• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1991.gada 18.janvāra sēdes stenogramma Vakara sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2005., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Beslanas teroraktā cietušo atpūtu Latvijā

Vēl šajā numurā

01.06.2005., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

1991.gada 18.janvāra sēdes stenogramma

Vakara sēdē

Sēdi vada Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

Priekšsēdētājs: Kolēģi, pirms mēs reģistrējamies, tiksim skaidrībā par attiecībām ar radio un televīziju. Ir priekšlikums – pieņemt savus lēmumus, īsi tos izdiskutējot, jo frakcijā ir diskutēts un komisijās jau ir diskutēts. Šeit izskanēja tāda doma, ka man vajadzētu īsi uzstāties televīzijā. To, protams, varētu ierakstīt arī radio. Un ir arī tāda doma, ka frakciju vadītājiem arī vajadzētu runāt. Un tāpēc diez vai vajag mums tieši translēt šo mūsu īso apspriešanu. Kādi ir priekšlikumi? Nevajag? Paldies. Jo varētu būt arī tāds viedoklis, ka svarīgi ir, lai izskanētu pieņemtais lēmums, nevis mūsu atšķirīgie viedokļi, kuri tādās situācijās ne vienmēr ir popularizējami.

Lūdzu reģistrēties. Mani ir pilnvarojis pacelt roku Daudišs. Ar jūsu atļauju. Lūdzu rezultātu: 89. Jūs par procedūru? Lūdzu.

Dz.Ābiķis: Nē, es par darba kārtību.

Priekšsēdētājs: Lūdzu.

Dz.Ābiķis: Kā zināms, mēs pirms dažām dienām pieņēmām Pilsoņu kongresa un Augstākās padomes kopīgu komunikē. Šodien man iedeva pilsoņu komitejas izplatītu dokumentu, kurā viņi kategoriski nosoda Augstākās padomes pieņemto sadarbības līgumu ar Krievijas Federāciju. Es uzskatu, ka šādā gadījumā, ja organizācija, ar kuru mēs esam pieņēmuši kopīgu komunikē par sadarbību, izplata šādus dokumentus, mums nekavējoties jāsagatavo lēmums šajā jautājumā un jālemj par turpmāko sadarbību.

Priekšsēdētājs: Paldies. Vārds deputātam Krūmiņam.

J.Krūmiņš: Es domāju, ka mums vajadzētu izteikt attieksmi pret nekorekto, neētisko un varbūt pat graujošo darbību – cilvēks, Latvijas nacionālais varonis, vēl nav apglabāts, bet viņa līķi nofotografē un ievieto pirmajā lappusē. Es brīnos gan par fotogrāfu, gan par avīzi, par tās redaktoru un par šo cilvēku politisko saprātu vispār. Es domāju, ka tā ir klaja necieņa pret latviešu tautu un tās varoņiem.

Priekšsēdētājs: Pirms es dodu kolēģim Biezajam vārdu, arī deputāts Bojārs ar visu somu dodas pie mikrofona. Godātie kolēģi, vienosimies par šādu taktiku: mums ir lēmums, apspriedīsim to un pieņemsim. No mums atbildi gaida arī televīzijā un radio. Un pēc tam labprāt izskatīsim visus jautājumus un, ja būs spēks, strādāsim visu nakti.

Es atvainojos, deputāt Biezais, lūdzu, pie pirmā mikrofona!

J.Biezais: Piekrītot priekšsēdētāja kungam un ārkārtīgi labi saprotot sašutumu un sāpes par šo te šķelšanos un visai neētisko rīcību, es tomēr lūgtu kolēģus šo jautājumu oficiāli nelemt.

Priekšsēdētājs: Lūdzu, deputāt Bojār!

J.Bojārs: Man ir priekšlikums – nekavējoties ķerties pie mums priekšā esošā dokumenta apspriešanas un noteikt iespējami īsu laiku apspriešanai, lai mēs neaizrautos ar garām runām, ne vairāk par 15 minūtēm. Dokuments ir vienkāršs, mēs frakcijā to izdiskutējām no viena gala līdz otram, dažādus variantus. Tātad maksimāli 15 minūtes. Man liekas, ka tas ir pilnīgi pietiekami.

Priekšsēdētājs: Kolēģi, lūdzu, balsosim par to, ka mēs vispirms izskatām to jautājumu, kura dēļ mēs visu pēcpusdienu šeit esam cīnījušies. Un tālāk tad risināsim visas tās problēmas, kuras radušās arī citos jautājumos. Vai atbalstāt manu priekšlikumu? Nav iebildumu? Tad nebalsojam.

