• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV senatoru delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2005., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra tikšanos Ķīnā ar Latvijas uzņēmējiem

Vēl šajā numurā

31.05.2005., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV senatoru delegācijas vizīti Latvijā

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga svētdien, 29.maijā, Jūrmalas rezidencē tikās ar ASV senatoru delegāciju (Mičs Makkonels (Kentuki), Maiks Krapo (Aidaho), Džims Demints (Dienvidkarolīna), apspriežoties par Latvijas un ASV sadarbības jautājumiem, kā arī aktuāliem Eiropas un starptautiskās dzīves tematiem.
Prezidente pateicās par ASV prezidenta, ASV Senāta un Kongresa pausto principiālo nostāju attiecībā uz Baltijas valstu okupācijas faktu pēc Otrā pasaules kara beigām. Kentuki senators sacīja, ka “fakti runā paši par sevi. Baltijas valstis bija okupētas”. Senatoru delegācija arī atzina, ka Okupācijas muzeja apmeklējums svētdien ir sniedzis lielu pārdzīvojumu un tur redzētais vēlreiz apliecinājis “latviešu brīvības garu, kas pārdzīvojis tik sarežģītu vēsturi, bet vienmēr aicinājis neaizmirst brīvas valsts ideālu”. Senatori apliecināja, ka Latvija arī turpmāk var rēķināties ar ASV atbalstu.
Abas puses pārrunāja Eiropas konstitucionālā līguma ratifikācijas gaitu un citus starptautiski aktuālus tematus.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Pirmdien, 30.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Amerikas Savienoto Valstu Senāta senatoru Miču Makkonelu un viņa vadīto delegāciju.
Sveicot viesus Saeimas namā, Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre pauda prieku par ASV senatoru vizīti Latvijā. Augstu novērtējot ASV atbalstu Baltijas valstīm, viņa pateicās par 19.maijā ASV Senātā pieņemto rezolūciju un uzsvēra, ka ir svarīgi, lai cilvēki pareizi izprot mūsu tautas vēsturi.
Savukārt ASV Senāta senators M.Makkonels atzinīgi novērtēja Latvijas panākto progresu kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas pirms piecpadsmit gadiem, kā arī pateicās par Latvijas konsekvento atbalstu ASV Irākas jautājumā.
ASV senatorus interesēja situācija Latvijas banku jomā kopš ASV paziņojuma par netīrās naudas atmazgāšanu vairākās mūsu valsts bankās. Saeimas priekšsēdētāja pastāstīja, ka parlaments pieņēmis grozījumus vairākos likumos, kas paredz paaugstināt banku un to klientu atbildību.
Tikšanās laikā pārrunāta arī reģionālās sadarbības nozīme un darbība starptautiskajās organizācijās. I.Ūdre pastāstīja par Baltijas asamblejas veiksmīgo darbu un kontaktiem ar Ziemeļu padomi, veiksmīgi risinot visam reģionam svarīgus jautājumus. Šī pieredze var tikt izmantota arī citos reģionos. Tā, piemēram, Saeimas priekšsēdētāja informēja par savu līdzdalību tikko Jaltā notikušajā GUAM (Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas) parlamentārās asamblejas sēdē, kurā runāts arī par šo valstu sadarbību ar ES, tostarp Baltijas valstīm, un mūsu eirointegrācijas un reģionālās sadarbības pieredzes pārņemšanu. Saeimas priekšsēdētāja minēja arī sadarbību Starpparlamentu savienībā un gaidāmo nacionālo parlamentu priekšsēdētāju otro konferenci, kas notiks septembrī Ņujorkā.
ASV senatori interesējās par to, kā strādā Saeima, kā rit komisiju un frakciju darbs un kādi ir aktuālākie pašreiz apspriežamie jautājumi. Pārrunāti arī Francijā notikušā referenduma par Eiropas Savienības konstitūciju rezultāti un to iespējamā ietekme uz ES tālāko attīstību.

Pie Saeimas deputātiem

Pirmdien, 30.maijā, Saeimas deputāti tikās ar ASV Senāta senatoru Miču Makkonelu un viņa vadīto delegāciju.
Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un ASV divpusējās attiecības, kā arī sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros.
ASV Senāta senators M.Makkonels izteica prieku par progresu Latvijas demokrātijas attīstībā kopš neatkarības atgūšanas, īpaši uzsverot Latvijas sniegto palīdzību, atbalstu un pieredzes nodošanu reformu jomā bijušajām PSRS valstīm. Viņš arī pateicās par Latvijas karaspēka dalību miera uzturēšanas misijā Irākā.
Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece pauda gandarījumu par ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Latvijā un pateicās par ASV prezidenta un ASV Senāta atbalstu Baltijas valstīm okupācijas jautājumu skaidrošanā.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš uzsvēra valsts iekšējās drošības nozīmi un informēja par Latvijas ieceri veidot pirmo Austrumeiropas “Drošības studiju centru”, lai nodrošinātu profesionālu apmācību iekšlietās un aizsardzībā. J.Dalbiņš augstu novērtēja ASV sniegto finansiālo un materiāli tehnisko palīdzību militārās apmācības programmas ietvaros, kā arī aicināja ASV uz sadarbību Irākas ekonomikas atjaunošanas projektos.
Tikšanās dalībnieki pauda gandarījumu par abu valstu labajām attiecībām, uzsvēra kopīgās intereses demokrātijas stiprināšanai reģionā un bija vienisprātis, ka sadarbības paplašināšanai vēl ir daudz iespēju – tā aktivizējama ekonomikā, izglītībā, zinātnē un politikā, bet īpaši tirdzniecībā.
ASV Senāta delegācijas pārstāvji atzinīgi novērtēja paveikto korupcijas apkarošanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas atklāšanā banku sistēmā. Viņi interesējās par mūsu valsts policijas struktūru un nacionālo bruņoto spēku sadalījumu un skaitu.
Tikšanās laikā apspriestas arī aktualitātes Latvijas attiecībās ar Krieviju, tostarp robežlīguma parakstīšana, kā arī situācija Afganistānā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!