ZINATNE2.PNG (94514 bytes)
Stipendiju apliecinājuma rakstu ruļļi vēl gaida savas īpašnieces. Vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš un “L’Oreal” ģenerāldirektors Baltijas valstīs Pērs Akerlunds
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesore, LZA korespondētājlocekle Dr. habil. biol. Ruta Muceniece saņēma “L’Oreal” Latvijas stipendiju “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un LZA atbalstu pētnieciskam projektam, kas saistīts ar smadzeņu melanokortīnu un augu valsts antioksidantu lomas noskaidrošanu neirodeģeneratīvo saslimšanu apturēšanā. Darbam ir nepārvērtējama nozīme, jo neirodeģeneratīvās slimības – Parkinsona slimība, Alcheimera slimība, vecuma demence – skar miljoniem cilvēku visā pasaulē un rada ne tikai veselības, bet arī sociālas un ekonomiskas problēmas.
Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece Dr. biol. Aija Linē saņēma stipendiju pētniecības projektam, kura mērķis ir noskaidrot ģenētiskos faktorus, kas ietekmē pacienta reakciju un sekundārās rezistences veidošanos pret klīnikā bieži izmantoto preparātu cisplatīnu plaušu vēža slimniekiem.
Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniecei Dr. biol. Annai Zajakinai stipendija piešķirta pētījumam “Hepatīta B vīrusa rekonstrukcija ar alfavīrusu replikonu palīdzību”. Hepatīts B joprojām ir visas pasaules medicīnas problēma, un Annas Zajakinas piedāvāto pētījumu rezultāti sekmētu efektīvākas vakcīnas izstrādāšanu pret šo saslimšanu.
Visām stipendiātēm ir liela starptautiskā darba pieredze.
Skanēja daudzi atzinības vārdi. Pelnīti. No pateicības vārdiem atmiņā paliekoši ir Dr. biol. Aijas Linē teiktie: “Ir sajūta, ka Latvijā ir lielākas iespējas.” Tas tika teikts, salīdzinot darbu un tā piedāvātās iespējas ārvalstīs un dzimtenē. Daudzsološs salīdzinājums.
Valsts prezidentes runa — A25. lpp.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!