Rīgā 2005.gada 31.maijā (prot. Nr.32 8.§)
10.1daļu, 20.panta pirmās daļas 9.punktu un 20.panta otro daļu
un Reklāmas likuma 7.panta otro daļu
3.1. maisījumi, kas pilnībā apmierina pirmo četru līdz sešu mēnešu vecuma zīdaiņu uztura prasības;
3.2. maisījumi, kas paredzēti zīdaiņiem no četru mēnešu vecuma un veido galveno šķidruma daļu šī vecuma zīdaiņu uzturā.
11.1. šo noteikumu 5.pielikuma 1.tabulā minēto pesticīdu atlieku daudzums nepārsniedz analītiskās metodes kvantitatīvās noteikšanas robežu 0,003 mg/kg;
11.2. šo noteikumu 5.pielikuma 2.tabulā minēto pesticīdu atlieku daudzums nepārsniedz 0,003 mg/kg.
19.1. produkta enerģētisko vērtību kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku daudzumu (izteiktu skaitļos) 100 mililitros lietošanai sagatavota produkta;
19.2. katra šo noteikumu 1. vai 2.pielikumā minētā vitamīna un katras minerālvielas vidējo daudzumu (izteiktu skaitļos), kā arī (ja tie ir pievienoti) holīna, inozīta, karnitīna un taurīna daudzumu (izteiktu skaitļos) 100 mililitros lietošanai sagatavota produkta;
19.3. produkta sagatavošanas pamācību un brīdinājumu par bīstamību veselībai, ja tas sagatavots nepareizi.
21.1. informāciju par produkta piemērotību zīdaiņa barošanai no dzimšanas, ja zīdaini nav iespējams barot ar mātes pienu;
21.2. informāciju par dzelzs papildu uzņemšanas nepieciešamību zīdaiņiem, kas vecāki par četriem mēnešiem, ja viņus baro ar šo maisījumu un tas nesatur pievienotu dzelzi;
21.3. vārdus "Svarīga norāde" (izceltā drukā), kuriem seko:
21.3.1. norāde par zīdīšanas pārākumu un par mātes pienu kā vislabāko zīdaiņa uzturu, kas pasargā zīdaini no veselības traucējumiem;
21.3.2. norāde par produkta lietošanu tikai saskaņā ar ārstniecības personas ieteikumu.
25.1. uz mātes piena aizstājēju noformējumu, iesaiņojumu un izmantotajiem iesaiņojuma materiāliem, kā arī uz izvietojumu un uz apkārtni, kurā produkts izvietots;
25.2. uz mātes piena aizstājēju reklāmu.
30.1. zīdīšanas labums un pārākums par barošanu ar mātes piena aizstājējiem;
30.2. mātes uzturs, gatavojoties zīdīšanai, un zīdīšanas paildzināšana;
30.3. daļējas barošanas ar mātes piena aizstājēju iespējamā negatīvā ietekme uz zīdīšanu;
30.4. grūtības atsākt zīdīšanu pēc pārtraukuma;
30.5. rūpnieciski ražotu vai mājās pagatavotu maisījumu pareiza lietošana.
1) Padomes 1989.gada 13.jūnija Direktīvas 89/398/EEK par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz īpašas diētas pārtikas produktiem, kas papildināta ar Eiropas Parlamenta un Padomes 1996.gada 19.decembra Direktīvu 96/84/EK, 1999.gada 7.jūnija Direktīvu 1999/41/EK un 1999.gada 7.jūnija Direktīvu 1999/50/EK;
2) Komisijas 1991.gada 14.maija Direktīvas 91/321/EEK par mātes piena aizstājējiem zīdaiņiem un maziem bērniem, tās grozījumiem ar 1996.gada 16.februāra Direktīvu 96/4/EK un 1999.gada 25.maija Direktīvu 1999/50/EK, un 2003.gada 10.februāra Direktīvu 2003/14/EK;
3) Komisijas 1992.gada 18.jūnija Direktīvas 92/52/EEK par mākslīgā piena maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgā piena maisījumiem maziem bērniem, kas paredzēti eksportam uz trešajām valstīm.
