• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2005., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108877

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES lauksaimniecības ministru konferenci Dikļos

Vēl šajā numurā

25.05.2005., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Ķīnā

Pirmdien, 23. maijā, ārlietu ministrs Artis Pabriks oficiālās vizītes laikā Ķīnā tikās ar Ķīnas Tautas Republikas augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu aktuālos abu valstu sadarbības jautājumus. Vizīte ir loģisks turpinājums prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizītei Ķīnā pagājušā gada aprīlī, kuras laikā tika aktualizēts abu valstu attiecību potenciāls politiskā, ekonomiskā un kultūras sadarbībā. Šī ir pirmā Latvijas ārlietu ministra oficiālā vizīte Ķīnā.
Pekinā ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Ķīnas ārlietu ministru Ļi Džaosjinu. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka starp valstīm nostiprinājušās draudzīgas, dinamiskas un savstarpējā ieinteresētībā balstītas attiecības. Ķīnas puse apliecināja Latvijas lomas un ietekmes palielināšanos pasaules politiskajos procesos pēc iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO, kas ir pavērušas jaunas sadarbības iespējas gan politiskajā jomā, piemēram, starptautiskajās organizācijās, gan arī ekonomisko attiecību pastiprināšanā ar Ķīnu, īpaši tranzīta nozarē. Artis Pabriks sarunā uzsvēra tās iespējas, ko paver Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, tostarp attīstītā infrastruktūra un dzelzceļš.
Sarunā atzīmēta Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iecelšana par ANO īpašo sūtni reformas jautājumos. Abi ministri apmainījās ar viedokļiem par ANO reformu, kuras mērķis ir paaugstināt ANO kā starptautiskās organizācijas efektivitāti. Ministri pārrunāja ES un Ķīnas attiecības, īpaši attiecībā uz Ķīnas ieroču embargo un tirgus ekonomikas statusa piešķiršanu Ķīnai.
Tikšanās laikā abi ārlietu ministri parakstīja sadarbības līgumu starp Latvijas un Ķīnas ārlietu ministrijām arhīvu jomā, kas paredz apmainīties ar pieredzi dokumentu arhivēšanā. Artis Pabriks uzaicināja Ķīnas kolēģi apmeklēt Latviju.
Oficiālās vizītes laikā ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās arī ar Pekinas mēru Vanu Cjišaņu, ar ko pārrunāts Pekinas un Rīgas sadarbības potenciāls, īpaši kultūras jomā. Ar Ķīnas Tautas Republikas parlamenta Ārlietu komisijas vadītāju Dzjaņu Endzu tika apspriesta Latvijas un Ķīnas parlamentārā sadarbība. Ministram bija tikšanās arī ar Valsts padomes vadības biedru, bijušo Ķīnas ārlietu ministru Tanu Dzjasjuaņu, ar ko pārspriesti Ķīnas iekšpolitiskie jautājumi.
Ministrs sniedza intervijas Ķīnas masu medijiem, to vidū arī Ķīnas centrālajam TV kanālam CCTV par Latvijas ārpolitikas aktualitātēm. Žurnālisti īpaši interesējās par Latvijas pieredzi Eiropas Savienībā, par attiecību veidošanās perspektīvām ar Krieviju, tostarp atšķirīgo vēstures interpretāciju, kā arī par biznesa un investīciju iespējām Latvijā.
Vizītes laikā ministrs apmeklēs arī Ķīnas reģionus, lai iepazītos ar iespējām attīstīt sadarbību gan pilsētu sadraudzībā, gan kultūras apmaiņā, kā arī tirdzniecībā. Ārlietu ministrs apmeklēs Šanhajas pilsētas attīstības un plānošanas izstādi, kur tiksies ar uzņēmēju delegāciju no Latvijas.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!