• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vitamīnu un minerālvielu pievienošanu pārtikas produktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2005., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Gruzijas Republikā

Vēl šajā numurā

31.05.2005., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vitamīnu un minerālvielu pievienošanu pārtikas produktiem

Procedūra: koplēmums, 1.lasījums
Debates: 2005.gada 25.maijā
Balsojums: 2005.gada 26.maijā

Eiropas Parlaments (EP) 26.maijā pirmajā lasījumā pieņēma direktīvas projektu, kuras mērķis ir regulēt vitamīnu un citu minerālvielu pievienošanu pārtikas produktiem, apkopojot vienā dokumentā daudzus spēkā esošus tiesību aktus. Par likumprojektu būtisku domstarpību nebija, un ar dažiem tehniska rakstura grozījumiem to pieņēma ar 516 balsīm “par”, 69 “pret” un 6 atturoties.
Dažās dalībvalstīs pārtikas produktus bagātināt ar papildu vitamīniem un minerālvielām ir aizliegts, citās atļauts, un vēl citās to drīkst darīt, ievērojot vairākus ierobežojumus. Tas nozīmē, ka vienā dalībvalstī ražotus pārtikas produktus var aizliegt pārdot citur. Direktīvas projekts šādu situāciju paredz novērst, vienlaikus aizsargājot patērētāju veselību.
Direktīvas projektā uzskaitīts vairāk nekā 100 atļauto pārtikas produktu bagātinātāju. Tos aizliegts pievienot svaigiem, neapstrādātiem augļiem, dārzeņiem, gaļai un zivīm. Direktīvas projektā noteikti kritēriji, kas jāievēro, dalībvalstīm nosakot piedevu maksimālos līmeņus.
Likumprojektā iekļauti noteikumi par to, kāda informācija jānorāda uz iesaiņojuma. Deputāti piekrīt, ka uz visiem tiem produktiem, kuriem pievienoti pārtikas bagātinātāji, obligāti jānorāda uzturvielu sastāvs. Ražotāji, pievienojot pārtikai bagātinātājus, uz iepakojuma obligāti norādītu ieteicamo ikdienas devu un brīdinātu to nepārsniegt.
Vēlāk ES izstrādās arī sarakstu ar aizliegtajiem pārtikas bagātinātājiem.
Dalībvalstīm tagad jāpieņem kopējā nostāja par EP pieņemto tekstu. Ja dalībvalstu ministri to atbalstīs, direktīva būs pieņemta pirmajā lasījumā.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!