• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gada monētas godā dūmakaini zilais vienlatnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2005., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109131

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nogrimis Latvijas zvejas kuģis

Vēl šajā numurā

27.05.2005., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gada monētas godā dūmakaini zilais vienlatnieks

Par “Latvijas gada monētu 2004” atzīta “Laika monēta”, vakar paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas jubilejas un piemiņas monētas vairākkārt guvušas starptautisku atzinību un prestižas balvas. Lai noskaidrotu, kā tās vērtē Latvijas sabiedrība, LB rīkoja aptauju un aicināja ikvienu izteikt savu viedokli par to, kura no 2004. gadā tapušajām monētām ir “Latvijas gada monēta 2004”.
Gada monētas gods ticis “Laika monētai”. Tā ir viena lata bimetāla monēta, kuras vidus kalts no ierastas krāsas un mazpazīstama metāla – dūmakaini zilā niobija, ko ietver sudraba aplis. Kā atgādina LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, Latvijas pirmās jubilejas monētas (ar 2 latu, 10 latu un 100 latu nominālvērtību) tika izlaistas 1993.gada novembrī, atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības 75. gadadienu. Kopš tā laika LB gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmu ietvaros laidusi klajā jau četrdesmit jubilejas un piemiņas monētas, kuras kā dāvanu iecienījuši mūsu iedzīvotāji, valsts iestādes un ārvalstu viesi. Augstās kvalitātes dēļ tās savām kolekcijām pievieno arī numismāti visā pasaulē. Ne velti monētas guvušas ne vienu vien starptautisku balvu un atzinību. Piemēram, 2001. gadā tūkstošgades mijai veltītā monēta poga tika atzīta par gada novatoriskāko pasaulē, bet divus gadus vēlāk lats “Liktenis” – par gada mākslinieciskāko monētu. 2002. gadā Šveicē, Bāzeles monētu izstādē, Latvijas Banka saņēma Eiropas numismātikā augsti vērtēto Vreneli balvu kā radošākā valsts banka.

“LV” informācija

Uzziņai

Aptaujai bija nominētas sešas monētas: trīs sērijas “Laiks” sudraba monētas “Kurzeme”, “Vidzeme” un “Latgale”, sudraba monētas “Latvija – ES. 2004” un “FIFA. Pasaules kauss 2006”, kā arī sudraba un niobija “Laika monēta”.

PIKJIS.PNG (260975 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!