• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas nauda arī zinātniskajiem pētījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2005., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bioritenis vairs nav jāizgudro

Vēl šajā numurā

19.05.2005., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas nauda arī zinātniskajiem pētījumiem

Latvijā reģistrētās valsts zinātniskās institūcijas līdz šā gada 11.jūlijam Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) var iesniegt projektu pieteikumus atklātam konkursam “Atbalsts lietišķajiem pētījumiem valsts zinātniskajās institūcijās” iespējamai līdzfinansēšanai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

PROJEKTI1.PNG (144256 bytes)
Autoceļa Talsi–Stende–Kuldīga rekonstrukcija
Foto no CFLA arhīva

Veicinās inovatīvo darbību

Atklātais projektu konkurss izsludināts Vienotā programmdokumenta otrās prioritātes “Uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšana” piektā pasākuma “Atbalsts lietišķās zinātnes attīstībai valsts zinātniskajās institūcijās” ietvaros. Ar iesniedzamajiem projektiem tiks atbalstītas vairākas aktivitātes, tādas kā eksperimentālais pētniecības darbs, projekta gaitā radītā intelektuālā īpašuma aizsardzība, projekta vadība, projektam nepieciešamo resursu piesaiste un informācijas pasākumi, kas vērsti uz projekta rezultātu popularizēšanu.
ERAF līdzfinansējums veido 75% no kopējās projekta attiecināmo izmaksu summas. Vienam projektam tā svārstās no 37,5 tūkstošiem līdz 150 tūkstošiem latu.
Projekta ietvaros atbalstāmās aktivitātes jāizvērš vairākos prioritārajos zinātnes virzienos. Par tādiem tiek uzskatītas informācijas tehnoloģijas (jaunas sistēmu un programmatūras inženierijas tehnoloģijas, telemātika, multimediju sistēmas un telekomunikācijas), organiskā sintēze un biomedicīna (jaunas bioloģiski aktīvo vielu sintēzes tehnoloģijas, gēnu terapija), materiālzinātnes (nanomateriāli, jauni materiāli mikroelektronikas, fotonikas un optoelektronikas nozarē, biomateriāli un citi kompozītmateriāli), kā arī meža zinātnes un koksnes tehnoloģijas (mežu attīstība, koksnes biomasas racionāla izmantošana, koksnes dziļās pārstrādes tehnoloģijas).
Fonda finansējumu nevarēs saņemt par aktivitātēm, kas saistītas ar fundamentālās zinātnes pētījumiem, reprezentācijas pasākumiem, apmācību, infrastruktūras modernizēšanu un būvdarbiem.

PROJEKTI2.PNG (146073 bytes)
Rojas tilta rekonstrukcija autoceļā Valgale–Roja
Foto no CFLA arhīva

Vērtēšanas gaita un kritēriji

Visi konkursam iesniegtie projekti tiks izvērtēti saskaņā ar administratīvajiem, kvalitātes un specifiskajiem vērtēšanas kritērijiem. Atbilstības nosacījumi, kā arī projektu un projektu iesniedzēju vērtēšanas kritēriji, kurus ņems vērā, izskatot projektu pieteikumus, ir iekļauti konkursa vadlīnijās. Ar atklāta konkursa vadlīnijām projektu pieteikumu iesniedzēji var iepazīties CFLA mājas lapā internetā, kā arī aģentūras centrālajā birojā Rīgā un reģionālajos birojos Rēzeknē un Jelgavā. Iesniegto projektu kvalitatīvo vērtēšanu veiks Izglītības un zinātnes ministrijas speciālisti, jo tieši šī ministrija ir atbildīga par minētās Vienotā programmdokumenta aktivitātes ieviešanu.
Kad lēmums par projekta apstiprināšanu un finansējuma piešķiršanu projekta īstenošanai būs pieņemts, CFLA slēgs līgumus ar projekta pieteikuma iesniedzēju par projekta ieviešanu un līdzfinansējuma piešķiršanu.
CFLA veic ERAF otrā līmeņa starpniekinstitūcijas funkcijas, tātad nodrošina ERAF atbalstam apstiprināto projektu ieviešanu, pieņemot atklāta projektu konkursa projektus, slēdzot līgumus ar struktūrfondu finansējuma saņēmējiem par projektu ieviešanu, veicot projektu uzraudzību, tai skaitā finanšu kontroles, pārbaudot struktūrfondu līdzekļu atmaksas pieprasījumus, sagatavojot izdevumu deklarācijas, nodrošinot līdzekļu atmaksu saņēmējiem un veicot izmantotā finansējuma uzskaiti.
Kopumā aģentūra ir atbildīga par 43 ERAF aktivitāšu ieviešanu, bet tām paredzētais finansējums pārsniedz 245 miljonus latu. Aktivitāšu ieviešana ilgs līdz pat 2008.gada beigām.

Šogad būs vairāki konkursi

Atklāti projektu konkursi līdztekus nacionālajām programmām un grantu shēmām ir viens no ERAF līdzekļu apguves mehānismiem. Konkursa gadījumā finansējums tiek piešķirts atklāta konkursa rezultātā atbilstoši attiecīgā konkursa vadlīnijās izvirzītajiem mērķiem un nosacījumiem.
Pagājušajā gadā, pēc CFLA datiem, tika izsludināts viens no septiņiem ERAF atklātajiem projektu konkursiem. Tas bija veltīts transporta sistēmas organizācijas optimizācijai un satiksmes drošības uzlabojumiem apdzīvotās teritorijās, un tā ietvaros tika saņemti 84 projektu pieteikumi.
Pārējos projektu konkursus izsludinās šogad, un tie plānoti tādās aktivitātēs kā publisko interneta pieejas punktu attīstība, tūrisma infrastruktūras un siltumapgādes sistēmu uzlabošana, dalītās atkritumu vākšanas punktu izveidošana, transporta sistēmas organizācijas optimizācija u.c. ERAF finansējuma apguvē CFLA šogad iecerējusi noslēgt līgumus 70 miljonu latu vērtībā.
Kā zināms, ERAF tika nodibināts, lai izlīdzinātu galvenās reģionālās atšķirības Eiropas Savienības ietvaros. Tā darbība vērsta galvenokārt uz produktīvām investīcijām, infrastruktūras uzlabošanu un vienotā tirgus attīstīšanu.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

B6.PNG (17618 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!