• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sprīdītim seko Pētergailis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2005., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109002

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 26. maijā

Vēl šajā numurā

26.05.2005., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sprīdītim seko Pētergailis

Latvijas Banka turpina dažādot naudas dizainu ar ierobežotas tirāžas viena lata monētām, iekaļot tajās Latvijai raksturīgas zīmes, tēlus, notikumus.

NAUDA-REVERSS.PNG (16002 bytes) NAUDA-AVERSS.PNG (19200 bytes)

Vakar apgrozībā laists vienlatnieks, uz kura attēlots Rīgas Sv.Pētera baznīcas torņa gailis. Jaunās monētas kaltas Lielbritānijas Karaliskajā monētu kaltuvē.
To, kādēļ monētas dizainā izvēlēts Pētergailis, skaidro LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis: “Baznīcas gaiļi ir viena no Rīgas panorāmas silueta zīmēm, ko pamana ikviens pilsētas viesis. Tie ceļo un pārstāv Rīgu pastkartēs, albumos un citās piemiņas lietās. Jēdzieniski gaiļa tēls ir visai ietilpīgs. Gailis saistās gan ar Rīgai raksturīgo amatniecību, gan dienas iedziedāšanu, gan zināšanu sākumu uz ābeces vāka. Kā pilsētvides simbols Pētergailis atšķir jauno monētu no citām, kurās dominē dabas tēli. Sv. Pētera baznīcas gailis, kas ir monētas attēla dizainiskais pamats, ir saglabājies cauri dažādiem laikiem un kariem un joprojām kalpo Rīgai – gan daudz cietušā oriģināla eksponāts baznīcas velvēs, gan tā precīza kopija torņa smailē.”
Vienīgā jaunās monētas atšķirība ir tās reverss ar gaili un aversā zem ģerboņa norādītais naudas kalšanas gads – 2005. Citu atšķirību ar iepriekšējām vienlatnieka apgrozības monētām nav.
Pavisam izkalts pusmiljons jauno monētu. Tirāža – līdzīgi kā citām īpašajām apgrozības monētām – netiks papildināta. Kā norāda LB pārstāvis, pusmiljons ir pietiekams skaits, lai monētu pietiktu cilvēkiem, kuri to vēlēsies uzglabāt, taču apgrozībā tā parādītos reti.
M.Grāvītis arī atgādina, ka visa LB apgrozībā laistā nauda ir oficiāls maksāšanas līdzeklis Latvijā un to, veicot maksājumus, nedrīkst atteikties pieņemt. Par atteikšanos pieņemt Latvijas naudaszīmes samaksai par precēm un pakalpojumiem ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Šādu pārkāpumu lietas izskata un naudas sodu piemēro Valsts ieņēmumu dienests.

“LV” informācija

Uzziņai:

Apgrozībā ir ierobežotas tirāžas viena lata monētas ar stārķa, skudras, baravikas, Sprīdīša un Pētergaiļa attēlu. Šādas monētas paredzēts izlaist arī turpmāk, līdz Latvija kļūs par Ekonomiskās un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiru. Gada nogalē iecerēts klājā laist vēl vienu jaunu monētu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!