• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūzikas terapiju apgūst arī Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2005., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/108994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī tad virsnieki mācījās ārzemēs

Vēl šajā numurā

26.05.2005., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūzikas terapiju apgūst arī Latvijā

MUZIKASTERAPIJA.PNG (102164 bytes)
Foto no Mūzikas terapijas centra arhīva

Pēc septiņus gadus ilgiem sagatavošanas darbiem arī Latvijā tagad iespējams apgūt jaunu specialitāti – mūzikas terapiju, kas jau sen ir standarts Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstu veselības aprūpē un sociālajā sfērā. Vācijas Federatīvā Republika kopš 1998.gada veltījusi daudz pūļu un līdzekļu mūzikas terapijas attīstības veicināšanai Latvijā. Vitenes/Herdekes universitātes Datelnas bērnu un jauniešu klīnikas speciālistu vadībā Liepājā nodibināts Mūzikas terapijas fonds un Latvijā pirmo reizi sākta mūzikas terapijas studiju programmas realizēšana. Pagājušā gada augustā Liepājā durvis vēra Mūzikas terapijas centrs.
Vācijas Pediatrijas asociācijas priekšsēdētājs, Vitenes/Herdekes universitātes Datelnas bērnu un jauniešu klīnikas direktors, Pediatrijas katedras vadītājs, Latvijas un Vācijas mūzikas terapijas projekta sadarbības partneris prof. Dr.med. Verners Andlers ir gandarīts par šādu notikumu attīstību. Viņš uzsver, ka Latvijai kā jaunai Eiropas Savienības dalībvalstij šis ir nozīmīgs solis uz priekšu veselības aprūpes un sociālās sfēras attīstīšanā.
2002.gada septembrī, kad pēc intensīviem priekšdarbiem Vācijas universitātēs atzītais mācību plāns beidzot bija pielāgots Latvijas vajadzībām, Liepājas Pedagoģijas akadēmijā integrēja trīsgadīgu kursu – 2.līmeņa augstākās izglītības neklātienes studiju programmu. Mūzikas terapijas priekšmetus kopš 2002.gada akadēmijā pasniedz Dr. Reiners Hauss no Vācijas. Studiju programmā strādā 16 speciālisti, tai skaitā ārsti, psihologi, mūzikas psihologi, speciālie pedagogi un mūzikas zinātnieki no Liepājas Pedagoģijas akadēmijas, sniedzot studentiem pamatzināšanas medicīnā un psiholoģijā.
Sadarbībā ar Liepājas veselības aprūpes iestādēm, tādām kā Liepājas Interdisciplinārais bērnu attīstības centrs, Kurzemes Perinatālais centrs, kas darbojas Liepājas Centrālajā slimnīcā, un Liepājas Dienas centrs garīgiem invalīdiem, studentiem tiek nodrošinātas kvalitatīvas prakses iespējas. Tādējādi studiju kvalitātes līmenis atbilst ne vien Vācijas prasībām, bet arī Eiropas Mūzikas terapijas konfederācijas noteikumiem.
Mūzikas terapiju Latvijā līdztekus Datelnas bērnu un jauniešu klīnikai palīdzējušas ieviest arī daudzas citas organizācijas. Vislielākā finansiālā palīdzība saņemta no Vācijas Invalīdu atbalsta biedrības, kas Liepājas Mūzikas terapijas centram atvēlējusi 38 tūkstošus eiru. Šis centrs, kas darbojas tikai nepilnu gadu, jau sniedzis nozīmīgu palīdzību bērniem un pieaugušajiem. Minētā Vācijas biedrība nodrošinājusi Mūzikas terapijas fondam arī pazīstamās uzņēmumu padomdevēju firmas “Xpand” bezmaksas konsultācijas darba organizācijas un finanšu attīstības jautājumos. Savukārt prāmju sabiedrība “Scandlines” bez maksas transportē mūzikas terapijas instrumentus, ko izdevīgi iepērk Vācijā un sadala Latvijā.
Lai izvērtētu paveikto, 11.jūnijā Liepājas Biedrības namā notiks pirmā Latvijas mūzikas terapijas konference, uz kuru aicināti visi mūzikas terapijas interesenti. Konferencē ar priekšlasījumiem piedalīsies ne vien Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas pārstāvji, bet arī citu valstu mūzikas terapijas speciālisti.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!