Veselības ministrs G.Bērziņš
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Maisījuma enerģētiskā vērtība un sastāvdaļas, mērvienības |
Minimālais daudzums |
Maksimālais daudzums |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Enerģētiskā vērtība, kJ/100 ml (kcal/100 ml) |
250 (60) |
315 (75) |
2. |
Olbaltumvielas:2, 3 |
||
2.1. |
no govs piena olbaltumvielām ražotā maisījumā, g/100 kJ (g/100 kcal) |
0,45 (1,8)4 |
0,7 (3)4 |
2.2. |
no olbaltumvielu daļējiem hidrolizātiem ražotā maisījumā, g/100 kJ (g/100 kcal): |
0,56 (2,25)4, 5 |
0,7 (3)4, 5 |
2.2.1. |
taurīns, µmoli/100 kJ (µmoli/100 kcal) |
10 (42) |
|
2.2.2. |
L-karnitīns, µmoli/100 kJ (µmoli/100 kcal) |
1,8 (7,5) |
- |
2.3. |
tikai no sojas izdalītām olbaltumvielām vai no tām kopā ar govs piena olbaltumvielām ražotā maisījumā, g/100 kJ (g/100 kcal) |
0,56 (2,56)6 |
0,7 (3)6 |
2.3.1. |
L-karnitīns, µmoli/100 kJ (µmoli/100 kcal) |
1,8 (7,5) |
- |
2.3.2. |
ķīmiskais indekss7 |
80 % no salīdzināmās olbaltumvielas8 |
- |
3. |
Tauki, g/100 kJ (g/100 kcal)9: |
1,05 (4,4) |
1,5 (6,5) |
3.1. |
laurīnskābe |
- |
15 % no kopējā tauku daudzuma |
3.2. |
miristīnskābe |
- |
15 % no kopējā tauku daudzuma |
3.3. |
linolskābe (glicerīdu, t.i., linoleātu formā), mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
70 (300) |
285 (1200) |
3.4. |
alfa-linolēnskābe, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
12 (50) |
- |
3.5. |
linolskābes-alfa-linolēnskābes attiecība |
5 |
15 |
3.6. |
trans-taukskābes |
- |
4 % no kopējā tauku daudzuma |
3.7. |
erukskābe |
- |
1 % no kopējā tauku daudzuma |
3.8. |
drīkst pievienot garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes (C20, C22): |
||
3.8.1. |
ω-3 |
- |
1 % no kopējā tauku daudzuma |
3.8.2. |
ω-6 |
- |
2 % no kopējā tauku daudzuma |
3.8.3. |
arahidonskābe |
- |
1 % no kopējā tauku daudzuma |
3.8.4. |
eikozānpentaēnskābes (C20:5, ω-3) saturs nedrīkst pārsniegt dokozaheksaēnskābes (C22:6, ω-3) saturu |
||
4. |
Ogļhidrāti (tikai laktoze, maltoze, saharoze, maltodekstrīni, glikozes sīrups, sausais glikozes sīrups, termiski neapstrādāta ciete, dabīgi brīva no lipekļa, želatinizēta ciete, dabīgi brīva no lipekļa), g/100 kJ (g/100 kcal): |
1,7 (7) |
3,4 (14) |
4.1. |
laktoze |
0,85 (3,5)10 |
- |
4.2. |
saharoze |
- |
20 % no kopējā ogļhidrātu daudzuma |
4.3. |
termiski neapstrādāta ciete un/vai želatinizēta ciete, g/100 ml |
- |
2; |
5. |
Minerālvielas: |
||
5.1. |
no govs piena olbaltumvielām ražotā maisījumā: |
||
5.1.1. |
nātrijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
5 (20) |
14 (60) |
5.1.2. |
kālijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
15 (60) |
35 (145) |
5.1.3. |
hlorīdi, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
12 (50) |
29 (125) |
5.1.4. |
kalcijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
12 (50) |
- |
5.1.5. |
fosfors, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
6 (25) |
22 (90) |
5.1.6. |
magnijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
1,2 (5) |
3,6 (15) |
5.1.7. |
dzelzs11, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
0,12 (0,5) |
0,36 (1,5) |
5.1.8. |
cinks, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
0,12 (0,5) |
0,36 (1,5) |
5.1.9. |
varš, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
4,8 (20) |
19 (80) |
5.1.10. |
jods, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
1,2 (5) |
- |
5.1.11. |
selēns12, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
- |
0,7 (3) |
5.1.12. |
kalcija un fosfora attiecība |
1,2 |
2,0 |
5.2. |
tikai no sojas izdalītām olbaltumvielām vai no tām kopā ar govs piena olbaltumvielām ražotā maisījumā, mg/100 kJ (mg/100 kcal): |
||
5.2.1. |
nātrijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
5 (20) |
14 (60) |
5.2.2. |
kālijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
15 (60) |
35 (145) |
5.2.3. |
hlorīdi, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
12 (50) |
29 (125) |
5.2.4. |
kalcijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
12 (50) |
- |
5.2.5. |
fosfors, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
6 (25) |
22 (90) |
5.2.6. |
magnijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
1,2 (5) |
3,6 (15) |
5.2.7. |
dzelzs11, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
0,25 (1) |
0,5 (2) |
5.2.8. |
cinks, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
0,18 (0,75) |
0,6 (2,4) |
5.2.9. |
varš, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
4,8 (20) |
19 (80) |
5.2.10. |
jods, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
1,2 (5) |
- |
5.2.11. |
selēns12, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
- |
0,7 (3) |
5.2.12. |
kalcija un fosfora attiecība |
1,2 |
2,0 |
6. |
Vitamīni: |
||
6.1. |
A vitamīns, µg RE/100 kJ (µg RE/100 kcal)13 |
14 (60) |
43 (180) |
6.2. |
D vitamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal)14 |
0,25 (1) |
0,65 (2,5) |
6.3. |
tiamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
10 (40) |
- |
6.4. |
riboflavīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
14 (60) |
- |
6.5. |
niacīns, mg NE/100 kJ (mg NE/100 kcal)15 |
0,2 (0,8) |
- |
6.6. |
pantotēnskābe, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
70 (300) |
- |
6.7. |
B6 vitamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
9 (35) |
- |
6.8. |
biotīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
0,4 (1,5) |
- |
6.9. |
folskābe, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
1 (4) |
- |
6.10. |
B12 vitamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
0,025 (0,1) |
- |
6.11. |
C vitamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
1,9 (8) |
- |
6.12. |
K vitamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) |
1 (4) |
- |
6.13. |
E vitamīns, mg α-TE/g polinepiesātināto taukskābju, rēķinot pēc linolskābes, vai mg α-TE/100 kJ (mg α-TE/100 kcal)16 |
0,5 vai 0,1 (0,5) |
- |
7. |
Nukleotīdi, kopējais daudzums, mg/100 kJ (mg/100 kcal), tai skaitā: |
- |
1,2 (5) |
7.1. |
citidīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,60 (2,50) |
7.2. |
uridīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,42 (1,75) |
7.3. |
adenozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,36 (1,50) |
7.4. |
guanozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,12 (0,50) |
7.5. |
inozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,24 (1,0) |
Piezīmes.
1 Sastāvs norādīts lietošanai gatavā produktā, kas sagatavots pēc ražotāja norādījumiem.
2 Olbaltumvielu saturs = slāpekļa saturs x 6,38 (govs piena olbaltumvielām) vai slāpekļa saturs x 6,25 (no sojas izdalītām olbaltumvielām un olbaltumvielu daļējiem hidrolizātiem).
3 Aminoskābju pievienošana maisījumam atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.
4 Lai maisījumam būtu mātes pienam atbilstoša enerģētiskā vērtība, tam jāsatur katras neaizstājamās un daļēji neaizstājamās aminoskābes17 izmantojamais daudzums, kas nav mazāks par to, ko satur salīdzināmā olbaltumviela (mātes piena olbaltumvielas)8; aprēķinos ir atļauts cistīna un metionīna daudzumu saskaitīt kopā.
5 Olbaltumvielu lietderības koeficients (protein efficiency ratio PER) un kopējā olbaltumvielu izmantojamība (net protein utilization NPU) ir ne mazāka par attiecīgajiem kazeīna rādītājiem.
6 Lai maisījumam būtu mātes pienam atbilstoša enerģētiskā vērtība, tam jāsatur metionīna izmantojamais daudzums, kas nav mazāks par to, ko satur salīdzināmā olbaltumviela (mātes piena olbaltumvielas)8.
7 Ķīmiskais indekss — vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā.
