• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 19.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2000.gada 14.septembra sēdes

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pulkstenis ir 17.00. Pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.

Kā pirmo uzklausīsim Latvijas Republikas Ministru prezidentu Andri Bērziņa kungu, atbildot uz deputātu Burvja, Baldzēna, Čevera, Bojāra, Lejas, Salkazanova, Labanovska, Kalniņa, Lāzo un Zvejsalnieka jautājumu par Ministru prezidenta A.Bērziņa sniegto informāciju ziņu aģentūrai LETA un publikāciju avīzē "Respubļika" 16. augustā šajā gadā .

Lūdzu, Ministru prezidenta kungs!

A.Bērziņš (Latvijas Republikas Ministru prezidents). Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs, godājamie deputāti! Atbilstoši Saeimas Kārtības ruļļa 120. punktam savu atbildi es sniegšu mutvārdos. Jāsaka, ka es to darīšu, neievērojot to, ka Saeimas Kārtības ruļļa 119. punkts saka sekojošo, ka jautājums ir jāformulē tā, lai uz to būtu iespējams atbildēt īsi un konkrēti, un nav pieļaujams jautājumā iekļaut vērtējumu. Ja jautājumā tiek iekļauti vērtējumi, tad acīmredzot uz šiem jautājumiem varētu arī neatbildēt. Bet es atbildēšu.

Intervijā aģentūrai LETA es norādīju uz vispārzināmu faktu, ka sociāldemokrātiem raksturīga radikālu politiskā spiediena formu lietošana, ar ko viņi atšķiras no pilsoniskajām partijām. Taču intervijā es neanalizēju nemieru vai cīņas cēloņus un neuzskatu, ka to pamatā ir sociāldemokrātu aktivitātes.

Jau, stājoties amatā, kā vienu no šīs valdības uzdevumiem es izvirzīju nepieciešamību samazināt plaisu starp varu un sabiedrību.

Otrais jautājums. Uzskatu, ka citas Saeimā pārstāvētās partijas nav nepamatoti ignorējušas šo opozīcijas priekšlikumu. Esmu pārliecināts, ka arī turpmāk nevienu pamatotu sociāldemokrātu priekšlikumu Saeima neignorēs, ja vien sociāldemokrāti tādus izstrādās.

Trešais. Kā Ministru prezidents esmu gatavs konstruktīvam dialogam un sadarbībai ar opozīciju mūsu valsts attīstības interesēs. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Vārds papildjautājumam deputātam Imantam Burvim.

I.Burvis (LSDSP). Cienījamais Ministru prezidenta kungs! Viens no iepriekšējiem Ministru prezidentiem priekšvēlēšanu kampaņas laikā tāpat nepamatoti, neargumentēti nolamāja sociāldemokrātus, un mūsu partija to uztvēra vienkārši kā priekšvēlēšanu cīņas laikā pazaudētās prāta spējas. Šoreiz situācija ir daudz smagāka, jo pēc jūsu priekš mums nepamatotiem tomēr teicieniem notika pietiekoši smags nelaimes gadījums, nu, to var izvērtēt visādi — diversija, nelaimes gadījums, provokācija un tā tālāk. Vai jūs neuzskatāt, ka šādas sakritības agri vai vēlu var ļoti smagi un būtiski valdošās koalīcijas pārstāvju dēļ ietekmēt valsts drošību?

A.Bērziņš. Augsti godātais Burvja kungs! Es tik tiešām gribu vēlreiz uzsvērt, ka nekad un nekādos apstākļos es neesmu sociāldemokrātu darbību saistījis ar terorismu, un es ceru, ka tas arī nekad tā nenotiks.

Kas attiecas uz maniem izteikumiem, tad jāsaka, ka es arī nekad neesmu apvainojis sociāldemokrātus, ka viņi būtu kaut kādā veidā apdraudējuši valsts intereses vai valsts drošību. Sociāldemokrātiem kā jebkurai politiskajai partijai demokrātiskā sabiedrībā ir tiesības uz savu viedokli. Šādas tiesības ir arī man.

Sēdes vadītājs. Paldies! Vai ir vēl papildjautājumi? Lūdzu!

I.Burvis. Cienījamais Ministru prezidenta kungs! Man ļoti patika jūsu atbilde, ka jūs esat gatavi gadījumā, ja sociāldemokrāti griezīsies ar konstruktīviem priekšlikumiem, veidot dialogu ar viņiem. Tanī pašā laikā — vai jūs neuzskatāt, ka pozīcijas pienākums, un jūs esat pozīcijas valdības vadītājs, vai jūs neuzskatāt, ka pozīcijas pienākums ir meklēt risinājumus pat tur, kur opozīcija ne sevišķi grib tos atrast, ja ir runa par nopietnu attieksmi par atbildību pret valsti. Un tādā gadījumā vai dialogam šoreiz nebūtu jānāk no jūsu puses, dialoga sākumam?

A.Bērziņš. Paldies par jautājumu! Es gribētu atbildēt sekojoši, ka mans uzskats ir tāds, ka jebkurš dialogs, kurš veicina Latvijas valsts attīstību, ir lietderīgs, it īpaši, ja sarunu priekšmets vai dialoga priekšmets ir precīzi nodefinēts un skaidri zināms pirms šīm sarunām. Ja ir kādi sarunu priekšmeti, par kuriem sociāldemokrāti vēlētos ar mani runāt, es esmu gatavs to darīt jebkurā jums pieņemamā laikā, ja man radīsies šāda nepieciešamība, es arī, izmantojot šo jūsu izteikto gatavību runāt ar Ministru prezidentu, griezīšos pie jums, lūdzot konkrētā laikā tikties un šīs sarunas veikt.

Sēdes vadītājs. Paldies! Jums ir iespēja uzdot vēl vienu papildjautājumu.

I.Burvis. Cienījamais Ministru prezidenta kungs! Vai jūs neuzskatāt, ka pirmais solis dialogā starp pozīcijas pārstāvi un opozīciju varētu būt kā kompensācijas mehānisms par iepriekšējām nesaprašanām, kas būtībā ir pietiekami smagi ietekmējušas Latvijas ekonomisko un saimniecisko attīstību?

Paldies par iepriekšējo un par nākamo atbildi.

A.Bērziņš. Augsti godātais Burvja kungs! Tiešām ļoti labs jautājums. Es uzskatu, ka nebūtu pareizi šai valdībai atbildēt par visām tām nesaskaņām, kādas ir bijušas sociāldemokrātiem ar iepriekšējām valdībām. Tāpat es gribētu ļoti konkrēti un skaidri teikt, vēlreiz atkārtot, ka es esmu gatavs uz jebkuru dialogu tādā vai citādā formā, tur vai citur. Tātad es gaidu vienīgi šos te priekšlikumus. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Atbilde uz jautājumu ir sniegta.

Latvijas Republikas satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs ir sniedzis rakstisku atbildi uz deputātu Salkazanova, Burvja, Ādamsona, Baldzēna un Kalniņa jautājumu par Ceļu fonda piešķirtajiem līdzekļiem un to izlietojumu Jelgavas pilsētā un rajonā. Vai iesniedzēji ir apmierināti ar atbildi? (Runā no zāles.) Tātad tas nozīmē, ka šo atbildi uz jautājumu mēs pārceļam uz nākamo ceturtdienu. Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!