Tātad apspriežam lēmuma projektu par vienotas valsts pašaizsardzības komisijas izveidošanu. Deputāt Bērz, lūdzu! Neviens neiebilda pret tām 15 minūtēm.

A.Bērzs: Man ir priekšlikums lēmuma projekta 5.punktu izteikt šādā redakcijā: “Latvijas Republikas Augstākās padomes pašaizsardzības štābu pakļaut valsts pašaizsardzības komisijai.” (Zālē klusi atbalsta saucieni.)

Priekšsēdētājs: Lūdzu, deputāt Kinna!

J.Kinna: Es atbalstu deputāta Bērza priekšlikumu. Ja kolēģiem būtu interesanti, es painformētu par situāciju, jo es tikko piedalījos štāba sēdē. Bet varbūt nevajag?

Priekšsēdētājs: Varbūt pēc tam. Ja es pareizi atceros, deputāts Endziņš cēla roku.

A.Endziņš: Ja mēs dodam citādā formulējumā, tad vajag paskatīties 13.janvāra lēmumu, jo šajā kontekstā piedāvātā redakcija tomēr nav īsti loģiska.

Priekšsēdētājs: Lūdzu, precizējiet savu viedokli.

A.Endziņš: Mans viedoklis ir tāds, ka 5.punkts jāatstāj tādā veidā, kādā tas ir.

Priekšsēdētājs: Paldies.

V.Seleckis: Par 5.punktu runājot, es piekrītu tam, ka jāatstāj tādā variantā, kādā tas ir, jo mums vajadzīgs viens centrs, nekādi divi centri nav vajadzīgi. Kaut arī mēs noteiktu pakļautības kārtību, dzīvē to īstenot, protams, būtu ļoti grūti. Tas visupirms.

Otrkārt, 3.punktu, manuprāt, vajadzētu papildināt ar termiņu– “uzdot Latvijas Republikas Ministru padomei līdz 1.februārim izveidot”, un tālāk kā tekstā. Vārdu sakot, minēt termiņu.

Priekšsēdētājs: Paldies. Acumirkli, runās deputāts Dinevičs un deputāts Geidāns, lai gan Geidāns bija pirmais.

J.Dinevičs: Cienījamie kolēģi, es negribu šeit analizēt juridiskās fineses, varbūt Endziņa kungam no juridiskā viedokļa var izrādīties taisnība, bet es uzskatu, ka frakcijas interesēs ir atbalstīt deputāta Bērza priekšlikumu.

Priekšsēdētājs: Vienu mirklīti, pagaidiet. Apsēdieties. Runās deputāts Simsons.

P.Simsons: Man nav nekādu priekšlikumu, man ir tikai jautājums attiecībā uz 5.punktu. Ja mēs to pieņemtu šādā redakcijā, vai tiešām tas nozīmētu, ka, lūk, šajā lēmumā uzskaitītās personas šovakar var iet mājās?

A.Endziņš: Varbūt atļaujiet man?

Priekšsēdētājs: Lūdzu.

A.Endziņš: Esiet tik laipni, cienītie deputāti, un izlasiet 2.punktu, kur ir teikts, ka komisijas lēmumu realizēšanu uzdot Ministru padomei, izmantojot līdzšinējās pašaizsardzības struktūras. Tātad šī esošā struktūra līdz ar to pakļaujas. Bet lēmums, kurā teikts, ka visa atbildība par to, kā tiek aizsargāta Augstākā padomes un tuvākā teritorija, tiek atcelts. Jo tas jau pāriet citai komisijai.

Priekšsēdētājs: Deputāt Ziediņ, lūdzu!

Z.Ziediņš: Mani interesē šā lēmuma spēkā stāšanās kārtība. Vai tas stājas spēkā ar pieņemšanas brīdi? Ar kādu termiņu – tas ir obligāti jāprecizē.

Priekšsēdētājs: Es saprotu tā: ja mēs neierakstām, tad tas stājas spēkā ar pieņemšanas brīdi.

Z.Ziediņš: Tas nav reglamentēts, priekšsēdētāj. Es atvainojos, bet tas ir jāieraksta.

Priekšsēdētājs: Labi, tad pierakstām klāt. Jūs tā ierosināt? Lūdzu, deputāt Geidān!