8 Salīdzināmo olbaltumvielu (kazeīna un mātes piena olbaltumvielu) aminoskābju saturs:
Nr. p.k. |
Aminoskābes |
Kazeīns, g/100 g olbaltumvielu |
Mātes piena olbaltumvielas, g/100 g olbaltumvielu |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Arginīns |
3,7 |
3,8 |
2. |
Cistīns |
0,3 |
1,3 |
3. |
Histidīns |
2,9 |
2,5 |
4. |
Izoleicīns |
5,4 |
4,0 |
5. |
Leicīns |
9,5 |
8,5 |
6. |
Lizīns |
8,1 |
6,7 |
7. |
Metionīns |
2,8 |
1,6 |
8. |
Fenilalanīns |
5,2 |
3,4 |
9. |
Treonīns |
4,7 |
4,4 |
10. |
Triptofāns |
1,6 |
1,7 |
11. |
Tirozīns |
5,8 |
3,2 |
12. |
Valīns |
6,7 |
4,5 |
9 Aizliegta sezama sēklu eļļas un kokvilnas sēklu eļļas izmantošana.
10 Neattiecas uz maisījumu, kurā sojas olbaltumvielu saturs pārsniedz 50% no kopējā olbaltumvielu satura.
11 Ierobežojums attiecināms uz maisījumu ar papildus pievienotu dzelzi.
12 Ierobežojums attiecināms uz maisījumu ar papildus pievienotu selēnu.
13 RE — visu trans-retinolu ekvivalents.
14 Holekalciferola veidā, kura 10 µg = 400 SV D vitamīna.
15 NE - niacīna ekvivalents, t.i., mg nikotīnskābes + mg triptofāna/60.
16 α-TE = d- α-tokoferola ekvivalents.
17 Neaizstājamo un daļēji neaizstājamo aminoskābju saturs mātes pienā:
Nr. p.k. |
Aminoskābes |
mg/100 kJ |
mg/100 kcal |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Arginīns |
16 |
69 |
2. |
Cistīns |
6 |
24 |
3. |
Histidīns |
11 |
45 |
4. |
Izoleicīns |
17 |
72 |
5. |
Leicīns |
37 |
156 |
6. |
Lizīns |
29 |
122 |
7. |
Metionīns |
7 |
29 |
8. |
Fenilalanīns |
15 |
62 |
9. |
Treonīns |
19 |
80 |
10. |
Triptofāns |
7 |
30 |
11. |
Tirozīns |
14 |
59 |
12. |
Valīns |
19 |
80 |
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Maisījuma enerģētiskā vērtība un sastāvdaļas, mērvienības |
Minimālais daudzums |
Maksimālais daudzums |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Enerģētiskā vērtība, kJ/100 ml (kcal/100 ml) |
250 (60) |
335 (80) |
2. |
Olbaltumvielas2, 3, 4, g/100 kJ (g/100 kcal): |
0,5 (2,25)5 |
1 (4,5)5 |
2.1. |
ķīmiskais indekss6 |
80 % no salīdzināmās olbaltumvielas (kazeīns vai mātes piena olbaltumvielas)7 |
- |
3. |
Tauki, g/100 kJ (g/100 kcal)8: |
0,8 (3,3) |
1,5 (6,5) |
3.1. |
laurīnskābe |
- |
15 % no kopējā tauku daudzuma |
3.2. |
miristīnskābe |
- |
15 % no kopējā tauku daudzuma |
3.3. |
linolskābe (glicerīdu, t.i., linolātu veidā) |
70 (300)9 |
- |
3.4. |
trans-taukskābes |
- |
4 % no kopējā tauku daudzuma |
3.5. |
erukskābe |
- |
1 % no kopējā tauku daudzuma |
4. |
Ogļhidrāti, g/100 kJ (g/100 kcal)10: |
1,7 (7) |
3,4 (14) |
4.1. |
laktoze |
0,45 (18)11 |
- |
4.2. |
saharoze, fruktoze, medus |
- |
atsevišķi vai kopā 20 % no kopējā ogļhidrātu daudzuma |
5. |
Minerālvielas: |
||
5.1. |
dzelzs, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
0,25 (1) |
0,5 (2) |
5.2. |
jods, μg/100 kJ (μg/100 kcal) |
1,2 (5) |
- |
5.3. |
cinks, mg/100 kJ (mg/100 kcal): |
||
5.3.1. |
no govs piena ražotā maisījumā |
0,12 (0,5) |
