• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Sarunas par iestāšanos ir jābeidz līdz 2003. gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10921

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tagad Vīne grib novērot ES"

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Sarunas par iestāšanos ir jābeidz līdz 2003. gadam"

KDS priekšsēdētāja vietnieks un KDS frakcijas priekšsēdētājs Folkers Rīe prasa drīzāk noteikt kandidātvalstu skaitu uzņemšanai paplašinātajā Savienībā un uzņemšanas termiņu. Sarunā ar "Sūddeutsche Zeitung" viņš teica, ka runāt ar 13 valstīm vienlaikus ir "Eiropas politikas pašapmāns". Svarīgāka esot "reāla paplašināšanās" ar mazāku valstu loku. Visdrīzāk tas būšot iespējams, ja tikšot noteikts paplašināšanās termiņš. Kā datumu, kad ar kandidātvalstīm vajadzētu pabeigt sarunas par iestāšanos, Rīe nosauca 2003. gada 1. janvāri.

Rīes, izteikumi, kas KDS/KSS frakcijā ir kompetents ārpolitikas jautājumos, sakrita ar KDS/KSS klauzūras sagatavošanu Minhenē. Partijas vadība pirmdien grib konkretizēt savas pozīcijas par ES paplašināšanu uz austrumiem un pilsoņu piedalīšanos šī jautājuma izlemšanā. Līdz šim KDS/KSS debates ir bijušas drīzāk daudzbalsīgas. KDS vadītāja Angela Merkele ir izteikusies pret pilsoņu piedalīšanos lēmuma pieņemšanā valsts līmenī. Savukārt KDS vadītājs Šoibers plebiscītu pilnībā nenoraida. Tomēr detalizētu izteikumu par Eiropas politiku nebija. Sevi par kompetentiem Eiropas politikā uzskata apmēram pieci vadošie KDS/KSS politiķi.

Rīe referenduma rīkošanu par ES paplašināšanu nosauca par "absurdu". Lēmums par paplašināšanu jau esot "pieņemts". Rīe atgādināja, ka Austrumeiropas valstu iestāšanos Eiropas Savienībā ir aizkavējis kontinenta dalījums. Viņš izteica pieņēmumu, ka, piemēram, Polija jau sen būtu kļuvusi par ES dalībvalsti, ja tai būtu bijusi šāda iespēja. Tagad nedrīkst pieļaut, ka valstīm tiek liegta šī izdevība. "Ar referendumu pamatā tiek spekulēts par jaunu Eiropas dalījumu."

Pēc Folkera Rīes domām, kandidātvalstu skaita ierobežošana ir vienīgais ceļš, kā vienlaikus īstenot gan ES paplašināšanu, gan padziļināšanu. "Ja mēs sarunu beigas noteiksim 2003. gadā, tad mums būs grupa, ar kuru mēs šajā desmitgadē spēsim tikt galā," teica Rīe. "Sarunas ar 13 kandidātvalstīm ir apšaubāmas." Vācijas valdība līdz šim nav pieņēmusi galīgo lēmumu par termiņu, kad ir jāpabeidz sarunas. Tā vienīgi prasa, lai tiktu izpildīti kritēriji. Pēc novērotāju domām, ja noteiktu termiņu, būtu iespējams sarunas paātrināt.

Kandidātvalstu grupā Rīe redz Poliju, Ungāriju, Čehijas Republiku, Baltijas valstis, Slovēniju un Slovākiju. Tādām valstīm kā Rumānijai un Bulgārijai "vairs nav reālu izredžu iestāties vēl šajā desmitgadē". Viņš aicināja sarunas ar kodolu paātrināt un "beidzot ķerties pie galvenajām tēmām, kā lauksaimniecības politika". Pēc Rīes domām, Baltijas valstis ir jāuzņem visas kopā, jo citādi cieši citai ar citu saistītajām valstīm vajadzētu noteikt tirdzniecības un ceļošanas (tūrisma) robežas. No Vācijas valdības Rīe prasa, lai tā vairāk atbalstītu Polijas centienus iestāties Savienībā. "Mūsu interesēs ir, lai Polija būtu iekļauta pirmajā kandidātvalstu grupā." Viņš Šrēdera valdībai pārmeta, ka tā vienlaikus risina pārāk daudz problēmu: "Tā vēlas maksimālo kandidātvalstu skaitu, ieskaitot Turciju, un debates par padziļināšanu reizē ar institūciju reformām – šāds špagats nav iespējams."

"Sūddeutsche Zeitung"

— 2000.09.13.

Štefans Korneliuss

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!