• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dāņi nevar apturēt eiro". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2000., Nr. 329/330 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Divas kandidātes uzmundrināja"

Vēl šajā numurā

21.09.2000., Nr. 329/330

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dāņi nevar apturēt eiro"

Ja dāņi pēc trim nedēļām nobalsos par iestāšanos Valūtas savienībā, viņu votums izraisīs lielu interesi arī ārzemēs. Tas būs kā Eiropas Savienības stāvokļa tests.

Dāņu "nē" eiro nebūs tādas tiešas konsekvences kā 1992. gadā, kad dāņi noraidīja Māstrihtas līgumu. Toreiz Kopenhāgenas pretestības dēļ neveiksme draudēja ES reformām kopumā; Savienības līgums var stāties spēkā tikai tad, ja par to nobalso visas dalībvalstis. Pārējām valstīm toreiz vajadzēja dāņiem piešķirt izņēmuma noteikumus, kas viņiem tomēr ļāva iestāties.

Šoreiz ir citādi. Eiro nāks, vai dāņi to vēlas, vai nē. Protams, ka atsevišķi "nē" kustības propagandisti mēģina attēlot scenāriju, ka dāņu votums pret eiro domubiedriem Vācijā varētu dot tādu pacēlumu, ka viņi varētu sagraut Valūtas savienību, pirms vēl apgrozībā nonāk pirmās eiro monētas. Taču to pat visniknākie eiro pretinieki neuzskata par reālu. Daudzi uzskata, ka tādam dāņu "nē", kam nav lielu starptautisko seku, ir vieglāk atrast piekritējus.

Arī šoreiz referendumam ir signāla ietekme, kas sniedzas tālu aiz Dānijas robežām. Kopējā valūta visur ir ieviesta, neprasot vēlētājiem. Tāpēc dāņu "nē" arī citās valstīs eiro pretiniekiem būs iegansts apšaubīt šī lēmuma leģitimitāti. Savukārt "jā" būtu prestiža ieguvums saticinātajam eiro.

Dāņu lēmums tiešas sekas atstās uz valstīm, kuras arī pašreiz nav pievienojušās eiro. Galvenokārt Zviedrijā. Arī tur sociāldemokrātiskā valdība ir paziņojusi par referendumu. Ja dāņi teiks "jā", tad arī zviedri pēc gada var tikt aicināti pie vēlēšanu urnām. 2001. gada pirmā puse Zviedrijas ES preizdentūras dēļ tam nav piemērota. Taču tad, ja tā būs veiksmīga, eiro votumam ceļā nekas vairs nestāvēs. Taču noskaņojums iedzīvotāju vidū ir negatīvs, tāpēc visu nometņu politiķi ir vienisprātis, ka "nē" Dānijā varētu referendumu par eiro Zviedrijā aizkavēt par vairākiem gadiem.

Arī britu eiro pretinieki cer uz pacēlumu dāņu "nē" rezultātā. Konservatīvie pat finansiāli atbalsta dāņu "nē" kampaņu, un britu politiķi aicina teikt nē "to miljonu eiropiešu vietā, kuriem netiek jautāts". Pēc dāņu "nē" britu iestāšanās Valūtas savienībā tiktu atlikta uz vēl ilgāku laiku.

Norvēģijā, kur vēlētāji 1994. gadā neakceptēja iestāšanos ES, palēnām atkal tiek atsāktas debates par iestāšanos. Ja kaimiņvalsts referendumā teiktu "nē", tās drīz vien atkal beigtos. Ar bažām uz dāņu strīdu par eiro raugās kandidātvalstis. "Dānija ir viena no svarīgākajām mūsu atbalstītājām," saka Igaunijas prezidents Marts Lārs. "Nē mazinātu Dānijas ietekmi Eiropā, un tas būtu slikti Baltijas valstīm."

"Frankfurter Rundschau"

— 2000.09.06.

Haness Gamilšegs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!