• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tagad Vīne grib novērot ES". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

""Trīs gudro" ziņojums par Austriju paver ceļu labējo radikālismam"

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Tagad Vīne grib novērot ES"

Austrijas kanclers Volfgangs Šisels diplomātisko sankciju atcelšanu pret Vīni nosauca par "lieliem panākumiem". "Mūsu pacietība un stingrība" pārējām 14 dalībvalstīm neatstāja citu izvēli, teica Šisels. ABP priekšsēdētāja un kanclera vietniece Zuzanne Risa – Pasere sankciju beigšanu vērtēja kā "saprāta uzvaru". Reaģējot uz Francijas prezidentūras izteikumiem, ka tā vēlas īpaši modri novērot ABP, Šisels un Risa – Pasere teica, ka tagad arī Austrija īpaši uzmanīgi sekos līdzi attīstībai ES.

Kērtneras pavalsts vadītājs Jergs Haiders (ABP) teica, ka Austrijas valdība turpmāk "vairs tikpat nekritiski kā iepriekšējās valdības neakceptēs lietas, kas nāk no Briseles". Haiders teica, ka ES sankcijas esot beigušās tāpat kā "šaušana Hornbergerā". Tas esot bijis kliedzošs ES tiesību pārkāpums". Haiders paziņoja, ka sankcijas, kuru mērķis bija aizkavēt ABP piedalīšanos valdībā, nav sasniegušas mērķi. Tās pat esot vēl vairāk nostiprinājušas koalīciju ar ATP, izraisījušas valstī "lielu solidaritātes efektu" un veicinājušas patriotismu. Arī ABP raksturs neesot mainījies. Tā nebaidoties no novērošanas.

Taču esot "pamodušās" mazās ES dalībvalstis. Tagad struktūras vajadzēšot mainīt tā, lai "daži pašieceltie varenie nevarētu darīt pāri mazajām dalībvalstīm". Tāpēc Austrija neatteikšoties no vienbalsīguma principa ES lēmumu pieņemšanā. Esot vērts padomāt, vai Austrijā nesarīkot referendumu pirms ES paplašināšanas uz austrumiem.

Visas partijas uzsvēra, ka tagad valsts imidžs ārzemēs uzlabosies. Ārlietu ministrijā Eiropas jautājumos kompetentā Eva Novotnija teica, ka ne visas ES dalībvalstis nekavējoties atvērs durvis Austrijas diplomātiem. Pirmām kārtām par uzticības atgūšanu būs jācīnās Francijā un Beļģijā. "Tas varētu būt grūti arī Vācijā," teica Novotnija.

" Sūddeutsche Zeitung"

— 2000.09.14.

Volfgangs Simoničs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!