• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vakcinācijas nodrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienošanos starp valdību un pašvaldībām

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vakcinācijas nodrošināšanu

Otrdien, 19. septembrī, notika Imunizācijas valsts padomes kārtējā sēde. Tās laikā tika izskatīti vairāki ar vakcināciju saistītie jautājumi: pieaugušo vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem un tās nodrošināšana; hematoloģiski slimo, onkoloģiski slimo un bērnu ar imūndeficīta sindromu vakcinācijas iespējas pret vīrusu hepatītu B; 2001. gada vakcīnu pasūtījuma Imunizācijas valsts programmas izvērtēšana; revakcinācija pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām ar kombinēto vakcīnu iekļaušanu imunizācijas kalendārā u.c.

Nacionālā vides veselības centra (NVVC) Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs klātesošos informēja, ka vairāk nekā 60% pieaugušo Latvijā ir vakcinēti pret difteriju, taču tas ir nepietiekami. Viens no iemesliem šādai situācijai ir pašu cilvēku neieinteresētība savā veselībā un zemā aktivitāte, izmantojot valsts Imunizācijas valsts programmā piedāvātās vakcinēšanās iespējas pret difteriju. Ļoti izplatīta ir tendence, ka cilvēks vakcinējas vienu reizi, neizejot visu vakcinācijas ciklu, līdz ar to aizsardzība pret infekciju ir neefektīva. Lai mēģinātu uzlabot šo situāciju, NVVC speciālisti ir izstrādājuši metodiskus ieteikumus galvenokārt ārstiem. Tie ieteiks shēmu efektīvākai vakcinēšanai un revakcinēšanai pret difteriju. Šie metodiskie ieteikumi paredzēs izdalīt cilvēkus, kam ir paaugstināts risks inficēties ar difteriju, kā arī īpašu shēmu tiem, par kuru vakcinēšanos/revakcinēšanos iepriekšējā laika periodā nav precīzi dokumentētu ziņu.

Imunizācijas valsts padome izskatīja arī jautājumu par hematoloģiski slimo, onkoloģiski slimo un bērnu ar imūndeficīta sindromu vakcinācijas iespējām pret vīrusu hepatītu B. Padome atbalstīja nākamā gada vakcīnu pasūtījumā iekļaut arī vakcīnu iegādi šiem īpaša riska grupas bērniem. Nākamgad šāda vakcīna būtu nepieciešama gandrīz 100 bērniem.

Imunizācijas valsts padome izskatīja revakcināciju pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām ar kombinēto vakcīnu iekļaušanu imunizācijas kalendārā. Nolēma, ka ir nepieciešama papildu informācija, īpaši par revakcinēšanās laiku pret masaliņām, tāpēc jautājums atkārtoti jāizskata nākamā gada pavasarī. Pozitīva lēmuma gadījumā revakcināciju būtu iespējams ieviest 2002. gadā.

Padome izvērtēja un sniedza konkrētus ierosinājumus nākamā gada vakcīnu pasūtījumam Imunizācijas valsts programmai.

Imunizācijas valsts padomei ir konsultatīvas funkcijas. Tā izveidota, lai profesionāli izvērtētu ar vakcināciju un Imunizācijas valsts programmu saistītos jautājumus un sniegtu priekšlikumus to risināšanai. Sēdes notiek ne retāk kā reizi ceturksnī.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!