I.Geidāns: Cienījamie kolēģi! 5.punkts ir radies pēc tam, kad mēs bijām sanākuši kopā un izstrādājuši šo lēmuma redakciju. Es nezinu, kas to ir uzrakstījis un kas iekļāvis. Mēs tieši vienojāmies, ka šāda redakcija nedrīkst būt. Un tāpēc es kategoriski protestēju. Šis 5.punkts runā pretī 2., nevis sakrīt ar to. Un, ja jūs, cienījamais Endziņa kungs, uzskatāt, ka 2.punktā tas ir ietverts, tādā gadījumā 5.punkts vispār nedrīkst būt.

Priekšsēdētājs: Lūdzu.

A.Endziņš: Varbūt cienītais Geidāna kungs nebija zālē. Jo tad, kad tika nolasīts šis lēmuma projekts, balsoja arī par šā Augstākās padomes lēmuma atcelšanu, un tas tika iekļauts.

Priekšsēdētājs: Lūdzu, deputāt Simson!

P.Simsons: Man nav skaidra situācija, ja veco lēmumu likvidē, jo līdzšinējā pašaizsardzības struktūrā ietilpst tikai aizsardzības ministrs, visas pārējās personas neietilpst nekādā citā pašaizsardzības struktūrā, kura pastāvētu ārpus šā lēmuma.

Priekšsēdētājs: Lūdzu, pie otrā mikrofona.

E.Repše: Es nebiju frakcijas sēdē, jo arī piedalījos aizsardzības štāba sēdē. Augstākās padomes aizsardzības štābs savā darbībā ir pieļāvis vairākas kļūdas, bet jāteic, ka kļūdas pieļauj tie, kas dara, un viņi arī šīs kļūdas ir pamanījuši, un patiešām daudzas no tām viņi jau novērsuši un ieguvuši pieredzi. Šis štābs ir izveidojis gan nosprostojumus, un eksperti novērtēja, ka ļoti profesionāli izvietotas tās automašīnas. Šis štābs ir radījis medicīniskās aizsardzības sistēmu, šis štābs ir radījis arī ēdināšanas sistēmu un tātad līdz šim strādājis krietni, krietni virs nullēm.

Tikko es biju štāba sēdē. Šis štābs strādā ļoti nosvērti, mierīgi, ar atbildības sajūtu, no politiskā un arī no aizsardzības viedokļa raugoties. Viņiem ir ne vien informācija, bet ir jau izstrādāta informācijas filtrēšanas sistēma, dezinformācijas atsijāšana. Vārdu sakot, es gribētu uzsvērt, ka tā ir vienīgā struktūra, kas mums šobrīd pastāv. Tāpēc es kategoriski gribētu protestēt pret jebkuru lēmumu, lēmuma punktu, kas nozīmētu šā štāba atlaišanu vai tā pilnvaru ierobežošanu. Jo sevišķi līdz tam brīdim, kamēr kāds no tiem vīriem, kurš grib uzņemties atbildību, nevar nostāties mums priekšā un nolasīt savu konstruktīvu programmu, ko viņš būvēs un kā viņš organizēs. Es nevienu neapvainoju, bet izvirzu prasību, lai tas, kurš vadīs šo aizsardzību Latvijas mērogā, kurš tagad uzņemsies šīs pilnvaras, uzstātos ar savu programmu, kura izrādītos pārāka par to programmu, kas ir štābam, un par štāba izdarīto darbu. Līdz tam brīdim mēs vispār nevaram šādu dokumentu izskatīt. Ja mēs izveidosim šādu augstāku komiteju, tā atkal būs aizņemtu cilvēku komiteja, kuriem vispār būs problēma sapulcēties. Es aicinātu būt ļoti uzmanīgiem un nesteigties. Štābs darbojas, un es vēlreiz saku, darbojas nosvērti un labi, ar jau apgūtu pieredzi.

Priekšsēdētājs: Es tomēr vēlreiz aicinu frakcijas vadītāju izteikt savu viedokli. Repšes kungs tika aicināts no rīta, un viņš nevarēja ierasties pa visu frakcijas sēdes laiku. Un tagad jūs gribat pārsvītrot visu frakcijas darbu un nostādīt sevi virs, virs, virs...

Vārds frakcijas vadītājam, un tad mēs balsosim. Jo tad jau nevajadzēja šeit visu dienu sēdēt, vajadzēja sameklēt Repšes kungu, un viss būs kārtībā.

No zāles: Vai es drīkstētu?

Priekšsēdētājs: Nē, vispirms vārds frakcijas vadītājam.