- |
5.3.2. |
tikai no sojas izdalītām olbaltumvielām vai no tām kopā ar govs piena olbaltumvielām ražotā maisījumā |
0,18 (0,75) |
- |
5.4. |
citas minerālvielas |
atbilstoši govs piena minerālvielu saturam12 |
|
5.5. |
kalcija un fosfora attiecība |
- |
2,0 |
6. |
Vitamīni: |
||
6.1. |
A vitamīns, μg RE/100 kJ (μg RE/100 kcal)13 |
14 (60) |
43 (180) |
6.2. |
D vitamīns, μg/100 kJ (μg/100 kcal)14 |
0,25 (1) |
0,75 (3) |
6.3. |
C vitamīns, μg/100 kJ (μg/100 kcal) |
1,9 (8) |
- |
6.4. |
E vitamīns, mg α-TE /g polinepiesātināto taukskābju, rēķinot pēc linolskābes, vai mg α-TE /100 kJ (mg α-TE/100 kcal)15 |
0,5 vai 0,1 (0,5) |
- |
7. |
Nukleotīdi, kopējais daudzums, mg/100 kJ (mg/100 kcal), tai skaitā: |
- |
1,2 (5) |
7.1. |
citidīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,60 (2,50) |
7.2. |
uridīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,42 (1,75) |
7.3. |
adenozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,36 (1,50) |
7.4. |
guanozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,12 (0,50) |
7.5. |
inozīna 5'-monofosfāts, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
- |
0,24 (1,0) |
Piezīmes.
1 Sastāvs norādīts lietošanai gatavā produktā, kas sagatavots pēc ražotāja norādījumiem.
2 Olbaltumvielu saturs = slāpekļa saturs x 6,38 (govs piena olbaltumvielām) vai slāpekļa saturs x 6,25 (no sojas izdalītām olbaltumvielām un daļēji hidrolizētām olbaltumvielām).
3 Aminoskābju pievienošana maisījumam atļauta tikai olbaltumvielu uzturvērtības uzlabošanai un tikai attiecībās, kādas nepieciešamas šim nolūkam.
4 Ja maisījums ir pagatavots no sojas olbaltumvielām vai no tām kopā ar govs piena olbaltumvielām, citas olbaltumvielas nav atļauts pievienot.
5 Lai maisījumam būtu mātes pienam atbilstoša enerģētiskā vērtība, tam jāsatur metionīna izmantojamais daudzums, kas nav mazāks par to, ko satur salīdzināmā olbaltumviela (mātes piena olbaltumvielas) 7.
6 Ķīmiskais indekss — vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā.
7 Salīdzināmo olbaltumvielu (kazeīna un mātes piena olbaltumvielu) aminoskābju saturs:
Nr. p.k. |
Aminoskābes |
Kazeīns, g/100 g olbaltumvielu |
Mātes piena olbaltumvielas, g/100 g olbaltumvielu |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Arginīns |
3,7 |
3,8 |
2. |
Cistīns |
0,3 |
1,3 |
3. |
Histidīns |
2,9 |
2,5 |
4. |
Izoleicīns |
5,4 |
4,0 |
5. |
Leicīns |
9,5 |
8,5 |
6. |
Lizīns |
8,1 |
6,7 |
7. |
Metionīns |
2,8 |
1,6 |
8. |
Fenilalanīns |
5,2 |
3,4 |
9. |
Treonīns |
4,7 |
4,4 |
10. |
Triptofāns |
1,6 |
1,7 |
11. |
Tirozīns |
5,8 |
3,2 |
12. |
Valīns |
6,7 |
4,5 |
8 Aizliegta sezama sēklu eļļas un kokvilnas sēklu eļļas izmantošana.
9 Šī norma attiecas tikai uz maisījumu, kas satur dārzeņu eļļas.
10 Nav atļauts izmantot sastāvdaļas, kas satur lipekli.
11 Neattiecas uz maisījumu, kurā no sojas izdalīto olbaltumvielu daudzums ir lielāks par 50 % no kopējā olbaltumvielu daudzuma.
