• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Čehiju interesē mūsu pensiju politika. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2005., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas cilvēki ārvalstīs tērē miljonus

Vēl šajā numurā

24.05.2005., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Čehiju interesē mūsu pensiju politika

Vakar, 23.maijā, labklājības ministre Dagnija Staķe tikās ar Čehijas darba un sociālo lietu ministru Zdeneku Škromaču, lai diskutētu par aktualitātēm abu valstu sociālajā politikā.
Z.Škromačs kopā ar delegāciju ieradies Latvijā divu dienu darba vizītē, lai pārrunātu abu valstu turpmāko sadarbību sociālo jautājumu risināšanā. Īpaši Čehijas ministrs interesējās par jau paveikto un plānoto Latvijas pensiju politikā, kā arī vēlējās iegūt sīkāku informāciju par mūsu valstī īstenoto pensiju sistēmas reformu.
Latvijas pensiju sistēma atzīta par ļoti labu, tomēr, vērtējot situāciju, ir svarīgi saprast, ka nedrīkst jaukt divus jēdzienus – pensiju sistēma un pieejamais naudas daudzums, uzsver D.Staķe. Latvija bija viena no pirmajām valstīm Centrālajā un Austrumeiropā, kas uzsāka daudzlīmeņu pensiju sistēmas ieviešanu, un pirmā valsts pasaulē, kas ieviesa uz kapitāla uzkrāšanas principiem balstīto nefondēto paaudžu solidaritātes pensiju shēmu, atgādina Labklājības ministrija. Pensiju reforma bija nepieciešama, jo vecā sistēma neatbilda tirgus ekonomikas apstākļiem, iedzīvotāju novecošanās apstākļos, kā arī pastāvēja zems pensionēšanās vecums.
Z.Škromačs minēja, ka Čehijā nesen veikta iedzīvotāju aptauja par pensiju politikas jautājumiem. Čehi vēlas maksāt mazākas sociālās apdrošināšanas iemaksas, agrāk pensionēties un vienlaikus saņemt divreiz lielāku pensiju.
D.Staķe atzina, ka, visticamāk, veicot šādu aptauju, arī Latvijā būtu līdzīgi rezultāti. To apliecina arī viens no šābrīža aktuālākajiem jautājumiem – par priekšlaicīgās pensionēšanās saglabāšanu, kas ir spēkā līdz 1.jūlijam, bet par ko sabiedrībā ir atšķirīgi viedokļi. Ministre Čehijas kolēģim norādīja, ka par šā gada prioritāti izvirzīta tieši mazo pensiju paaugstināšana.
Čehijas ministrs arī norādīja, ka viņa valstī ir problēmas sadarbībā ar privātā sektora uzņēmumiem, kuri saviem darbiniekiem maksā mazu oficiālo darba algu un tādēļ viņi vēlāk tiek pie nelielām pensijām. D.Staķe apstiprināja, ka šis jautājums ir aktuāls arī Latvijā, jo, maksājot minimālo darba algu vai arī maksājot algu aploksnēs, negatīvi tiek ietekmētas dažādas sociālās garantijas.
Tomēr Latvijā jaunā paaudze attiecībā uz darba devējiem aizvien vairāk aizstāv savas tiesības, lai saņemtu arī lielākas valsts sociālās garantijas – pabalstus un pensijas.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!