• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas cilvēki ārvalstīs tērē miljonus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2005., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīga atbalsta Gaismaspili

Vēl šajā numurā

24.05.2005., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas cilvēki ārvalstīs tērē miljonus

Gada pirmajos trīs mēnešos Latvijas ceļotāji ārvalstīs iztērējuši vairāk nekā sešdesmit miljonu latus, kas ir teju divas reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā laikposmā.

Latvijas iedzīvotāji sākuši biežāk ceļot. Pirmajā ceturksnī, atgriežoties no ārzemēm, 551 000 reižu šķērsota valsts robežu. Tas ir par aptuveni ceturto daļu vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) kārtējais valsts robežu šķērsojošo personu apsekojums.
Visbiežāk Latvijas ceļotāji apmeklējuši mūsu kaimiņvalstis – Lietuvu (28%), Igauniju (21%), Krieviju (14%) un Baltkrieviju (6%).
Pavisam Latvijas ceļotāji ārzemēs iztērējuši 62,7 miljonus latu, kas ir par 29,8 miljoniem latu jeb 1,9 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Eiropas Savienības dalībvalstīs mūsu ceļotāji iztērējuši 45,8 miljonus, NVS – 8,7 miljonus latu. Piemēram, Lietuvā iztērēti 14,3 miljoni, Krievijā – 7,1 miljons, bet Vācijā – 5,6 miljoni latu. Vēl arvien ir spēkā sakarība, ka Latvijas iedzīvotāji ārzemēs tērē ievērojami vairāk nekā ārzemnieki Latvijā.
Vidēji dienā Latvijas ceļotāji ārzemēs tērējuši 34 latus. Ja kā galvenais ceļojuma iemesls minēta iepirkšanās, vidēji dienā iztērēti 648 lati. Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji brauca iepirkties kaimiņvalstīs: Polijā vidēji dienā tērējot 1131, Lietuvā – 955, Krievijā – 292, Somijā – 169, Igaunijā – 101, Vācijā – 80 un Baltkrievijā – 75 latu. Populārākie pirkumi bijušas automašīnas, degviela, apģērbs un sadzīves tehnika.
No visiem Latvijas ceļotājiem, kas pirmajos trīs mēnešos, atgriežoties no ārzemēm, šķērsojuši valsts robežu, 26% bija devušies apmeklēt radiniekus un draugus, 20% kā galveno ceļojuma motīvu minēja darījuma braucienus, 17% – atpūtas braucienus, bet 15% bija devušies iepirkties. Vidēji Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs pavadījuši 3,3 diennaktis, kas ir vairāk nekā pērn.
Aktīvākie vairāku dienu ceļotāji bijuši vīrieši. Tipiskākais ceļotāju vecums ir 35 līdz 44 gadi (34% no ceļotāju kopskaita). Šie ceļotāji uz ārzemēm galvenokārt devušies kārtot darījumus, kā arī atpūsties. Gados jaunākie ceļotāji priekšroku devuši darījumu un atpūtas braucieniem, taču vecākā gadagājuma Latvijas iedzīvotāji uz ārzemēm devušies, lai apciemotu radus un draugus. Vecuma grupā pēc 65 gadiem šādu ceļotāju īpatsvars sasniedza 63%.

“LV” informācija

UZZ.PNG (191002 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!