12 Minerālvielas govs pienā:
Nr. p.k. |
Minerālvielas |
100 g beztauku sausnas |
1 g olbaltumvielu |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Nātrijs, mg |
550 |
15 |
2. |
Kālijs, mg |
1680 |
43 |
3. |
Hlorīdi, mg |
1050 |
28 |
4. |
Kalcijs, mg |
1350 |
35 |
5. |
Fosfors, mg |
1070 |
28 |
6. |
Magnijs, mg |
135 |
3,5 |
7. |
Varš, μg |
225 |
6 |
8. |
Jods |
Nav noteikts, mainās atkarībā no sezonas un lopkopības apstākļiem |
13 RE = visu trans-retinolu ekvivalents.
14 Holekalciferola veidā, kura 10 μg = 400 SV D vitamīna.
15 α-TE = d- α-tokoferola ekvivalents.
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Viela |
Vielas atļautās formas |
1 |
2 |
3 |
1. |
Vitamīni: |
|
1.1. |
A vitamīns |
retinols |
1.2. |
D vitamīns |
D2 vitamīns (ergokalciferols) |
1.3. |
B1 vitamīns |
tiamīna hidrohlorīds |
1.4. |
B2 vitamīns |
riboflavīns |
1.5. |
niacīns |
nikotīnamīds |
1.6. |
B6 vitamīns |
piridoksīna hidrohlorīds |
1.7. |
pantotēnskābe |
kalcija D-pantotenāts |
1.8. |
folskābe |
folskābe |
1.9. |
B12 vitamīns |
ciānkobalamīns |
1.10. |
biotīns |
D-biotīns |
1.11. |
C vitamīns |
L-askorbīnskābe |
1.12. |
K vitamīns |
filohinons (fitomenadions) |
1.13. |
E vitamīns |
D-alfa-tokoferols |
2. |
Minerālvielas: |
|
2.1. |
kalcijs (Ca) |
kalcija karbonāts |
2.2. |
magnijs (Mg) |
magnija karbonāts |
2.3. |
kālijs (K) |
kālija bikarbonāts |
2.4. |
dzelzs (Fe) |
divvērtīgās dzelzs citrāts |
2.5. |
varš (Cu) |
vara-lizīna komplekss |
2.6. |
cinks (Zn) |
cinka acetāts |
2.7. |
mangāns (Mn) |
mangāna karbonāts |
2.8. |
nātrijs (Na) |
nātrija bikarbonāts |
2.9. |
selēns (Se) |
nātrija selenāts |
2.10. |
jods (J) |
kālija jodīds |
3. |
Aminoskābes un citi slāpekļa savienojumi: |
|
3.1. |
L-arginīns un tā hidrohlorīds |
|
3.2. |
L-cistīns un tā hidrohlorīds |
|
3.3. |
L-histidīns un tā hidrohlorīds |
|
3.4. |
L-izoleicīns un tā hidrohlorīds |
|
3.5. |
L-leicīns un tā hidrohlorīds |
|
3.6. |
L-cisteīns un tā hidrohlorīds |
|
3.7. |
L-lizīns un tā hidrohlorīds |
|
3.8. |
L-metionīns |
|
3.9. |
L-fenilalanīns |
|
3.10. |
L-treonīns |
|
3.11. |
L-triptofāns |
|
3.12. |
L-tirozīns |
|
3.13. |
L-valīns |
|
3.14. |
L-karnitīns un tā hidrohlorīds |
|
3.15. |
taurīns |
|
3.16. |
citidīna 5'-monofosfāts un tā nātrija sāļi |
|
3.17. |
uridīna 5'-monofosfāts un tā nātrija sāļi |
|
3.18. |
adenozīna 5'-monofosfāts un tā nātrija sāļi |
|
3.19. |
guanozīna 5'-monofosfāts un tā nātrija sāļi |
|
3.20. |
inozīna 5'-monofosfāts un tā nātrija sāļi |
|
4. |
Citas vielas: |
|
4.1. |
holīns |
|
4.2. |
holīna hlorīds |
|
4.3. |
holīna citrāts |
|
4.4. |
holīna bitartrāts |
|
4.5. | inozīts |
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Pesticīda (pesticīda metabolīta) nosaukums |
Maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums |
1. |
Kadusafoss |
0,006 |
2. |
Demeton-S-metils/demeton-S-metilsulfons/oksidemetonmetils (atsevišķi vai kombinācijās, kas izteikts kā demeton-S-metils) |
0,006 |
3. |
Etoprofoss |
0,008 |
4. |
Fipronils (fipronila un fipronildesulfinila summa, izteikta kā fipronils) |
