• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2005. gada 13. aprīļa lēmums Nr. 10 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2005., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.12

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

24.05.2005., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 10

Pieņemts: 13.04.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.10

Rīgā 2005.gada 13.aprīlī (prot. Nr.21, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 256/05/06/5

Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka”

04.04.2005. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2005.gada 4.aprīlī saņēma ziņojumu par Latvijā reģistrēto komercsabiedrību SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” apvienošanos (turpmāk — ziņojums).

Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome nolēma par pilna ziņojuma iesniegšanas datumu uzskatīt 2005.gada 4.aprīli.

Izvērtējot ziņojumā un tam pievienotajos dokumentos ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Hansa Pharma” ir LR Komerc­reģistrā ar Nr.40003252167. Tās darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, u.c. statūtos paredzētā darbība. SIA “Hansa Pharma” īsteno izšķirošo ietekmi meitasuzņēmumos — SIA “Evija Liepāja”, SIA “Baltijas aktivitāte”, SIA “Retējs 1”, SIA “Gaisma-Plus” un SIA “Sirova”. SIA “Hansa Pharma” un tās meitasuzņēmumiem pieder aptieku “Ģimenes aptieka” tīkls visā Latvijā.

2. SIA “Rozes aptieka” ir reģistrēta LR Komercreģistrā ar Nr.40003500327. Tās darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, u.c. statūtos paredzētā darbība. SIA “Rozes aptieka” pieder viena aptieka Rīgas pilsētā.

3. (*) Līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus”.

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”. Tā kā apstiprināti dati par iepriekšējo 2004. finanšu gadu vēl nav pieejami, tiek ņemti vērā dati par 2003. finanšu gadu.

SIA “Hansa Pharma” neto apgrozījums 2003.gadā bija 4985145 lati, SIA “Hansa Pharma” kopējais apgrozījums 2003.gadā, ņemot vērā SIA “Hansa Pharma” un tās meitasuzņēmumu konsolidēto apgrozījumu, bija 5177449 lati, savukārt SIA “Rozes aptieka” neto apgrozījums 2003.gadā — 191515 lati.

SIA “Hansa Pharma” kapitāldaļas pieder Somijā reģistrētai sabiedrībai “MediNord Oy”, kura ir a/s “Tamro Corporation” piederošs uzņēmums. A/s “Tamro Corporation” pilnībā pieder arī Latvijā reģistrētā SIA “Tamro”. Tā kā izšķirošas ietekmes rezultātā SIA “Hansa Pharma” un SIA “Tamro” ietilpst vienā uzņēmumu grupā (a/s “Tamro Corporation”), aprēķinot apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu, ir jāņem vērā arī SIA “Tamro” apgrozījums 2003. finanšu gadā — 47187876 lati. Līdz ar to jāsecina, ka minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs.

5. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” darbojas zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū. Nosakot konkrēto tirgu, jāņem vērā, ka ziņojumā atspoguļotā apvienošanās ir analoģiska Konkurences padomes lietās Nr.926k/04/06/11 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Sirova” ziņojumu par apvienošanos (Konkurences padomes 30.12.2004. lēmums Nr.90k) un Nr.128k/05/06/1 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” ziņojumu par apvienošanos izskatītajām. Minētajos lēmumos Konkurences padome kā konkrēto tirgu ir noteikusi zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgu attiecīgās pilsētas teritorijā, ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā tiek iegādāta viena aptieka konkrētā pilsētā un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem. SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” apvienošanās gan produkta, gan pieprasījuma/piedāvājuma specifikas, gan administratīvo prasību ziņā pēc būtības ir līdzīga, tikai attiecināma uz citu Latvijas pilsētu, līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” apvienošanās gadījumā kā konkrētais tirgus nosakāms zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Rīgas pilsētas teritorijā.

6. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju Rīgas pilsētā licences izsniegtas 299 aptiekām, 7,02% jeb 21 aptieka no tām pieder SIA “Hansa Pharma”. Apvienošanās rezultātā iegūstot kontroli pār vēl vienu aptieku Rīgas pilsētā, SIA “Hansa Pharma” tirgus daļa palielināsies par 0,33%, kopā sasniedzot 7,35%.

Ņemot vērā minēto, kā arī SIA “Hansa Pharma” un SIA “Sirova” ziņojuma par apvienošanos un SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” ziņojuma par apvienošanos lietu izskatīšanas laikā iegūto informāciju, Konkurences padome secina, ka šajā gadījumā nav lietderīgi pieprasīt papildu informāciju par zāļu realizācijas apgrozījumu katrā no Rīgas teritorijā esošajām aptiekām, tā kā nav pamata uzskatīt, ka apvienošanās dalībnieku tirgus daļa procentos pēc apgrozījuma konkrētajā tirgū varētu sasniegt 40% robežu.

Izvērtējot rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome uzskata, ka pēc apvienošanās SIA “Hansa Pharma” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū Rīgas pilsētas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 3.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Hansa Pharma” iegūstot izšķirošo ietekmi SIA “Rozes aptieka”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) — Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. U.Danga

“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 19.05.2005.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!