• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ārlietu ministri par sakarīgu ārpolitiku". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10930

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Dāņi nevar apturēt eiro"

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ārlietu ministri par sakarīgu ārpolitiku"

Evianā ES ārlietu ministri izteicās par efektīvu un sakarīgu Eiropas Savienības ārpolitiku. To, cik grūti tā ir realizējama praksē, parādīja komisāra Ferhoigena aicinājums Vācijā sarīkot referendumu par ES paplašināšanu. Komisijas prezidents Prodi un ministri no tā nekavējoties distancējās.

Informatīvajā tikšanās, kas notika nedēļas beigās, 15 ES dalībvalstu ārlietu ministri nodarbojās ar, pēc viņu domām, nepietiekami kvalitatīvo Eiropas Savienības uzstāšanos uz starptautiskās skatuves. Jau pirms vasaras pārtraukuma ārpolitikas komisārs Patens sūdzējās par ES ārpolitikas nepietiekamo efektivitāti. Augstais Kopējās ārējās un drošības politikas pārstāvis Havjērs Solana norādīja tiklab uz nepietiekamo viņa dienesta nodrošinājumu ar infrastruktūrām, kā arī uz neapmierinošo Briseles un 15 ES dalībvalstu ārpolitisko iniciatīvu koordināciju.

Francijas ārlietu ministrs Ibērs Vedrīns kā pašreizējais Padomes prezidents apstiprināja konstatētos trūkumus. Evianā ministri "pacēla motora vāku" un tuvāk aplūkoja neefektīvo mehāniku. Francijas prezidentūra saņēma uzdevumu no diganozēm izdarīt secinājumus un rudenī iepazīstināt ar terapijas priekšlikumiem. Tomēr Vedrīns norādīja uz sistēmas noteiktajām vājajām vietām, kuras spēcīgi ietekmē nacionālo kompetenču saglabāšana iepretī ES ārpolitikai. Viņš konstatēja, ka Briseles izstrādātā un koordinētā Savienības ārpolitika prasa ne tikai motora revīziju vien, bet pilnīgi jaunu motoru. Francijas prezidentūra deva cerības uz priekšlikumiem, kā izaugušās Savienības sistēmas ietvaros ar Ārlietu ministru padomes palīdzību varētu uzlabot stratēģiskās orientācijas priekšnoteikumus, kā arī optimizēt ārpolitisko lēmumu izstrādāšanas un realizēšanas procesu. Tomēr Vācijas ārlietu ministrs Fišers neslēpa pārliecību, ka ilgākā termiņā būs nepieciešama pilnīga atšķirīgās pieredzes, iespēju un ambīciju baroto nacionālo rezervju likvidēšana iepretī ES vadītajai ārpolitikai.

"Neue Zūrcher Zeitung"

— 2000.09.04.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!