
Par apgalvojumiem uz pārtikas produktu etiķetēm
Procedūra:
koplēmums, pirmais lasījums
Debates: 2005.gada 25.maijā
Balsojums: 2005.gada 26.maijā
Eiropas Parlaments (EP) 26.maijā
pirmajā lasījumā balsoja par direktīvas projektu, kuras mērķis ir
regulēt apgalvojumus uz pārtikas produktu iesaiņojuma. Debates
bija karstas, jo Vides, sabiedrības veselības un pārtikas
nekaitīguma komiteja ierosināja no teksta svītrot vienu
noteikumiem, uz kura balstās direktīvas projekts: visiem pārtikas
produktu iesaiņojumiem, uz kuriem ir slavējošs apgalvojums, būtu
jāuzrāda pēc noteiktiem standartiem veidots uzturvielu sastāva
saraksts. Deputāti nobalsoja par to, ka šāds uzturvielu saraksts
nav jāuzrāda.
Grozījumu, ar kuru šo noteikumu svītro, pieņēma tikai ar 17 balsu
pārsvaru, piedaloties 599 deputātiem. Desmit deputāti
atturējās.
Veikalā varam iegadāties produktus, uz kuru iesaiņojuma ir
norādīts “diētisks”, “ar zemu holesterīna saturu” vai “vitamīniem
bagāts”, “uzlabo imūnsistēmu”, bet pārtikas speciālisti brīdina,
ka daudziem apgalvojumiem nav pamata. Taču ko nozīmē zems
vai augsts tauku saturs, un kas ir diētisks
produkts? Lai nemaldinātu patērētājus un saskaņotu noteikumus
ES iekšējā tirgū, Komisija ir izstrādājusi likumprojektu, kas
regulēs apgalvojumus par pārtikas produktu uzturvērtību uz šo
produktu etiķetēm. Piemēram, lai uz produkta varētu norādīt
“beztauku”, tauku saturs nedrīkst pārsniegt 0,5%. Cits piemērs –
apgalvojumam “olbaltumvielām bagāts” jānozīmē, ka produktā vismaz
12% no uzturvērtības veido olbaltumvielas.
Deputātu mazākums, Eiropas Komisija un veselības nozares
pārstāvji uzskata, ka nedrīkst ļaut ražotājiem uzsvērt atsevišķas
produktu priekšrocības, ja aiz apgalvojumiem slēpjas augsts
taukvielu, cukura vai sāls saturs, kas var veicināt lieko svaru
vai sirds un asinsvadu slimības. Daļa deputātu balsoja, lai
direktīvas projektā atjaunotu noteikumu par produkta sastāva jeb
uzturvielu profila obligātu uzrādīšanu – tas vismaz ļautu
patērētājam iegūt neitrālu informāciju par produktu. Tomēr
vairākums priekšlikumu noraidīja.
Eiropas Komisija uzskata, ka norādēm par pārtikas produktu
uzturvērtību jābūt balstītām uz produkta uzturvielu profilu
(informācija par uzturvielu sastāvu: parasti tauku, taukskābju,
sāls/sodas, cukura, īpatsvaru produktā). Piemēram, gadījumā, ja
uz pārtikas produkta norādītu apgalvojumu “zems tauku saturs”,
obligāti būtu jānorāda uzturvielu profils, ko izstrādātu Eiropas
Pārtikas nekaitīguma aģentūras uzraudzībā.
Savukārt EP vairākums uzskata, ka uzturvielu profila uzrādīšana
veidotu priekšstatu par noteiktiem produktiem kā labākiem un
citiem kā sliktākiem. Taču, viņuprāt, nav sliktu un labu
produktu, jo personas ēdienkartes sabalansētība un veids, kā
produktu patērē, ir svarīgāki nekā uzturvielu sastāvs.
Tomēr ražotājiem būs jāpaziņo valstu atbildīgajām iestādēm, ja
tie gatavojas laist apgrozībā produktu ar apgalvojumiem par tā
priekšrocībām. Šīs iestādes kompetencē būs izteikt iebildumus vai
apgalvojumu aizliegt.
Šajā likumdošanas procedūrā Parlamentam ir tādas pašas pilnvaras
kā dalībvalstu valdībām.