0,004 |
5. |
Propinebs/propilēntiourīnviela (propineba un propilēntiourīnvielas summa) |
0,006 |
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Pesticīda nosaukums (pesticīda atliekvielas nosaukums) |
1. |
Disulfotons (disulfotona, disulfotona sulfoksīda un disulfotona sulfona summa, kas izteikta kā disulfotons) |
2. |
Fensulfotions (fensulfotiona, fensulfotiona skābekļa analoga un fensulfotiona sulfonu summa, kas izteikta kā fensulfotions) |
3. |
Fentins, izteikts kā trifeniltinkatjons |
4. |
Haloksifops (haloksifopa, tā sāļu un esteru, tajā skaitā konjugātu, summa, izteikta kā haloksifops) |
5. |
Heptahlors un trans-heptahlorepoksīds, izteikts kā heptahlors |
6. |
Heksahlorbenzols |
7. |
Nitrofēns |
8. |
Ometoāts |
9. |
Terbufoss (terbufosa, tā sulfoksīda un sulfona summa, izteikta kā terbufoss) |
2.tabula
Nr. p.k. |
Pesticīda nosaukums |
1. |
Aldrīns un dieldrīns, izteikti kā dieldrīns |
2. |
Endrīns |
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
1.No dažādām olbaltumvielām pagatavoto mātes piena aizstājēju tirdzniecības nosaukumi latviešu valodā un Eiropas Savienības valstu valodās:
Nr. p.k. |
Valoda |
Tirdzniecības nosaukums |
|
1.1. |
latviešu |
Maisījums zīdaiņiem līdz četru-sešu mēnešu vecumam |
Maisījums zīdaiņiem no četru mēnešu vecuma |
1.2. |
angļu |
Infant formula |
Follow-on formula |
1.3. |
dāņu |
Modermælkserstatning |
Tilskudsblanding |
1.4. |
vācu |
Säuglingsanfangsnahrung |
Folgenahrung |
1.5. |
grieķu |
Παρασκεύασμα για ξρέφη |
Παρασκεύασμα δεύτερης ξρεφικής ηλικίας |
1.6. |
spāņu |
Preparado para lactentes |
Preparado de continuación |
1.7. |
franču |
Préparation pour nourrissons |
Préparation pour nourrissons |
1.8. |
itāliešu |
Alimento per lattanti |
Alimento di proseguimento |
1.9. |
holandiešu |
Volledige zuigelingenvoeding |
Opvolgzuigelingenvoeding |
1.10. |
portugāļu |
Fórmula para lactentes |
Fórmula de transição |
1.11. |
somu |
Äidinmaidonkorvike |
Vieroitusvalmiste |
1.12. |
zviedru |
Modersmjölksersättning |
Tillskottsnäring |
1.13. |
čehu |
Počatečni kojenecka vyživa |
Pokračovaci kojenecka vyživa |
1.14. |
igauņu |
Imiku piimasegu |
Jätkupiimasegu |
1.15. |
lietuviešu |
Mišinys kūdikiams iki 4 - 6 men |
Mišinys kūdikiams, vyresniems kaip 4men |
1.16. |
ungāru |
Anyatej-helyettesitö tapszer |
Anyatej-kiegeszitö tapszer |
1.17. |
maltiešu |
Formula tat-trabi |
Formula tal-prosegwiment |
1.18. |
poļu |
Preparat do poczatkowego zywienia niemowlat |
Preparat do dalszego zywienia niemowlat |
1.19. |
slovēņu |
Začetna formula za dojenčke |
Nadaljevalna formula za dojenčke |
1.20. |
slovāku |
Počiatočna dojčenska vyživa |
Nasledna dojčenska vyživa |
2.No govs piena olbaltumvielām pagatavoto mātes piena aizstājēju tirdzniecības nosaukumi latviešu valodā un Eiropas Savienības valstu valodās:
Nr. p.k. |
Valoda |
Tirdzniecības nosaukums |
|
2.1. |
latviešu |
Piens zīdaiņiem līdz četru-sešu mēnešu vecumam |
Piens zīdaiņiem no četru mēnešu vecuma |
2.2. |
angļu |
Infant milk |