J.Dinevičs: Cienījamie kolēģi! Endziņa kungs savu priekšlikumu noņem. 5.punkts paliek Bērza redakcijā. Frakcija ir vienojusies, un es domāju, ka mēs varam balsot.

Priekšsēdētājs: Paldies. Balsojam. Lūdzu, reģistrējieties.

A.Bērzs: Latvijas Republikas Augstākās padomes aizsardzības štābu pakļaut valsts pašaizsardzības komisijai – šim jaunizveidotajam augstākajam valsts aizsardzības orgānam. Loģiski, ne?

Priekšsēdētājs: Lūdzu, balsosim par šo lēmumu kopumā. Jūs pieprasāt reģistrāciju? Viņš ir! Jūs redzat, es neredzu. Protams, es skatos uz jums, un jūs uz mani. 5.punktu nolasīja deputāts Bērzs. Punktu jūs dzirdējāt. Deputāts Seleckis, ja es pareizi atceros, ieteica 3.punktu papildināt ar termiņu – līdz 1.februārim. 6.punkts. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi. To mums ieteica deputāts Ziediņš. Lūdzu, balsosim par tādu lēmuma projektu. Izsakiet savu attieksmi. Lūdzu rezultātu: par – 85, pret – nav, atturas – 3. Lēmums ir pieņemts.

Kolēģi, kādi ir priekšlikumi par pārējo jautājumu apspriešanu? Es gan kā sēdes vadītājs, gan kā Augstākās padomes priekšsēdētājs no sirds sveicu gan neatkarīgos deputātus, kuri ir ieradušies uz sēdi, gan arī pretējās frakcijas deputātus, kurus es te redzēju. Tas ir ļoti labi. Bet, ja mēs to jautājumu gribam izskatīt, kurš tika izvirzīts, tad, kā es sapratu, Dineviča kungs frakcijas vārdā tomēr lūdz to vispirms izdebatēt frakcijā. Vai es pareizi esmu sapratis? Es saprotu, ka attieksme pret dažādiem sabiedriski politisko, sabiedrisko vai citu organizāciju paziņojumiem ir dažāda.

J.Dinevičs: Kolēģi, es patiesi uzskatu, ka to vajag vispirms izdiskutēt frakcijā, pirms priekšlikumu izskatīt plenārsēdē. Es lūgtu kolēģus atbalstīt viedokli, ka vispirms mēs skatām frakcijā. Paldies. Problēmu nav.

Priekšsēdētājs: Lūdzu.

J.Krūmiņš: Šis jautājums jau nav jāizskata tieši šodien. Es principā esmu sašutis par paziņojumu.

Priekšsēdētājs: Paldies. Citu jautājumu mums nav. Man mazliet jāsagatavojas, lai varētu jūs informēt par mūsu turpmāko darbu. Plenārsēde mums sāksies saskaņā ar parasto darba grafiku. Bet kādā veidā mēs darbosimies tālāk šīs dienas – par to acīmredzot ir jādiskutē, un es gribētu lūgt Dineviča kunga domas.

J.Dinevičs: Gorbunova kungs! Mēs frakcijas sēdē diskutējām, kādā veidā varētu darboties. Rīt pulksten 11.00 mēs pulcējamies, lai dotos uz bērēm. Bet pirms tam varbūt būtu mērķtiecīgi aizsākt plenārsēdi, kā mēs parasti esam darījuši, jo iespējams, ka mums būs daudz viesu no dažādām pasaules malām, kuri gribētu mūs plenārsēdē ar kādu īsu uzrunu sveikt.

Priekšsēdētājs: Tad gandrīz vai vajadzētu sākt pulksten 10.00. Vai jautājumu nav? Lūdzu, Škapara kungs!

J.Škapars: Gribu visiem atgādināt, ka rīt pulksten 9.00 mēs esam pulcinājuši padomju priekšsēdētājus. Es domāju, ka viņi varētu sanākt šeit pat blakus zālē. Rīt piedalīsies arī Augstākās padomes priekšsēdētājs, Ministru padomes priekšsēdētājs un frakcijas vadītājs, lai iepazīstinātu ar situāciju republikā un lai kopīgi pārrunātu situāciju rajonos.

Priekšsēdētājs: Godmaņa kungs ir brīdināts. Viņš būs. Paldies. Plenārsēdi atsākam pulksten 10.00. Ja frakcijai ir paredzēti kādi pasākumi, tad var sanākt kopā.

(Sēdes stenogrammas beigas)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!