• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārstiem jārāda paraugs, negandējot veselību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2005., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pludmalēs gādā par atpūtnieku drošību

Vēl šajā numurā

01.06.2005., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārstiem jārāda paraugs, negandējot veselību

“Cigaretes ir vienīgais legālais produkts, kas pakāpeniski nogalina gandrīz pusi no tā lietotājiem, tāpēc no tabakas izstrādājumu izraisītajām sekām Latvijā gadā mirst 4000 cilvēku, bet visā Eiropas Savienībā – 650 000,” – ar šādiem šokējošiem skaitļiem 31.maijā “Dienu bez tabakas” atklāja Dr. Iveta Pudule, Latvijas Pretsmēķēšanas koalīcijas priekšsēdētāja.

PIPE.PNG (104241 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Dr. Jānis Caunītis, Pasaules veselības organizācijas (PVO) partneris Latvijā, pavēstīja, ka Latvija šā gada 11.maijā pievienojusies starptautiskajai tabakas izstrādājumu kontroles konvencijai un jau izpētīts, kādi ir mūsu valsts tautsaimniecībai no tabakas radītie ekonomiskie zaudējumi – 1,4 procenti no visa iekšzemes kopprodukta.
Dr. Aiga Rurāne, PVO Latvijas pārstāvniecības vadītāja, aicināja visus mediķus ieņemt stingrāku pozīciju pret tabakas kaitējumu veselībai, jo ārsti iegūst uzticības avansu no sabiedrības, tāpēc individuālās pacientu konsultācijās viņiem būtu aktīvāk jāmudina atmest smēķēšanu, kas atbilst 2004.gada janvārī Ženēvā pieņemtajam ārstu praktiskās rīcības kodeksam.
“Smēķējoši ārsti ir nekulturāli, ja viņiem jālikvidē tās postošās sekas, ko radījis pacientu neveselīgais dzīvesveids,” – tik skarbi izteicās Dr. Viesturs Boka, Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētājs. V.Boka par kuriozu un nepiedodamu uzskata normatīvo aktu, kas liek slimnīcās iekārtot atsevišķas palātas tieši smēķētāju ērtībām, par ko vēstulē tiks informēts Ministru prezidents Aigars Kalvītis. “Stacionāros smēķējošie pacienti būtu jāsoda ar lielākām pacientu iemaksām, bet visām ārstniecības iestādēm īsā laikā jākļūst par no nikotīna brīvām teritorijām, par to pēc mēneša runāsim Ārstu biedrības gadskārtējā kongresā,” sola V.Boka.
Informējot par likumdošanas novitātēm, Dr. Astrīda Stirna, Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas priekšsēdētājas vietniece, lepojās ar pērn izstrādāto Valsts programmu tabakas izstrādājumu patēriņa ierobežošanai laika posmam līdz 2010.gadam, kas vēl nav līdz galam apstiprināta, tomēr ministrijas to ieviešot savas kompetences ietvaros un tās realizēšanai 2006.gadā gaidāms īpašs finansējums no valsts budžeta.
“Jau no šā gada 1.augusta būs aizliegts reklamēt tabakas izstrādājumus visos drukātos izdevumos un internetā, kā arī cigarešu ražotāji nedrīkstēs apmaksāt radioraidījumus, šādas reklāmas nedrīkstēs izvietot uz māju sienām, afišu stabiem, kultūras un izklaides pasākumos, kā arī tiks noliegta jebkāda sponsorēšanas darbība. Tāpat no 2006.gada 1.jūlija sabiedriskās ēdināšanas objektos būs jānodala atsevišķas telpas smēķētājiem, lai pasargātu gan apmeklētājus, gan apkalpojošo personālu, jo Latvija ir ceļā uz pilnīgu smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās kā Īrijā, Maltā, Itālijā un Somijā,” pavēstīja A.Stirna. Ja Ministru kabinets pagūs pieņemt attiecīgus normatīvos dokumentus, jau 2006.gada beigās vai 2007.gada sākumā uz cigarešu paciņām varētu parādīties krāsaini attēli, kas ar šausmu filmu cienīgiem tēliem atturēs no kārtējās “zārka naglas” pamēģināšanas.
Lai vājinātu tabakas industrijas lobija spēku, no Smēķēšanas ierobežošanas komisijas drīzumā tiks atstumti tabakas rūpnieku pārstāvji, tajā no jauna iekļaujot Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas speciālistus, kā arī nevalstisko organizāciju darbiniekus.

Arvīds Deģis

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!