• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem sociālās apdrošināšanas likumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nākamā gada budžeta likumprojektu

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem sociālās apdrošināšanas likumos

Otrdien, 19.septembrī, Ministru kabinets akceptēja grozījumus likumos par sociālo apdrošināšanu: likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" un likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Likumos, kas skar sociālās apdrošināšanas pabalstus, tiks grozīta kārtība, kādā tiek aprēķināts vai ierobežots pabalstu apmērs atsevišķos gadījumos. Atbilstoši valdības lēmumam par atteikšanos no citu izdevumu sasaistes ar valstī noteikto minimālo mēnešalgu Labklājības ministrija ierosināja pabalstu aprēķināšanu vai ierobežošanu atsevišķos gadījumos piesaistīt nevis minimālajai algai, kā tas bija līdz šim, bet valstī vidējai sociālās apdrošināšanas iemaksu algai un tās pieaugumam (vidējai algai valstī, no kuras veiktas sociālās iemaksas). Ministru kabinets grozījumus likumos atbalstīja, tomēr līdz laikam, kamēr uzlabosies situācija sociālās apdrošināšanas budžetā, pārejas noteikumos spēkā būtu norma par konstantu summu — 50 latiem, no kuras veikt pensiju un pabalstu aprēķinu noteiktās situācijās.

Labklājības ministrija uzskata, ka garantijas un ierobežojumi, kas saistīti ar darba ienākumiem, ilgtermiņā nevar būt konstants lielums, jo jāņem vērā inflācija un valstī noteiktās vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas pieaugums.

Sociālās apdrošināšanas pabalstu un pensiju apmēru sasaiste ar konkrētu naudas summu nav raksturīga sociālās apdrošināšanas sistēmai un tādējādi grauj sabiedrības atbalstu un ticību sociālās apdrošināšanas sistēmai, neveicina sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu un nenodrošina sociālās apdrošināšanas stabilitāti.

Pastāvīgu konstantu garantiju un ierobežojumu noteikšana neatbilstu no iemaksām atkarīgas sistēmas principiem un laika gaitā zaudētu savu vērtību inflācijas dēļ, tāpat neveicinātu dalību sistēmā, līdz ar to neveicinot ieņēmumu palielināšanos budžetā.

Akceptētie likumu grozījumi būs godīgi attiecībā pret apdrošinātām personām, jo tie nepasliktinās nākamo pensionāru un pabalstu saņēmēju situāciju, salīdzinot ar pašreizējiem pensionāriem un pabalstu saņēmējiem, bet gan stimulēs iesaistīšanos sociālajā apdrošināšanā, kā arī veicinās precīzu ienākumu deklarēšanu un ieņēmumu palielināšanos budžetā.

Pieaugot vidējai sociālās apdrošināšanas iemaksu algai valstī, palielināsies izdevumi sakarā ar šādu garantiju un ierobežojumu ieviešanu, bet tas nenozīmē, ka palielināsies vienīgi izdevumu daļa budžetā, jo, pieaugot algai, palielināsies arī ieņēmumi.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!