• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aviobiļetes apliks ar jaunu nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2005., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cerībā uz mūsu zinātnes attīstību

Vēl šajā numurā

01.06.2005., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aviobiļetes apliks ar jaunu nodokli

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri vienojušies par jaunu brīvprātīgu nodokli, ar kuru nākotnē varētu aplikt aviobiļetes. Iegūtā nauda tiks izmantota, lai atbalstītu pasaules nabadzīgākās valstis, ziņo “EUobserver”.

LIDMASINA.PNG (77575 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Tā kā jauna nodokļa ieviešana ir strīdīgs jautājums, kurā dalībvalstīm ir pretēji viedokļi, ES valstu ministri nespēja vienoties par obligātu nodokli. Dokumentā, kas tika sagatavots pirms ministru tikšanās 14.maijā, piedāvātais obligātais nodoklis bija desmit eiru. Par šo summu palielinātos katras aviobiļetes cena, ja lidojums notiktu ES robežās. Lidojumiem, kuru galamērķis ir ārpus ES, piedāvātais nodoklis bija 30 eiru. Aviobiļešu aplikšana ar šādiem nodokļiem gadā radītu aptuveni sešu miljardu eiru ienākumu.
Pret šādu nodokli iebilda gan tās valstis, kas neatbalsta nekāda veida kopīgus nodokļus ES, gan arī valstis, kuru ienākumi lielā mērā ir atkarīgi no tūrisma. Piemēram, Īrijas finanšu ministrs norādīja uz to, ka šāds nodoklis varētu nozīmīgi palielināt zemo izmaksu aviokompāniju biļešu cenas, kas Īrijai nav pieņemami.
Pret nodokli iebilda arī Somija, Zviedrija, Itālija un liela daļa jauno ES dalībvalstu, kā arī Grieķija, kas ir viena no populārākajām ES tūrisma valstīm. “Šāds nodoklis būtu kā sods nabadzīgākajām ES valstīm. Tas nav pareizais veids, kā palīdzēt attīstības valstīm,” uzsvēra Grieķijas finanšu ministrs.
Kopumā šobrīd tikai piecas vai sešas ES valstis ir gatavas ieviest brīvprātīgo nodokli, ziņo laikraksts “EU Reporter”. Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, kurš vadīja ES finanšu ministru sanāksmi, norāda, ka nodokļa ieviešana ir brīvprātīga, bet citas dalībvalstis drīzumā var sekot nodokļa ieviesēju piemēram. Iespējams, ka nākotnē aviobiļešu nodoklis tiks padarīts par obligātu visās ES dalībvalstīs.
Šobrīd dalībvalstis var izlemt, vai to ieviest, kā arī ļaut pašiem ceļotājiem izvēlēties, vai maksāt papildu nodokli. Francijas finanšu ministrs uzsvēra, ka šobrīd dalībvalstis nav vienojušās par nodokļa lielumu, bet tas varētu būt aptuveni trīs eiras.
Aviobiļešu nodoklis tiks izmantots kā papildu avots, lai finansētu palīdzību attīstības valstīm. Šis nodoklis nesamazinās pašreizējos ES valstu palīdzības maksājumus no to budžetiem, kuru mērķis ir līdz 2015.gadam sasniegt tūkstošgades attīstības galveno mērķi – nabadzības samazināšanu pasaulē.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!