Follow-on milk |
2.3. |
dāņu |
Modermælkserstatning udelukkende baseret på mælk |
Tilskudsblanding udelukkende baseret på mælk |
2.4. |
vācu |
Säuglingsmilchnahrung |
Folgemilch |
2.5. |
grieķu |
Γάλα για ζρέφη |
Γάλα δεύτερης ζρεφικής ηλικίας |
2.6. |
spāņu |
Leche para lactentes |
Leche de continuacion |
2.7. |
franču |
Lait pour nourrissons |
Lait de suite |
2.8. |
itāliešu |
Latte per lattanti |
Latte di proseguimento |
2.9. |
holandiešu |
Volledige zuigelingenvoeding op basis van melk "Zuigelingenmelk" |
Opvolgmelk |
2.10. |
portugāļu |
Leite para lactentes |
Leite de transição |
2.11. |
somu |
Maitopohjainen äidinmaidonkorvike |
Maitopohjainen vieroitusvalmiste |
2.12. |
zviedru |
Modersmjölksersättning uteslutande baserad på mjölk |
Tillskottsnäring uteslutande baserad på mjölk |
2.13. |
čehu |
Počatečni mlečna kojenecka vyživa |
Pokračovaci mlečna kojenecka vyživa |
2.14. |
igauņu |
Piimal pohinev imiku piimasegu |
Piimal pohinev jätkupiimasegu |
2.15. |
lietuviešu |
Pieno mišinys kūdikiams iki 4 - 6 men |
Pieno mišinys kūdikiams, vyresniems kaip 4 men |
2.16. |
ungāru |
Tejalapu anyatej-helyettesitö tapszer |
Tejalapu anyatej-kiegeszitö tapszer |
2.17. |
maltiešu |
Halib tat-trabi |
Halib tal-prosegwiment |
2.18. |
poļu |
Mleko poczatkowego |
Mleko nastepne |
2.19. |
slovēņu |
Začetno mleko za dojenčke |
Nadaljevalno mleko za dojenčke |
2.20. |
slovāku |
Počiatočna dojčenska mliečna vyživa |
Nasledna dojčenska mliečna vyživa |
Ministru kabineta
2005.gada 31.maija noteikumiem Nr.368
Nr. p.k. |
Paziņojums marķējumā par īpašu maisījuma sastāvu |
Prasības sastāvam |
1 |
2 |
3 |
1. |
Adaptētas olbaltumvielas |
Olbaltumvielu saturs ir mazāks par 0,6g/100 kJ (2,5 g/100 kcal), un sūkalu olbaltumvielu/kazeīna attiecība nav mazāka par 1,0 |
2. |
Mazs nātrija saturs |
Nātrija saturs mazāks par 9 mg/100 kJ (39 mg/100 kcal) |
3. |
Nesatur saharozi |
Nesatur saharozi |
4. |
Satur tikai laktozi |
Satur tikai laktozi |
5. |
Nesatur laktozi |
Nesatur laktozi |
6. |
Bagātināts ar dzelzi |
Pievienota dzelzs |
7. |
Samazināts alerģijas risks pret piena olbaltumvielām (marķējumā var būt norāde par samazinātu alergēna saturu maisījumā un par samazinātām alergēna antigēna īpašībām) |
a) Maisījums atbilst 1.pielikuma 2.2.apakšpunkta prasībām, un imunoreaktīvās olbaltumvielas daudzums, kas noteikts ar vispārpieņemtām metodēm, ir mazāks par 1 % no slāpekli saturošām vielām maisījumā |
b) Marķējumā norāda, ka produkts nav jālieto zīdaiņiem, kuri ir alerģiski pret nesašķeltām olbaltumvielām, no kurām produkts pagatavots, ja vien vispārpieņemtas klīniskas pārbaudes nepierāda produkta toleranci vairāk kā 90 % zīdaiņu (ticamības intervāls 95 %), kuri ir pārmērīgi jutīgi pret olbaltumvielām, no kurām pagatavots maisījums |
||
c) Iekšķīgi barojot, maisījums nedrīkst izraisīt dzīvniekiem pastiprinātu jutīgumu pret nesašķeltām olbaltumvielām, no kurām iegūts maisījums |
||
d) Ir pieejams objektīvs un zinātniski pamatots pierādījums par marķējumā norādītajām maisījuma īpašībām |